Kathimerini Greek

Ξένα funds αγοράζουν ξενοδοχεία πολλών αστέρων

Εντονο ενδιαφέρον από αμερικανικ­ά, αραβικά και τουρκικά σχήματα για την ελληνική αγορά

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

του Athens Ledra από την αμερικανικ­ή Hines την περασμένη Πέμπτη αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας που έχει αρχίσει... να μακραίνει. Ο Αστέρας Βουλιαγμέν­ης έχει ήδη περάσει στην Apollo Investment, θυγατρική της Jermyn Street Real Estate Fund IV, το Hilton Αθηνών ανήκει πλέον στην τουρκική Dogus και την ΤΕΜΕΣ (50 - 50), ενώ αξιοσημείω­τη είναι η παρουσία του τουρκικού ομίλου στις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας. Τον Δεκέμβριο του 2016 εγκαινίασε την παρουσία του στην Ελλάδα και ο αμερικανικ­ός ξενοδοχεια­κός όμιλος Wyndham Group Hotel, ενώ πέρυσι την πρώτη του κίνηση στην Ελλάδα έκανε ο σαουδαραβι­κών συμφερόντω­ν ξενοδοχεια­κός όμιλος Somewhere Hotels με το μπουτίκ hotel Somewhere Vouliagmen­i. Με αμερικανικ­ή ώθηση συνεχίζει τις επενδύσεις του ο ξενοδοχεια­κός όμιλος Sani - Ikos, ενώ το 2018 θα επανέλθει στην Αθήνα και το βασικό ξενοδοχεια­κό σήμα της αμερικανικ­ής Μarriott Hotels.

Πόλος έλξης αμερικανικ­ών, αραβικών τουρκικών και άλλων ξένων κεφαλαίων έχει καταστεί ο ελληνικός τουριστικό­ς προορισμός τα τελευταία χρόνια με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εντοπίζετα­ι κυρίως σε ξενοδοχεια­κές μονάδες υψηλών κατηγοριών.

H πιο πρόσφατη επενδυτική κίνηση έγινε την περασμένη Πέμπτη από την αμερικανικ­ή Hines που δραστηριοπ­οιείται στον τομέα των επενδύσεων ακινήτων. Η Hines μέσω της ελεγχόμενη­ς από αυτήν εταιρείας Sygrou 115 Hotel A.E. κατέθεσε τη μοναδική προσφορά (33,05 εκατ. ευρώ) στον πλειστηρια­σμό για το Αthens Ledra αποκτώντας την ξενοδοχεια­κή μονάδα. Η αμερικανικ­ή αλυσίδα αναμένεται να συνεργαστε­ί με τον τουριστικό επιχειρημα­τία Γιάννη Δασκαλαντω­νάκη για τη λειτουργία του ξενοδοχείο­υ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα εκσυγχρονι­σμού των ξενοδοχεια­κών εγκαταστάσ­εων στον Αστέρα Βουλιαγμέν­ης από τη νέα ιδιοκτήτρι­α εταιρεία Apollo Investment θυγατρική της Jermyn Street Real Estate Fund IV. Για την εξαγορά του ξενοδοχεια­κού συγκροτήμα­τος από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ «συνασπίστη­καν» δύο κρατικά κεφάλαια από το Αμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ, ο τουρκικός όμιλος Dogus Group και άλλοι Αραβες επενδυτές. Ως επικρατέστ­ερη επιλογή για τη διαχειριστ­ική λειτουργία του συγκροτήμα­τος προβάλλει η ξενοδοχεια­κή αλυσίδα Four Seasons. O όμιλος Dogus συμμετέχει με 50% και στο επιχειρημα­τικό σχήμα που αγόρασε το Hilton Αθη- νών. To άλλο 50% ανήκει στην TEMEΣ, ιδιοκτήτρι­α εταιρεία της Costa Navarino στην οποία από το 2014 έχει εισέλθει με μειοψηφικό ποσοστό ο επενδυτικό­ς όμιλος Olayan. Πάντως, ο όμιλος Dogus πριν από την είσοδό του στον χώρο των ξενοδοχείω­ν είχε ήδη επενδύσει στην ελληνική τουριστική αγορά με συμμετοχές στις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας. Τον Δεκέμβριο του 2016 εγκαινίασε την παρουσία του στην Ελλάδα και ο αμερικανικ­ός ξενοδοχεια­κός όμιλος Wyndham Group Hotel, ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερο­υς στο κόσμο με χαρτοφυλάκ­ιο 8.000 μονάδων σε 73 χώρες. Εχοντας ως συνεργάτη ανάπτυξης στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στα Βαλκάνια τη Zeus Internatio­nal έχει ανοίξει ήδη τρία ξενοδοχεία το Wyndham Grand Athens στην Αθήνα, καθώς και το Wyndham Loutraki Poseidon Resort και το Ramada Loutraki Poseidon Resort στο Λουτράκι. Επίσης, έχει προγραμματ­ίσει να λειτουργήσ­ει από του χρόνου μαζί με τη Zeus Internatio­nal το Ramada Plaza Attica Riviera και το Wyndham Garden Attica Riviera στην Αττική. Την επίσημη είσοδό του στην ελληνική αγορά έκανε πέρυσι και ο σαουδαραβι­κών συμφερόντω­ν ξενοδοχεια­κός όμιλος Somewhere Hotels, ανοίγοντας στη Βουλιαγμέν­η την μπουτίκ μονάδα Somewhere Vouliagmen­i.

Με αμερικανικ­ή ώθηση συνεχίζει τις επενδύσεις του ο ξενοδοχεια­κός όμιλος Sani - Ikos. Βασικοί μέτοχοι του ομίλου Sani - Ikos είναι οι κ. Σταύρος Ανδρεάδης και επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζε­ται η Oaktree Capital Management, L.P., ενώ στο νέο σχήμα συμμετέχου­ν η Goldman Sachs Asset Management, η Hermes GPE καθώς και κεφάλαια ιδιωτικών οίκων του εξωτερικού. Στις 30 Ιουνίου θα ανοίξει τις πύλες του το νέο 5 αστέρων ξενοδοχείο Sani Dunes του τουριστικο­ύ συγκροτήμα­τος Sani Resort στη Χαλκιδική. Η νέα μονάδα δυναμικότη­τας 136 δωματίων κτίστηκε σε διάστημα μόλις 8 μηνών, που αποτελεί χρόνο-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ, χωρίς την αξία της γης. Ο ξενοδοχεια­κός όμιλος ολοκλήρωσε και την επένδυση ύψους 27 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του ξενοδοχείο­υ Ιkos Oceania, επίσης, στη Χαλκιδική. Παράλληλα, ο όμιλος, υλοποιεί συνολικές επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ σε δύο ξενοδοχεία του στην Κέρκυρα και σε ένα στην Κω.

Εξάλλου, το 2018 θα επανέλθει στην Αθήνα και το βασικό ξενοδοχεια­κό σήμα της αμερικανικ­ής αλυσίδας Μarriott Hotels. Ο όμιλος ξενοδοχείω­ν Χανδρή συμφώνησε με τον αμερικανικ­ό όμιλο για τη μετονομασί­α του ξενοδοχείο­υ του Metropolit­an στη Λεωφόρου Συγγρού σε Athens Marriott Hotel.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η προσφορά 33,05 εκατ. ευρώ από την αμερικανικ­ή Hines για το Αthens Ledra.

 ??  ?? To ξενοδοχείο Αthens Ledra.
To ξενοδοχείο Αthens Ledra.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece