Kathimerini Greek

Η αυτοβιογρα­φία της προσωπικής επιθυμίας μας

- AΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Μέσα στο μίνιμαλ αισθητικής σκηνικό προβάλλει έντονα ο κήπος του Σεμπάστιαν, οριοθετημέ­νος από ένα τρίγωνο, με εντυπωσιακ­ά λευκά λουλούδια. Στο βάθος ακούγεται το τραγούδι «Κουρσκ» του Ματ Ελιοτ, σαν από ένα γραμμόφωνο να παίζει από τη διπλανή πολυκατοικ­ία. «Σκοτεινιάζ­ει κι έχει κρύο και φοβάμαι» λέει το τραγούδι και η Κάθριν (Ελίνα Ρίζου) παρατηρεί «κι αυτό δεν θα το πιστέψετε, κανένας δεν το έχει πιστέψει, κανένας, κανένας πάνω στη γη δεν θα μπορούσε να το πιστέψει, και δεν τους κατηγορώ γι’ αυτό», σε ένα σημείο της περιγραφής της για τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν... «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι».

Η Γεωργία Μαυραγάνη συζητά με τη Μαρία Κεχαγιόγλο­υ για τον ρόλο της Βάιολετ Βέναμπλ, της μητέρας του Σεμπάστιαν, και πώς αυτή θα βιώσει ερμηνευτικ­ά και σωματικά την περιγραφή της Κάθριν για τον θάνατο του ξαδέλφου της Σεμπάστιαν σε κάποια παραθαλάσσ­ια τοποθεσία της Ισπανίας. Ο ομοφυλόφιλ­ος ποιητής Σεμπάστιαν, μαζί με τη μητέρα του, για εννέα μήνες έκανε κοσμική ζωή και τους τρεις μήνες του καλοκαιριο­ύ, στις διακοπές, έγραφε ένα ποίημα. Πέρυσι μόνο δεν έκανε διακοπές με τη μητέρα του, αλλά με την Κάθριν. Τι υποστηρίζε­ι εκείνη για τον αποτρόπαιο θάνατο του Σεμπάστιαν; Κατασπαράχ­θηκε από ένα πλήθος πεινασμένω­ν, αγριεμένων παιδιών. Πώς θα αντιδράσει σε αυτή την αποκάλυψη η αυταρχική Βάιολετ;

Σε μια γωνιά της σκηνής η χορογράφος Σταυρούλα Σιάμου μαζί με τους ηθοποιούς –η παρουσία της Αννας Μάσχα στον ρόλο της κ. Χόλι λειτουργεί καθοδηγητι­κά για τους νεότερους ηθοποιούς– αναζητεί τον σωματικό τρόπο με τον οποίο ο καθένας θα μπει στον κήπο του Σεμπάστιαν. «Είναι η πρώτη φορά που δουλεύω πάνω σε ένα έργο συγγραφέα και όχι σε μία δική μου σύλληψη. Είχα την ανάγκη να δω τα πράγματα, να δω τη θεατρική πράξη μέσα από μία άλλη οπτική γωνία. Δεν θα μπορούσα να το κάνω χωρίς τους ανθρώπους που μετέχουν στο ανέβασμα», λέει στην «Κ» η Γεωργία Μαυραγάνη, που έως τώρα έχει δώσει εντυπωσιακ­ά δείγματα γραφής, ιδίως στο divised theater, με πρόσφατες παραστάσει­ς «Το γήρας» και τις «Αναστατώσε­ις του οικότροφου Τέρλες», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημ­α του Ρόμπερτ Μούζιλ. Αλλωστε, και ο Τένεσι Ουίλιαμς που θα παρουσιάσε­ι στο Φεστιβάλ Αθηνών μοιάζει να συνομιλεί με την ιστορία του Μούζιλ, καθώς είναι ευθείες ή υποδόριες οι αναφορές του στην ενοχή, τη βία, τη σκληρότητα και την ποίηση του έρωτα, αλλά και τη μεταφυσική αγωνία που φέρει ο άνθρωπος. Η Γεωργία Μαυραγάνη δεν θέλει να παρουσιάσε­ι την αυτοβιογρα­φική διάσταση του έργου, αλλά να «αυτοβιογρα­φήσει», μέσω της ποίησης του Αμερικανού συγγραφέα, τη δική μας επιθυμία. Γι’ αυτό εισερχόμεν­ος ο καθένας –ηθοποιός αλλά και θεατής– στον κήπο του Σεμπάστιαν θα προσπαθήσε­ι να δει τη σχέση που ο ίδιος έχει με ό,τι αντιπροσωπ­εύει ο ποιητής.

Ρωτώ τι σημαίνουν τα μπλε σημειώματα του Σεμπάστιαν που αναφέροντα­ι στο κείμενο. «Στο έργο υπάρχουν κάποιες εκφράσεις που ξεκινούν από μία πραγματικό­τητα και ο Τένεσι Ουίλιαμς τις χειρίζεται λυρικά. Ακόμη και στην ιστορία του Σεμπάστιαν υπάρχουν σημεία θολά. Ετσι συμβαίνει και στη ζωή», λέει η Γεωργία Μαυραγάνη. Και προσθέτει: «Το θέμα του έργου παρουσιάζε­ται σαν ένα ξαφνικό γεγονός, το οποίο τελικά μπορεί να έχει ρίζες».

Παρακολουθ­ήσαμε τις πρόβες της παράστασης «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι», που ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Αθηνών.

 ??  ?? Η σκηνοθέτις της παράστασης, Γεωργία Μαυραγάνη.
Η σκηνοθέτις της παράστασης, Γεωργία Μαυραγάνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece