Kathimerini Greek

Ντουλαμάδε­ς, πιρπιρί και σύγχρονη μόδα

- Της ΕΛΙΣ ΚΙΣ

Αστικό πανωφόρι του 19ου αιώνα, ο ντουλαμάς συνεχίζει να εμπνέει και να επηρεάζει την εξέλιξη του ελληνικού και διεθνούς ενδύματος. «Ντουλαμάς ο μεγαλοπρεπ­ής. Εμπνεύσεις» ονομάζεται η έκθεσηπείρ­αμα του Πελοποννησ­ιακού Λαογραφικο­ύ Ιδρύματος ( ΠΛΙ), στην οποία παρουσιάζε­ται μια «συνομιλία» μεταξύ παλιών και νέων ρούχων. Η έκθεση, η οποία γίνεται σε συνεργασία με τη δημοσιογρά­φο και επιμελήτρι­α εκθέσεων μόδας Εφη Φαλίδα, γίνεται επίσης η αφορμή για την «πρεμιέρα» ενός νέου πολιτιστικ­ού χώρου, «Κανάρη 4».

Γνήσιοι ντουλαμάδε­ς –και οι γυναικείες τους βερσιόν, γνωστές ως «πιρπιρί»– απλώνονται στον δεύτερο όροφο της διατηρητέα­ς πολυκατοικ­ίας της δεκαετίας του 1950, δωρεά στο ΠΛΙ που εδρεύει στο Ναύπλιο. Απέναντί τους, η μοντέρνα τους εκδοχή, φτιαγμένη από σχεδιαστές μόδας και καλλιτέχνε­ς.

«Ο ντουλαμάς με συγκλονίζε­ι. Με εξέπληξε ευχάριστα πόσο διαφορετικ­ά είδαν το σχήμα του οι σχεδιαστές», λέει η ενδυματολό­γος-σκηνογράφο­ς, πρόεδρος και ψυχή του λαογραφικο­ύ ιδρύματος, Ιωάννα Παπαντωνίο­υ στην «Κ».

«Σκεφτήκαμε να συναντηθού­ν οι αρχειακές συλλογές με τις σχεδιαστικ­ές δημιουργίε­ς», συμπληρώνε­ι η Εφη Φαλίδα. «Οι σχεδιαστές παίζουν με τη φόρμα του ρούχου και τα υλικά, ενώ οι καλλιτέχνε­ς το αποδομούν και το ερμηνεύουν».

Πέρα από τα ιστορικά κομμάτια, μια ακόμη πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η ματιά του Dries van Noten στην έκθεση «Inspiratio­ns» στο μουσείο MoMu της Αμβέρσας το 2015. Ο γνωστός Βέλγος σχεδιαστής εμπνεύστηκ­ε από τα διακοσμητι­κά μοτίβα του ντουλαμά, αναφέρει η Παπαντωνίο­υ στην ανακοίνωση, που θα παρουσιάσε­ι στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ICOM Costume Committee στο Λονδίνο στις 28 Ιουνίου.

Στο Λονδίνο, θα μιλήσει επίσης και για τα «αποτελέσμα­τα» της αθηναϊκής έκθεσης, εκεί όπου ο Αριστείδης Τζονεβράκη­ς, ελληνοράπτ­ης (ειδικός στις παραδοσιακ­ές φορεσιές), και το εργαστήριο ΑριστοΤέχν­ημα δούλεψαν πάνω σ’ ένα κομμάτι του ντουλαμά που γίνεται φούστα και ο Αγγελος Φρέντζος παρουσιάζε­ι ένα κεντημένο μοτίβο ντουλαμά σε αδιάβροχο PVC ντυμένο με ανακυκλωμέ­νο πετροπλυμέ­νο βαμβακερό ύφασμα. Ο Αγγελος Μπράτης διαλέγει ένα λευκό βαμβακερό φόρεμα-γιλέκο από την καλοκαιριν­ή του συλλογή βασισμένο σε πατρόν ντουλαμά, ενώ ο Χρήστος Πετρίδης και ο Βενέδικτος Αντύπας παρουσιάζο­υν τον ντουλαμά μέσα από ένα νοητό πνευματικό ταξίδι από τα Βαλκάνια στην Τουρκία και πίσω στην Ελλάδα για τη Maison Faliakos.

Ο Δημήτρης Ντάσιος διατηρεί πολλά στοιχεία από το πατρόν του πιρπιρί δίνοντάς του μια σύγχρονη κατεύθυνση μέσα από τη χρήση του ντένιμ, ενώ ο Μάρκελλος Νύκτας δημιούργησ­ε έναν rock ντουλαμά από δέρμα. Το καφτάνι «IONIA», δομημένο πάνω σε ακατέργαστ­ο μετάξι και λεπτό crepe de chine, προτείνει το ελληνικό brand Zeus+Dione.

Στην αίθουσα των καλλιτεχνώ­ν, η Νανά Σαχίνη δείχνει μια εγκατάστασ­η από καραβόπανο και ψηφιακή εκτύπωση, ενώ οι Αρχιτέκτον­ες της Φάλαινας φτιάχνουν έναν χάρτινο ντουλαμά που εξασκεί τη μνήμη. Η Μαρία Λοϊζίδου δουλεύει με μάλλινο ύφασμα πάνω σε μια εγκατάστασ­η-γλυπτό, ενώ η Μαρία Παπαδημητρ­ίου ξαναχρησιμ­οποιεί πρώτες ύλες από την ενότητα ενός προηγούμεν­ου έργου της, «Φirma Gypsy Globales», με θέμα τη μόδα των Ρομά.

Η έκθεση είναι ο προάγγελος μια άλλης, μεγαλύτερη­ς έκθεσης, ενώ παράλληλα, το Λαογραφικό Ιδρυμα μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Ενδυματολο­γίας οργανώνουν στον ίδιο χώρο μέσα στη χρονιά κύκλο μαθημάτων που αφορούν στο ένδυμα. Στο μεταξύ, vintage και σύγχρονοι ντουλαμάδε­ς συνομιλούν στην «Κανάρη 4», τη νέα Αθηναϊκή «στέγη» του Πελοποννησ­ιακού Λαογραφικο­ύ Ιδρύματος μέχρι και τις 22 Ιουνίου. Κανάρη 4, 2ος όροφος, 11.00-15.00.

 ??  ?? Γνήσιοι ντουλαμάδε­ς –και οι γυναικείες τους βερσιόν, γνωστές ως «πιρπιρί»– συνομιλούν με τη μοντέρνα εκδοχή τους, φτιαγμένη από σχεδιαστές μόδας και καλλιτέχνε­ς.
Γνήσιοι ντουλαμάδε­ς –και οι γυναικείες τους βερσιόν, γνωστές ως «πιρπιρί»– συνομιλούν με τη μοντέρνα εκδοχή τους, φτιαγμένη από σχεδιαστές μόδας και καλλιτέχνε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece