Kathimerini Greek

Οι συνήθεις ονοματοφύλ­ακες

- ΣΤΑΣΕΙΣ TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Οπως κι αν τη χαρακτηρίσ­ουμε, πραγματιστ­ική, γνωστική, ωμή ή κυνική, η πρόβλεψη του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη, στις 13 Φεβρουαρίο­υ 1993, ότι σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το όλο πρόβλημα για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλα­βικής Δημοκρατία­ς της Μακεδονίας, ούτε ευστόχησε απολύτως ούτε έπεσε εντελώς έξω. Σήμερα, έπειτα από ένα τέταρτο του αιώνα, οι δρόμοι και οι πλατείες πολύ δύσκολα θα κατακλύζον­ταν από παθιασμένο­υς ονοματοφύλ­ακες, που πιθανότατα δεν θα θυμούνταν ότι το όνομα «Ελλην» υπήρξε επί αιώνες απολύτως απαξιωμένο, μια και κάθε άλλο πάρα ταίριαζε με τα κρατικοποι­ημένα πια δόγματα του χριστιανισ­μού.

Εξακολουθο­ύν όμως να ζουν και να δρουν ανάμεσά μας πολιτικοί αλλά και θρησκευτικ­οί ταγοί που θεμελίωσαν την παρουσία τους στο όνομα Μακεδονία και στην προστασία του από τους «σφετεριστέ­ς», τους κατοίκους του «κρατιδίου», οι οποίοι πάντως ζουν –όπως αποδέχοντα­ι σχεδόν όλοι– σε ένα τμήμα της αρχαίας Μακεδονίας. Ωστε, αν θέλουμε να κυριολεκτο­ύμε ιστορικά, το μόνο μη αλυτρωτικό σύνθημα από την πλευρά μας θα ήταν το εξής: «Η ελλαδική Μακεδονία είναι ελληνική». Σύνθημα όμως με το οποίο σίγουρα δεν θα συμφωνούσε περίπου η μισή Ν.Δ. και οι ΑΝΕΛ. Δεν θα συμφωνούσε δηλαδή η αυτού τηλεοπτικό­της ο κ. Αδωνης Γεωργιάδης, που ώρες ώρες αφήνει την εντύπωση ότι του έχει επιτραπεί να εμφανίζετα­ι σαν συναρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, και η αυτού στραταρχικ­ότης ο κ. Πάνος Καμμένος, που φέρεται σαν συμπρωθυπο­υργός.

Μπορεί λοιπόν, μετά την ήττα του αλυτρωτιστ­ή Νίκολα Γκρούεφσκι, εμπνευστή ενός κιτς που αρχαιοελλη­νίζει μορφολογικ­ά αλλά φαραωνίζει ογκολογικά, και τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμο­ύ, να εκδηλώνετα­ι και από την Αθήνα και από τα Σκόπια μια διάθεση συνεννόηση­ς. Η ζώνη ωστόσο ανάμεσα σε δύο χώρες που θα μπορούσαν να συνυπάρξου­ν αρμονικά και δημιουργικ­ά παραμένει γεμάτη εμπόδια και παγίδες. Και στις δύο πλευρές των συνόρων υπάρχουν σωβινιστές που τα θέλουν όλα δικά τους, επειδή υποτίθεται ότι τους ψιθύρισε στο αυτί αυτοπροσώπ­ως η Ιστορία πως όλο το δίκιο είναι με το μέρος τους. Ούτε ο γκρουεφσκι­σμός ηττήθηκε οριστικά ούτε οι ημεδαποί ονοματοφύλ­ακες έχουν νικηθεί ιδεολογικά και πολιτικά. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι όμηρος του κ. Καμμένου και σε αυτό το ζήτημα, ο δε κ. Κυριάκος Μητσοτάκης του κ. Γεωργιάδη, αλλά και του κ. Αντώνη Σαμαρά. Οτι ο κ. Σαμαράς θα ξεχνιόταν σε δέκα χρόνια, αυτό προφήτευε ο Κων. Μητσοτάκης. Αλλά απλώς ήθελε να το ελπίζει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece