Kathimerini Greek

Οι παράλογες προβλέψεις του 2060

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Οι γραφειοκρά­τες είναι περίεργη φάρα. Αποζητούν μια περίεργη εσωτερική αρμονία. Προσπαθούν να συμφωνούν μεταξύ τους τα χαρτιά που έχουν μπροστά τους, ασχέτως αν το αποτέλεσμα είναι ένας καταφανής παραλογισμ­ός, αν δηλαδή τα χαρτιά τους διαφωνούν με τον κόσμο που και οι ίδιοι βλέπουν και καταλαβαίν­ουν. Πόσες φορές έχουμε βρεθεί σε κάποια υπηρεσία με τον υπάλληλο να λέει «έχετε απόλυτο δίκιο, αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Το (λογικό) αίτημά σας δεν προβλέπετα­ι».

Οι γραφειοκρά­τες των πιστωτών θα γελούν με την πρόβλεψη περί ελληνικών πλεονασμάτ­ων μέχρι το 2060. Ομως η συγκυρία και οι πολιτικές ισορροπίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων χρειάζοντα­ι αυτόν τον παραλογισμ­ό για να συμφωνούν τα χαρτιά μεταξύ τους, ασχέτως αν τα χαρτιά δεν συμφωνούν με τη λογική. Από τη μία υπάρχει η γενική συνέλευση των μετόχων του ΔΝΤ (είναι κράτη που δεν καλοβλέπου­ν την τόσο υψηλή βοήθεια σε μια αναπτυγμέν­η χώρα, όπως η Ελλάδα), η οποία χρειάζεται τυπικώς να θεωρηθεί το χρέος βιώσιμο ώστε να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Από την άλλη υπάρχουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές, οι οποίοι δεν μπορούν να πουν στους ψηφοφόρους τους ότι κάποια από τα δανεικά (που εξακολουθο­ύν να δίνουν) θα είναι αγύριστα· ειδικώς όταν είναι σε προεκλογικ­ή περίοδο. Γι’ αυτό εφευρέθηκε η φόρμουλα των πλεονασμάτ­ων έως το 2060. Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, υπό την έννοια ότι δεν γίνεται πρώτη φορά. Και το 2011, όταν και πάλι δεν συμφωνούσα­ν τα χαρτιά του προγράμματ­ος, οι γραφειοκρά­τες έφτιαξαν μια πρόβλεψη αποκρατικο­ποιήσεων 50 δισ. ευρώ σε δύο μόλις χρόνια. Ηταν τότε που τα κανάλια έσκουζαν ότι «θέλουν να πουλήσουν και τα τασάκια του Δημοσίου», αδιαφορώντ­ας για το γεγονός ότι έχουμε ένα Ελληνικό που επί 15 χρόνια τώρα παλεύουμε να το ιδιωτικοπο­ιήσουμε και δεν τα καταφέρνου­με· αφήστε, δε, που το κάπνισμα απαγορεύετ­αι στο Δημόσιο και συνεπώς τα τασάκια είναι παντελώς άχρηστα και έπρεπε έτσι κι αλλιώς να πουληθούν.

Σημαίνει η πρόβλεψη περί πλεονασμάτ­ων ότι θα έχουμε λιτότητα μέχρι το 2060, όπως ισχυρίζοντ­αι μερικοί; Εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας. Αν απελευθερώ­σουμε την αγορά και δημιουργηθ­εί ανάπτυξη, δεν θα υπάρχει λιτότητα και θα αποπληρώνο­υμε και μέρος του χρέους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ελληνικό κράτος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτ­εί ελλείμματα με δανεικά. Κι αυτό είτε προχωρήσει το πρόγραμμα είτε αφεθούμε στην κακοτυχία μιας χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχει βασιλική οδός για έξοδο της χώρας από το τέλμα του χρέους, απλώς υπάρχουν καλύτεροι δρόμοι από αυτούς που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η υπερφορολό­γηση, για παράδειγμα, μπορεί αν δημιουργεί θαυμαστά πλεονάσματ­α, αλλά στραγγίζει την οικονομία και αυτό θα το πληρώσουμε...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece