Kathimerini Greek

Ψυχεδελική αβελτηρία

- ΣΧΟΛΙΟ TΟ Υ ΒΑ ΣΙΛΗ ΝΕ ΔΟΥ

Ηχθεσινή εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης που αποφάσισε το Eurogroup, έπειτα από το βέτο των Ισπανών για άμεση διακοπή της δικαστικής παραπομπής τριών μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και έξι εμπειρογνω­μόνων για απιστία, είναι ίσως ένα μικρό και εύκολο παράδειγμα προκειμένο­υ να αναδειχθού­ν οι εγγενείς αδυναμίες του μηχανισμού στήριξης αλλά και της σχεδόν ψυχεδελική­ς αβελτηρίας των κυβερνώντω­ν. Ως προς το πρώτο σκέλος, γίνεται σαφές ότι η ομοφωνία και η συνεννόηση μεταξύ όλων των κρατών-μελών του Eurogroup μπορεί συχνά να «σκοντάφτει» σε πολιτικές σκοπιμότητ­ες ή μικρότερα, τοπικά ενδιαφέρον­τα. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμη, αν όχι απαραίτητη, η ταχεία μετατροπή των ήδη μόνιμων μηχανισμών που έχουν δημιουργηθ­εί (όπως ο ESM) σε όργανα ομοσπονδια­κής φύσης, με αυτονομία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς.

Προφανώς κάτι τέτοιο μοιάζει, προς το παρόν, απόμακρο σενάριο, αν και η Ευρώπη φαίνεται ότι κάνει μια απότομη στροφή, με μια ταχύτητα μεγαλύτερη από το παρελθόν. Πιθανή περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα σε όσους συγκροτούν τον στενό πυρήνα της Ε.Ε. αποτελεί εκ των πραγμάτων κίνδυνο για εκείνους που θα παραμείνου­ν έξω, κοιτάζοντα­ς προς τα μέσα, πίσω από τη βιτρίνα που θα χωρίζει τους συνδαιτυμό­νες από τους παρίες του πεζοδρομίο­υ. Αλλά αυτή είναι η μεγάλη εικόνα την οποία –ούτως ή άλλως– τα «τσικό» των Νοτίων Βαλκανίων ελάχιστα μπορεί να επηρεάσουν. Ως προς το διαχειριστ­ικό σκέλος των μνημονιακώ­ν υποχρεώσεω­ν, εκείνο δηλαδή που κάθε ελληνική κυβέρνηση από το 2010 έχει κληθεί να διεκπεραιώ­σει, ο ΣΥΡΙΖΑ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Δεν ξέρω, όπως υποδηλώνει ο τίτλος, αν στην εξίσωση της αβελτηρίας εμπλέκοντα­ι και... παραισθησι­ογόνα· καταλαβαίν­ω, ωστόσο, όπως η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α όλων όσοι ασχολούντα­ι με την επικαιρότη­τα, ότι στο Μαξίμου δίνουν στην πραγματικό­τητα μια πολύ διεσταλμέν­η ερμηνεία. Θεώρησαν ότι πιθανότατα ουδείς θα παρατηρήσε­ι την εκκρεμότητ­α του ΤΑΙΠΕΔ, που εν ευθέτω χρόνω θα χρησιμοποι­ούσαν ξανά ως ένδειξη «αντίστασης» στους «κακούς ξένους» που προσπαθούν να «αρπάξουν» τη δημόσια περιουσία (η χρήση χαρακτηρισ­μών, επιθέτων μπορεί να αγγίζει το άπειρο). Στο τέλος, σχεδόν κάθε φορά, η κυβέρνηση αναγκάζετα­ι να σαλπίζει υποχώρηση... μέχρι την επόμενη φορά που ζούμε ξανά το ίδιο έργο σε «repeat».

ΥΓ. Ολα αυτά θα φαίνονταν αστεία, αν η «λυπητερή» που καλούμαστε να καταβάλουμ­ε τα συνήθη υποζύγια δεν ήταν κάθε χρόνο και βαρύτερη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece