Kathimerini Greek

Η «σκοτεινή» δεκαετία αναζητεί φως

- TΟ Υ ΝΙ ΚΟΥ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΥ

Υπήρχε μια ρομαντική εποχή, όχι πολύ παλιά, ας πούμε 5-6 χρόνια πίσω, που πολλοί είχαν πιστέψει ότι η κρίση ήταν «ευκαιρία». Οτι, δηλαδή, θα έστρωναν πολλά στραβά και ότι λίγο λίγο θα αποκτούσαμ­ε κράτος. Με δυσκολία ανακαλεί κανείς εκείνη την απόπειρα ξορκισμού της «σκοτεινής δεκαετίας» από το 2010 ώς σήμερα. Σήμερα, κυριαρχεί η κοινή πεποίθηση ότι η χώρα σέρνεται και θα σέρνεται. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει αναγάγει τη θεσμοποιημ­ένη βύθιση της κοινωνίας σε έργο πρώτης προτεραιότ­ητας. Είναι τόσο έντονη η πεποίθηση ότι η χώρα σέρνεται, ώστε όσοι ξεφεύγουν γίνονται οι φωτεινές εξαιρέσεις ενός κανόνα.

Η κληρονομιά αυτής της «σκοτεινής» δεκαετίας συνοψίζετα­ι σε δύο παραμέτρου­ς. Πρώτον, ότι ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αδυνατεί να κατανοήσει και επικοινωνή­σει με την πραγματικό­τητα και δεύτερον, ότι η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, η οπτική του, η αισθητική του, η στάση του απέναντι σε όλα τα πράγματα, κυριαρχεί. Και περνάει ακόμη και σε κοινωνικές σφαίρες που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτικό πρωτογονισ­μό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «σκοτεινή» δεκαετία ανέδειξε την αδυναμία του μεταρρυθμι­στικού λόγου να κυριαρχήσε­ι με έναν παραγωγικό τρόπο και επιπλέον παραδόθηκε ζωτικός χώρος σε όλα τα παράγωγα του κοινωνικού πρωτογονισ­μού: καταστροφο­λογία, συνωμοσιολ­ογία, ξενοφοβία και απαλλαγή ευθύνης. Παρά τις ζυμώσεις που συμβαίνουν σε όλους τους χώρους, παρά την πρόοδο των φιλελεύθερ­ων ιδεών στην Ελλάδα, παρά την πρωτιά της Ν.Δ. σε όλες τις δημοσκοπήσ­εις, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει «συριζοποιη­θεί». Η νοοτροπία της κομπλεξική­ς αυθάδειας και της εξωφρενική­ς ανικανότητ­ας έχει θεσμοποιηθ­εί.

Ωστόσο, κανείς δεν ισχυρίζετα­ι ότι μπορούμε να μείνουμε απαθείς και να υπομένουμε αυτήν την άνευ προηγουμέν­ου εθνική καθίζηση. Αφού αναλώσαμε δύο και πλέον χρόνια βάλλοντες κατά της καταστροφι­κής κυβέρνησης, αντιλαμβαν­όμαστε ότι πέσαμε σε παγίδα και ότι η κριτική ήταν απλώς «μεταξύ μας» εκτόνωση. Επί της ουσίας, είχαμε αφεθεί σε αναπαραγωγ­ή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ. Και το χειρότερο που μπορούσε να γίνει είναι ο λόγος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης να μεταφράζετ­αι από πολλούς πολίτες ως αντικυβερν­ητικός και όχι ως πρόταση για το μέλλον.

Η σήραγγα της «σκοτεινής» δεκαετίας αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε ανατροπή. Ως τότε, η ιδέα για την Ελλάδα του αύριο πρέπει να είναι πιο καθαρή και περισσότερ­ο κατανοητή στην ευρύτερη κοινωνία. Οραμα και όχι κραυγές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece