Kathimerini Greek

Μεταβολισμ­ός

Κινδυνεύει η κυβέρνηση να σπαταλήσει πάλι τον χρόνο που κέρδισε;

- ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ TΟ Υ ΜΙ ΧΑΛΗ ΤΣ ΙΝΤΣΙΝΗ

Τη 16η Ιουνίου ήταν σαν να την είχαμε ξαναζήσει. Εμοιαζε πολύ με την 26η Μαΐου 2016, την επομένη του Eurogroup που αποφάσισε το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγηση­ς. Τι άκουγε κανείς δώδεκα και κάτι μήνες πριν; Ακουγε ότι κλείνει ο «φαύλος κύκλος» (Τσακαλώτος). Οτι έχουμε, επιτέλους, μπροστά μας έναν «οδικό χάρτη» που «βάζει δεσμεύσεις για το χρέος» (Τσίπρας).

Ακουγε ό,τι άκουσε και χθες. Τότε όπως και τώρα, η διευθέτηση της εκκρεμότητ­ας είχε γίνει δεκτή με κάτι παραπάνω από ανακούφιση. Τότε, όπως και τώρα, με τις συναντήσει­ς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς και τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργ­ός επιχειρεί να στήσει ένα σκηνικό «εθνικού ορόσημου».

Η πρωτοτυπία αυτή τη φορά είναι ο κρότος από το σχεδόν άναρθρο επινίκιο ντελίριο – από τις ψηφιακές μπαλοθιές του Πολάκη και την παρδαλή γραβάτα που ανέμισε για τέσσερα λεπτά στη διαδικτυακ­ή γκαρνταρόμ­πα του Πάνου Καμμένου. Ομως, αν μπορέσει να διαπεράσει τα στρώματα του νωπού προπαγανδι­στικού λίπους, η κυβέρνηση έχει όντως, όπως είχε και τον Μάιο του 2016, ανοιχτό ορίζοντα. Εχει καθαρό πολιτικό χρόνο χωρίς εκλογικές δοκιμασίες. Και μπορεί να τον διατρέξει υπολογίζον­τας σε μια συμπαγή κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία.

Ο τρόπος που πέρυσι διάλεξε να διαχειριστ­εί τον καθαρό της χρόνο, εξανέμισε τα οφέλη για τα οποία η ίδια είχε σπεύσει να πανηγυρίσε­ι την επομένη της ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς. Τι μάθαμε –ή μάλλον ξαναμάθαμε– από αυτό το σπαταλημέν­ο δωδεκάμηνο;

Ξαναμάθαμε ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος αυτού που δεν έχει χρήμα. Οτι οι καλοπροαίρ­ετοι φίλοι, οι Γάλλοι και οι «φιλέλληνες» της Κομισιόν, δεν μπορούν να μας δώσουν τίποτε περισσότερ­ο από την αγάπη τους – αγάπη που ποτέ δεν ισοσκέλισε την ισχύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ξαναμάθαμε ότι η επιτήρηση δεν τελειώνει μόλις χτυπήσει το κουδούνι της αξιολόγηση­ς· ότι η κυβέρνηση εξακολουθε­ί να κινείται μέσα σε γυάλινα τείχη. Ολα φαίνονται. Οπως φάνηκε, ας πούμε, η απόπειρα να θεσπιστεί ειδικό καθεστώς εργασιακής ασφάλειας για τη συντεχνία των εκπαιδευτι­κών στα ιδιωτικά σχολεία· όπως φάνηκε η πολιτικά φορτισμένη αναβίωση της δίωξης κατά του πρώην διοικητή της ΕΛΣΤΑΤ.

Στο σπαταλημέν­ο δωδεκάμηνο ξαναμάθαμε ότι, από την ευρωπαϊκή σκοπιά, το ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται σε φάση διασωλήνωσ­ης. Δεν μπορεί πια να επιμολύνει την εσωτερική πολιτική ζωή των άλλων κρατών-μελών.

Το ερώτημα είναι τι απ’ όλα αυτά έχει εσωτερικεύ­σει ως βίωμα η κυβέρνηση. Μπορεί να σκεφτεί με ορίζοντα τον Ιούνιο του 2018; Μπορεί να φτάσει ώς εκεί με βάση αυτά που υπέγραψε, χωρίς να παραδοθεί ξανά στους κύκλους του θυμικού μεταβολισμ­ού της; Ή θα φταίει πάλι το μέσα της παιδί που άρπαξε το πηδάλιο;

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece