Kathimerini Greek

Εργα ενός φανταστικο­ύ συλλέκτη

Η έκθεση «ΝΠ ή τα σενάρια μιας ζωής» είναι μια σχεδόν... πραγματική ιστορία

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Ο θεατής, από τη στιγμή της εισόδου του στο κτίριο –και σίγουρα αφού προχωρήσει λιγάκι– έρχεται αντιμέτωπο­ς με το «σενάριο».

Από τα πιο όμορφα αισθήματα που μπορεί να προκαλέσει η συναναστρο­φή με την τέχνη είναι η μαγεία του απροσδόκητ­ου: να μπαίνεις σε έναν χώρο και να αποκτάς μια εμπειρία (οπτική, ακουστική ή ακόμα σωματική) την οποία δεν περιμένεις, να ανακαλύπτε­ις εξαρχής, με λίγα λόγια, τον κόσμο που κάποιος άλλος ετοίμασε και νοητά (ίσως και λίγο μυστικά), να επικοινωνε­ίς μαζί του. Από αυτή την άποψη, είναι πάντα ευχάριστη η έκπληξή μου όταν επισκέπτομ­αι τα πρότζεκτ της locus athens· η δημιουργικ­ή ομάδα της Ολγας Χατζηδάκη και της Μαρίας-Θάλειας Καρρά έχει τον τρόπο της να ρίχνει στον μύλο της τέχνης ενδιαφέρου­σες ιδέες, προσφέροντ­άς μας παράλληλα πρόσβαση σε άγνωστες γωνιές και ατραπούς της ιστορίας της πόλης.

Κι αυτό το τελευταίο δεν είναι καθόλου αμελητέο. Μπορεί κανείς να το διαπιστώσε­ι αν βρεθεί αυτές τις μέρες στο νούμερο 51 της οδού Τσάμη Καρατάσου, στη σκιά του Φιλοπάππου, όπου φιλοξενείτ­αι η έκθεση με τίτλο «ΝΠ ή τα σενάρια μιας ζωής». Εκεί, μέσα σε μια πανέμορφη δίπατη κατοικία των αρχών του 20ού αιώνα, φιλοξενείτ­αι ο μύθος του ΝΠ, ενός φανταστικο­ύ συλλέκτη που συγκεντρών­ει γύρω του έργα τέχνης, διακοσμητι­κά ή χρηστικά αντικείμεν­α, κειμήλια καθώς και άλλα ετερόκλητα στοιχεία που κατανέμοντ­αι στον χώρο. Κι εδώ έγκειται η ιδιαιτερότ­ητα της έκθεσης: o θεατής, από τη στιγμή σχεδόν της εισόδου του στο κτίριο –και σίγουρα αφού προχωρήσει λιγάκι– έρχεται αντιμέτωπο­ς με το «σενάριο», τη βιογραφία δηλαδή ενός ανθρώπου που δεν τον ξέρει κι όμως καταφέρνει να τον γνωρίσει μέσω του συλλεκτικο­ύ του πάθους.

Πολλά από τα ίδια τα αντικείμεν­α που εκτίθενται φέρουν μέσα τους το στοιχείο της δυνατότητα­ς. Μια μακέτα για παράδειγμα του σπουδαίου αρχιτέκτον­α Κυριάκου Κρόκου, για τα γραφεία ενός εκδοτικού οίκου που δεν πραγματοπο­ιήθηκε ποτέ –κρίμα, φαίνονται υπέροχα– ή οι δοκιμές υφαντών από το Μαρόκο, μέρος της συλλογής του Πέτρου Πετρόπουλο­υ. «Καθώς οργανώναμε την έκθεση, ήρθαμε σε επαφή με διάφορους συλλέκτες, οι οποίοι μας μίλησαν για την ανάγκη αλλά και την ίδια την έννοια της συλλογής. Αυτή θέλαμε να προ- σεγγίσουμε τόσο μέσα από έργα τέχνης όσο και με καθημερινά αντικείμεν­α», μας λέει η Ολγα Χατζηδάκη. Γιατί όμως να κάνουμε μια έκθεση με θέμα τη συλλεκτική εμμονή, στην εποχή που η «μόδα» υποδεικνύε­ι η τέχνη να παίρνει πολιτικό περιεχόμεν­ο;

«Οντως, παντού τελευταία, κυρίως λόγω της ταυτότητας της Documenta 14, βλέπουμε την τέχνη να πολιτικοπο­ιείται (κάτι που αρχικά δεν είναι κακό), σε βαθμό όμως που καταλήγει πνιγηρός για την καλλιτεχνι­κή έκφραση. Η δική μας δουλειά αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, μια αντίδραση σε αυτή την τάση», επισημαίνε­ι η κ. Χατζηδάκη σχετικά. Πράγματι, η προσέγγιση εδώ είναι αρκετά πιο... στοχαστική: στον δεύτερο όροφο, στο ομορφότερο ίσως δωμάτιο του σπιτιού, το αέρινο έργο «Πανιά ΙΙ Α» του Μιχαήλ Μιχαηλίδη βρίσκεται σε «διάλογο» με τα πολύ γήινα κεραμικά σκεύη από τη συλλογή του Γιώργου Κυριακόπου­λου.

Ανεξάρτητα, πάντως, με το πώς προτιμά κανείς τους προσανατολ­ισμούς και τα ενδιαφέρον­τα της τέχνης, αξίζει να κάνει μια επίσκεψη και να γνωρίσει την πολυδαίδαλ­η συλλογή του κυρίου ΝΠ και να αρχίσει λίγο λίγο να χτίζει το δικό του σενάριο... Η έκθεση είναι ανοικτή Τετάρτη - Παρασκευή, 5-9 μ.μ. και Σάββατο 12-4 μ.μ., μέχρι 30/6. Τσάμη Καρατάσου 51, Κουκάκι.

 ??  ?? «Το σημείο της παλάμης», έργο της Αναστασίας Δούκα. Κοσμήματα από τον Χάρη Δούκα, σαπούνι, γυαλί και ξύλο.
«Το σημείο της παλάμης», έργο της Αναστασίας Δούκα. Κοσμήματα από τον Χάρη Δούκα, σαπούνι, γυαλί και ξύλο.
 ??  ?? Εργα τέχνης «συγκατοικο­ύν» με χρηστικά αντικείμεν­α στις συλλογές του ΝΠ.
Εργα τέχνης «συγκατοικο­ύν» με χρηστικά αντικείμεν­α στις συλλογές του ΝΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece