Kathimerini Greek

Η κρίση του Κόλπου και o διεθνής αντίκτυπός της

- Του δρος ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΛΑΚΟΥΔΑ* * O δρ Σπυρίδων Πλακούδας είναι επίκουρος καθηγητής Στρατηγική­ς και Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικανικ­ό Πανεπιστήμ­ιο των Εμιράτων και Συνεργάτης του ΚΕΔΙΣΑ.

H

εν εξελίξει κρίση στον Περσικό Κόλπο συνιστά τη χειρότερη εντός του Συμβουλίου Συνεργασία­ς του Κόλπου (GCC) από την εποχή του Πρώτου Πολέμου στον Κόλπο το 1991. Πρωτοστατο­ύντων των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, αρκετά κράτη ενός περιφερεια­κού σουνιτικού συνασπισμο­ύ υπό την ηγεσία του οίκου των Σαούντ (από τις Μαλδίβες έως την Αίγυπτο) προχώρησαν σε αυστηρές κυρώσεις εις βάρος του Κατάρ. Η εν λόγω κρίση δεν απειλεί απλώς την ενότητα του GCC αλλά την ίδια την αυτονομία του οίκου των Αλ Θάνι. Ούτως ή άλλως, η απαίτηση περί αναθεώρηση­ς της εξωτερικής πολιτικής του εμιράτου δεν συνιστά παρά απαίτηση για πρόσδεση στο άρμα του Ριάντ. Ο οίκος των Αλ Θάνι αποτελούσε από το 2011 έως το 2014 τον ισχυρότερο ανταγωνιστ­ή του οίκου των Σαούντ για τα πρωτεία στο σουνιτικό Ισλάμ. Χάρη στο δίκτυο Al Jazeera, το Κατάρ υποστήριξε την Αραβική Ανοιξη και διευκόλυνε την καπήλευσή της από τη Μουσουλμαν­ική Αδελφότητα από την Τυνησία έως τη Συρία. Εκ παραλλήλου, το Κατάρ διατηρούσε μια προνομιακή σχέση με τρομοκρατι­κές οργανώσεις (π.χ. το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) και επεξέτεινε την επιρροή του στα δίκτυα των εξτρεμιστώ­ν στην Ευρώπη. Μόνο υπό το βάρος διπλωματικ­ών αντιποίνων το 2014 από τις χώρες του GCC υποχρεώθηκ­ε η Ντόχα, εν μέρει μόνο απ’ ό,τι αποδείχθηκ­ε, να συνταχθεί με το Ριάντ στον διμέτωπο αγώνα εναντίον του ISIS στη Συρία και των (φιλοϊρανών) Χούθι στην Υεμένη. Η στενή σχέση του Κατάρ με την Τουρκία (έτερο υποστηρικτ­ή των Αδελφών Μουσουλμάν­ων) και η όχι πλήρης σύμπλευση με τη Σαουδική Αραβία στον «πόλεμο διά αντιπροσώπ­ων» εναντίον του Ιράν αποτέλεσαν επιπλέον αιτίες προστριβών.

Ο συσχετισμό­ς δυνάμεων ευνοεί συντριπτικ­ά τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, ενώ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επιδοκίμασ­ε. Εφόσον εδρεύει στο εμιράτο η μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και το αρχηγείο για τον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ISIS, δεν αποκλείετα­ι η εκδοχή μιας αναίμακτης διαδοχής στον θρόνο – κατ’ αναλογία του αναίμακτου πραξικοπήμ­ατος το 2014 με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Προς το παρόν, Ρωσία και Ιράν (ανταγωνιστ­ές του Κατάρ στα πεδία του φυσικού αερίου και γεωπολιτικ­ής στη Μέση Ανατολή) επιχαίρουν για τη διαίρεση του σουνιτικού Ισλάμ. Παρά τις ευλογίες του Τραμπ (και του Ισραήλ) περί ενός «Αραβικού ΝΑΤΟ», η εν λόγω απόπειρα εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει τελεσφορήσ­ει ακόμα. Ούτε το Κουβέιτ και το Ομάν ως μέλη του GCC, πόσο μάλλον το Πακιστάν, ακολουθούν τη σκληρή γραμμή του Ριάντ.

Το ρήγμα εντός του σουνιτικού Ισλάμ βαθαίνει έτι περαιτέρω εφόσον η Τουρκία ανοιχτά τάσσεται υπέρ του Κατάρ – με απόφαση προ ημερών για την ενίσχυση της στρατιωτικ­ής βάσης της στην Ντόχα. Η εν λόγω ενέργεια του Ερντογάν προστίθετα­ι στις υπάρχουσες διαφορές με τις ΗΠΑ ως προς το Κουρδικό και Παλαιστινι­ακό Ζήτημα και οξύνει τον ανταγωνισμ­ό με το Ριάντ και το Αμπου Ντάμπι ως προς την επιρροή στο σουνιτικό Ισλάμ. Ομως η Τουρκία δεν αντέχει να απολέσει έναν σύμμαχο σαν το Κατάρ – η Αγκυρα αποτελεί τον Νο 1 εργολάβο και Νο 2 προμηθευτή όπλων της Ντόχα. Πόσο όμως θα αντέξει ο Ερντογάν να αψηφά από κοινού ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία;

Πώς επηρεάζει η κρίση την Ελλάδα; Η χώρα μας δεν διαθέτει ούτε ισχυρή επιχειρημα­τική παρουσία στο Κατάρ (με εξαίρεση ορισμένες ναυτιλιακέ­ς ή κατασκευασ­τικές εταιρείες) ούτε πολυπληθή διασπορά· οπότε η κρίση δεν θα επηρεάσει την οικονομία μας άμεσα. Θα επηρεαστού­με όμως έμμεσα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, εφόσον η κρίση αφορά την ηγεμονία στη Μ. Ανατολή και αγγίζει την ίδια την Τουρκία. Πόσο θα επηρεαστού­με εξαρτάται από εμάς. Η διπλωματικ­ή εκπροσώπησ­η της Αιγύπτου στο εμιράτο από την Ελλάδα αποδεικνύε­ι την προσέγγιση Αθήνας-Καΐρου υπό το πρίσμα της σεχταριστι­κής πολιτικής της Τουρκίας. Ενδεχομένω­ς η κρίση αυτή να ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας για την Αθήνα: αφενός, να παρουσιάσε­ι τον εαυτό της στις ΗΠΑ ως πιστό σύμμαχο που δεν δυναμιτίζε­ι την αρχιτεκτον­ική ασφαλείας των ΗΠΑ στην περιοχή και, αφετέρου, να συσφίγξει τις σχέσεις με τις χώρες –ανταγωνιστ­ές της Τουρκίας– πρωτίστως τη Χώρα του Νείλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece