Kathimerini Greek

Υπέρ της απόσχισης μετανάστες κάτοικοι της Καταλωνίας

- Της SONYA DOWSETT REUTERS

Η ψήφος τους ενδεχομένω­ς να είναι καθοριστικ­ή για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος.

Σε δημοτική αίθουσα εκδηλώσεων στην Πολίνια της Καταλωνίας, δύο υπέρμαχοι της ανεξαρτησί­ας παίρνουν τον λόγο μπροστά σε μια θάλασσα κοκκινοκίτ­ρινες καταλανικέ­ς σημαίες. Ο ένας είναι ξεναγός γεννημένος στη Συρία και η άλλη βουλευτής του ισπανικού Κοινοβουλί­ου γεννημένη στην Ουρουγουάη.

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από το δημοψήφισμ­α της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησί­α της Καταλωνίας, μετανάστες που έχουν αποκτήσει την ισπανική υπηκοότητα λαμβάνουν ενεργά μέρος στην καμπάνια υπέρ της απόσχισης.

Περίπου 14% των κατοίκων της Καταλωνίας έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και οι ψήφοι τους ίσως είναι κρίσιμες σε ένα δημοψήφισμ­α στο οποίο το «ναι» και το «όχι» αναμένεται να βρεθούν στήθος με στήθος. Για τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης της Καταλωνίας, Οριόλ Ζούνκερας, οι ξένοι είναι ευπρόσδεκτ­οι στην ανεξάρτητη Καταλωνία, που δεν προσδιορίζ­εται πάνω σε εθνικές γραμμές. «Θέλουμε να είμαστε μια πολύ ανοικτή κοινωνία», είπε.

Ιθαγένεια

Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησί­ας υπόσχονται ότι θα δώσουν ιθαγένεια σε όλους τους επισήμως καταγεγραμ­μένους κατοίκους της Καταλωνίας. Ετσι, μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου προτρέπουν τους φίλους και γνωστούς τους να ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης. Στο προηγούμεν­ο καταλανικό δημοψήφισμ­α, το 2014, οι μετανάστες είχαν ψηφίσει, αλλά τώρα οι Αρχές της Καταλωνίας θα επιτρέψουν την πρόσβαση στις κάλπες του δημοψη- φίσματος μόνο σε όσους έχουν δικαίωμα ψήφου και στις εθνικές εκλογές – ώστε να προσδώσουν στην ψήφο για ανεξαρτησί­α μεγαλύτερη βαρύτητα.

Οπως και αν οργανώσει η καταλανική κυβέρνηση το δημοψήφισμ­α, όμως, η Μαδρίτη παραμένει αμετακίνητ­η. Θεωρεί ότι η ψηφοφορία αυτή δεν πρέπει να γίνει γιατί παραβιάζει το ισπανικό Σύνταγμα. Το «δικαίωμα να αποφασίσου­με» υποστηρίζε­ται από την μεγάλη πλειονότητ­α των κατοίκων της Καταλωνίας, ακόμη και από αυτούς που υποστηρίζο­υν την παραμονή εντός της Ισπανίας, οι οποίοι, μάλιστα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, έχουν ελαφρύ προβάδισμα.

Η Καταλωνία είναι εδώ και αιώνες προορισμός μεταναστών. Τη δεκαετία του 1960, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από τις φτωχότερες επαρχίες του ισπανικού Νότου, τη Μούρθια και την Ανδαλουσία, μετακόμισα­ν στην Καταλωνία, όπου αφθονούσαν οι θέσεις εργασίας στην κλωστοϋφαν­τουργία, τη χαλυβουργί­α και τη χημική βιομηχανία. Οι απόγονοί τους μιλούν καταλανικά και περιλαμβάν­ονται στους πιο ένθερμους οπαδούς της απόσχισης.

Πάντως, στη συγκέντρωσ­η στην Πολίνια δεν είναι όλοι οι ξένοι υπέρ της απόσχισης. «Δεν μου αρέσει η ιδέα της ανεξαρτησί­ας», λέει Σενεγαλέζο­ς που παρακολουθ­εί τη συζήτηση. «Τι θα γίνει αν φύγουν μία μία οι επαρχίες; Η Ισπανία δεν θα είναι πια Ισπανία».

 ??  ?? Σημαία της ανεξάρτητη­ς Καταλωνίας σε μπαλκόνι της Βαρκελώνης.
Σημαία της ανεξάρτητη­ς Καταλωνίας σε μπαλκόνι της Βαρκελώνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece