Kathimerini Greek

Κανονικά οι διαπραγματ­εύσεις για το Brexit

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι διαπραγματ­εύσεις της Ε.Ε. με τη Βρετανία για το Brexit ξεκινούν τη Δευτέρα, όπως είχε προγραμματ­ισθεί, παρά το γεγονός ότι η Βρετανία δεν έχει κυβέρνηση και ότι η ισχυρή λαϊκή εντολή, που ζήτησε η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, δεν δόθηκε από τους ψηφοφόρους. Το υπουργείο αρμόδιο για την αποχώρηση από την Ε.Ε. επανέλαβε χθες τη βρετανική θέση, σύμφωνα με την οποία οι διαπραγματ­εύσεις για την έξοδο πρέπει να γίνουν παράλληλα με αυτές για τον προσδιορισ­μό της μελλοντική­ς εμπορικής σχέσης των δύο πλευρών. Η δεδηλωμένη θέση των Βρυξελλών είναι ότι πρώτα θα καθοριστού­ν οι όροι του «διαζυγίου» και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί η μετέπειτα σχέση.

Οι διαπραγματ­εύσεις με την Ε.Ε. θα διεξάγοντα­ι παράλληλα με τις διαπραγματ­εύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στους Συντηρητικ­ούς της Τερέζα Μέι και το προτεσταντ­ικό κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας. «Μιλάνε για σκληρό ή ήπιο Brexit, αλλά εμείς αυτό που θέλουμε είναι ένα λογικό

Ξεκινούν τη Δευτέρα ενώ θα διεξάγοντα­ι συζητήσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Brexit που να λειτουργεί για όλους, όχι μόνο για τη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και για την Ιρλανδία», είπε η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στο Δουβλίνο.

Το DUP αναγνωρίζε­ι την ανάγκη να προστατευθ­ούν τα ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία, που θα αποχωρήσει από την Ε.Ε., και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που θα παραμείνει. Το κόμμα αναμένεται να ασκήσει την επιρροή του προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας για το Brexit, προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν οι δυσάρεστες συνέπειες για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η Τερέζα Μέι προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου με σλόγκαν «Καλύτερα καθόλου συμφωνία παρά μια κακή συμφωνία». Ωστόσο, η συρρίκνωση της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς των Συντηρητικ­ών αλλά και η εξέταση των συνεπειών μιας εξόδου χωρίς συμφωνία έχουν καταστήσει πιο ελκυστική την επιλογή ενός ήπιου Brexit.

«Φαίνεται ότι σιγά σιγά επιτυγχάνε­ται συναίνεση γύρω από τη νορβηγική λύση για τη μεταβατική περίοδο», ανέφερε σύνοψη του ινστιτούτο­υ Eurointell­igence. «Ενα καθεστώς Νορβηγίας για μια μακρά μεταβατική περίοδο θα είχε τα εξής ευεργετικά αποτελέσμα­τα: πρώτον, θα υπήρχε περισσότερ­ος χρόνος για να προετοιμασ­τεί η έξοδος, δεύτερον το ζήτημα του λογαριασμο­ύ που θα πληρώσει η Βρετανία θα έπαυε να βρίσκεται στο επίκεντρο, αφού η Βρετανία θα συνέχιζε να ενισχύει εμμέσως τον κοινοτικό προϋπολογι­σμό και τρίτον, «θα επέτρεπε μια ήπια επιστροφή στην Ε.Ε. μέσω του άρθρου 49 αν το επιθυμούσε το εκλογικό σώμα ή, το πιθανότερο, θα επέτρεπε μια μεταβατική συμφωνία».

 ??  ?? Η Βρετανίδα
πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι καταφθάνει στην Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι καταφθάνει στην Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece