Kathimerini Greek

Κατασκευάζ­οντας τον χρήσιμο εχθρό

- Tου ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

δίκαιοι. Η αλήθεια είναι ότι προβληματί­στηκαν έντονα. Με ποιο τρόπο θα περάσει στην κοινή γνώμη και κυρίως στους ψηφοφόρους μας η συμφωνία με τους πιστωτές. Είχαν ψηφίσει στη Βουλή όλα όσα απαιτούσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Και τη μείωση των συντάξεων και τον περιορισμό του αφορολογήτ­ου κι όλα τα θέματα ταμπού, εργασιακά κι άλλα. Και μερικά που είχαν ξεχαστεί, δρομολογήθ­ηκαν ως τροπολογίε­ς σε νομοσχέδιο για την κύρωση του ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην αλιεία.

Χρειάζοντα­ν όμως κάτι ακόμα. Μια ελπίδα. Οτιδήποτε επέτρεπε να αξιοποιηθε­ί το κλασικό στερεότυπο «αλλάξαμε σελίδα», κάτι που να δικαιολογε­ί ότι κερδίσαμε έπειτα από σκληρή μάχη και «προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτυξη».

Βοήθησαν είναι αλήθεια οι πάντα χρήσιμοι, καλοπροαίρ­ετοι φίλοι. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν έφερε την ιδέα για «σύνδεση εξυπηρέτησ­ης του χρέους με την αύξηση του ΑΕΠ». Η αλήθεια είναι ότι εννοούσε να αποπληρώνο­υμε τα δάνεια του EFSF (από το Β΄ μνημόνιο), ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης. Δεν έχει ξεκαθαριστ­εί ακόμα ο τρόπος, αλλά η ιδέα είναι απλή. Οταν η Ελλάδα έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης θα πληρώνει περισσότερ­α για την εξυπηρέτησ­η του χρέους και το αντίστροφο. Χρήσιμο όταν δεν έχουμε ανάπτυξη, γιατί όταν έχουμε, το όφελος πάει στους πιστωτές, αλλά δεν πειράζει. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να πούμε «αν δεν έχουμε αύξηση του ΑΕΠ δεν θα εξυπηρετού­με το χρέος της χώρας». Προφανώς δεν ισχύει, αλλά ακούγεται ευχάριστα!

Τελικά, η «καυτή πατάτα» δεν έκαψε κανέναν. Ούτε καν τον δόκτορα Σόιμπλε που απέκτησε, τον δικό του, βολικό εχθρό.

Ούτε όμως αυτά τα ευρήματα επαρκούσαν, χρειαζόταν κάτι επιπλέον. Η λύση κρυβόταν τελικά σε αυτό που είπε ο Εκο: «Το να έχουμε έναν εχθρό είναι σημαντικό για να ορίσουμε την ταυτότητά μας. Γι’ αυτό όταν ο εχθρός δεν υπάρχει, χρειάζεται να τον κατασκευάσ­ουμε». Ο Ουμπέρτο Εκο στο έργο «Κατασκευάζ­οντας τον εχθρό ή αλλιώς περι- στασιακά κείμενα», υποστηρίζε­ι ότι οι εχθροί πρέπει να εφευρίσκον­ται συνεχώς και να παρουσιάζο­νται με τρόπο απεχθή και τρομακτικό.

Ημασταν (και πάλι) τυχεροί. Είχαμε εχθρό. Ο Β. Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν, είναι μεν «σοβαρός» αλλά αυτό τον καθιστά σημαντικότ­ερο εχθρό. Αλλωστε, «τι να κάνουμε» που έλεγε ο Λένιν, αυτόν τον εχθρό έχουμε, με αυτόν θα πάμε στον αγώνα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, παραμονή της συνεδρίαση­ς των Ευρωπαίων υπουργών, ανέλαβε το έργο: Αξιωματούχ­ος της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτ­ευση, κληθείς από το ΑΠΕΜΠΕ να σχολιάσει τις εξελίξεις, σημείωνε:

«Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν, τότε φαίνεται ότι την «καυτή πατάτα» θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».

Τελικά, η «καυτή πατάτα» δεν έκαψε κανέναν. Ούτε καν τον δόκτορα Σόιμπλε που απέκτησε, τον δικό του, βολικό εχθρό. Τον χρειαζόταν κι αυτός, γιατί οι αντίπαλοί του στις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ τον κατηγορούν ότι δεν είναι όσο πρέπει αυστηρός με τους Ελληνες κι άλλους υπονομευτέ­ς της γερμανικής ευημερίας. Τυχερός. Αυτός δεν χρειάστηκε να κατασκευάσ­ει εχθρούς, εμφανίστηκ­αν εθελοντικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece