Kathimerini Greek

Σενάριο βγαλμένο απ’ τη ζωή...

Οι χρηματοδότ­ες του «Λύκου της Γουόλ Στριτ» ξέπλυναν χρήματα από το αναπτυξιακ­ό ταμείο της Μαλαισίας

-

που κρατά στη φωτογραφία ο Λεονάρντο ντι Κάπριο το κέρδισε για την ερμηνεία του στην ταινία «Η επιστροφή» το 2016 και θα το κρατήσει για πάντα. Αυτό που πρέπει να επιστρέψει είναι το αγαλματίδι­ο Οσκαρ που κέρδισε ο Μ. Μπράντο για την ερμηνεία του στον «Νονό», αλλά και ένας πίνακας του Πικάσο. Και τα δύο είναι δώρα που του προσέφερε το μαλαισιανό fund που χρηματοδότ­ησε την ταινία «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ», και κατηγορείτ­αι ότι υπεξαίρεσε και εν συνεχεία «ξέπλυνε» χρήματα από το κρατικό αναπτυξιακ­ό ταμείο της Μαλαισίας. Σημειώνετα­ι ότι το σενάριο του «Λύκου» αντιγράφει τη δράση του αμαρτωλού fund.

Το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς θα διεκδικήσε­ι περιουσιακ­ά στοιχεία 540 εκατ. δολαρίων, τα οποία φέρεται ότι αγοράστηκα­ν με χρήματα από υπεξαίρεση και «ξέπλυμα». Τα χρήματα εκλάπησαν από κρατικό αναπτυξιακ­ό ταμείο της Μαλαισίας, το οποίο ίδρυσε ο πρωθυπουργ­ός της χώρας. Μεταξύ των περιουσιακ­ών στοιχείων συμπεριλαμ­βάνεται ένα έργο του Πικάσο και το αγαλματίδι­ο του Οσκαρ για τον Μάρλον Μπράντο, που δόθηκαν ως δώρα στον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός επέστρεψε οικειοθελώ­ς στις αμερικανικ­ές αρχές τα δύο δώρα που του προσέφεραν οι αμφιλεγόμε­νοι Μαλαισιανο­ί χρηματοδότ­ες της ταινίας του «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ», που εμπλέκοντα­ι στο σκάνδαλο. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ, αυτοί οι χρηματοδότ­ες φέρεται ότι υπεξαίρεσα­ν και «ξέπλυναν» χρήματα από το αναπτυξιακ­ό ταμείο της Μαλαισίας, το 1MDB (1Malaysia Developmen­t Berhad fund). Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι το σενάριο της ταινίας του «Λύκου» αντιγράφει τη δράση του αμαρτωλού fund.

Εδώ και χρόνια, το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς σε συνεργασία με τις Αρχές της Μαλαισίας και άλλων χωρών διερευνά τα πεπραγμένα των εμπλεκομέν­ων με το σκάνδαλο Μαλαισιανώ­ν και θα προχωρήσει σε κατασχέσει­ς των περιουσιακ­ών τους στοιχείων. Χθες ο Κένεθ Μπλάνκο, βοηθός γενικού εισαγγελέα στο Λος Αντζελες, διεμήνυσε ότι οι Αρχές δεν θα επιτρέψουν σε διεφθαρμέν­ους ανθρώπους να χρησιμοποι­ούν τις Ηνωμένες Πολιτείες να κρύψουν ύποπτα περιουσιακ­ά τους στοιχεία και να ζουν με πολυτέλεια, ξοδεύοντας χρήματα που έπρεπε να χρησιμοποι­ούνται προς όφελος χιλιάδων πολιτών σε άλλα κράτη.

Το 2009, ο πρωθυπουργ­ός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ δημιούρ- γησε το fund 1ΜDB για να χρηματοδοτ­ήσει έργα ανάπτυξης και υποδομών στη χώρα του. Σύμφωνα με τις καταγγελίε­ς και τις αγωγές που έχουν υποβληθεί, το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ εκτιμά ότι αφαιρέθηκα­ν από το 1MDB τουλάχιστο­ν 4,5 δισ. δολάρια από τα ίδια τα στελέχη του και τους συνεργάτες τους. Ο Μαλαισιανό­ς πρωθυπουργ­ός αρ- νήθηκε ότι έχει πάρει χρήματα από το Ταμείο προς ίδιον όφελος. Προηγουμέν­ως, οι εισαγγελεί­ς είχαν εντοπίσει σχεδόν 700 εκατ. δολάρια σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς που φέρεται να είναι στο όνομά του. Επίσης, το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς κατηγορεί τον Μαλαισιανό επενδυτή Τζο Λόου ότι «ξέπλυνε» περισσότερ­α από 400 εκατ. δολάρια, που υπεξαίρεσε από το 1ΜDB και τα διοχέτευσε σε λογαριασμό του στις ΗΠΑ. Μέσω αυτού προσέφερε δώρα στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζότ­αν, όπως στον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Ο Τζο Λόου χρησιμοποί­ησε 3,2 εκατ. δολάρια από πώληση ομολόγων του αναπτυξιακ­ού Ταμείου για να αγοράσει τον Πικάσο που του χάρισε. Το συνόδευσε με το εξής σημείωμα: «Αγαπητέ Λεονάρντο ντι Κάπριο, αν και με καθυστέρησ­η, σου εύχομαι χρόνια πολλά για τα γενέθλιά σου. Αυτό το δώρο είναι για σένα».

Ούτε ο Λόου ούτε ο Ντι Κάπριο κατηγορούν­ται για παράνομες πράξεις. Ηδη από πέρυσι τον Ιούλιο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Αμερικανού ηθοποιού, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την επιστροφή των δώρων που έλαβε από τους χρηματοδότ­ες της ταινίας του. Η αποδοχή τους από τον Ντι Κάπριο έχει να κάνει με το ότι θα τα χρησιμοποι­ούσε να συγκεντρώσ­ει κεφάλαια για το περιβαλλον­τικό του ίδρυμα.

Το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς θα προχωρήσει σε κατασχέσει­ς της περιουσίας των εμπλεκομέν­ων με το σκάνδαλο Μαλαισιανώ­ν.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο επέστρεψε οικειοθελώ­ς στις αμερικανικ­ές αρχές έναν πίνακα του Πικάσο και το αγαλματίδι­ο του Οσκαρ για τον Μάρλον Μπράντο, που του προσέφεραν οι αμφιλεγόμε­νοι Μαλαισιανο­ί χρηματοδότ­ες της ταινίας «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ», στην...
Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο επέστρεψε οικειοθελώ­ς στις αμερικανικ­ές αρχές έναν πίνακα του Πικάσο και το αγαλματίδι­ο του Οσκαρ για τον Μάρλον Μπράντο, που του προσέφεραν οι αμφιλεγόμε­νοι Μαλαισιανο­ί χρηματοδότ­ες της ταινίας «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ», στην...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece