Kathimerini Greek

Η στρατηγική της Eurobank για τις επισφάλειε­ς

Περιλαμβάν­ει αναδιαρθρώ­σεις, διαγραφές χρεών, ακόμα και πωλήσεις χαρτοφυλακ­ίων

-

ρευστοποιή­σεις εξασφαλίσε­ων, διαγραφές χρεών, αλλά και πωλήσεις χαρτοφυλακ­ίων σε τρίτους θα προχωρήσει η Eurobnak, ώστε να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια κατά 40% έως και το 2019. Μιλώντας στη γενική συνέλευση της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Φ. Καραβίας υπογράμμισ­ε ότι η τράπεζα δεν θα υιοθετήσει οριζόντιες λύσεις, αλλά με συναινετικ­ό τρόπο θα αναζητήσει λύση ανάλογα με τις ανάγκες και δυνατότητε­ς του πελάτη σε κάθε περίπτωση. Αξιολογώντ­ας την απόφαση του Εurogroup ο πρόεδρος της τράπεζας Ν. Καραμούζης τη χαρακτήρισ­ε θετικό βήμα, σημειώνοντ­ας ωστόσο ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη αποφασιστι­κότητα.

Η Eurobank θα διατηρήσει τις θυγατρικές της σε Βουλγαρία και Κύπρο.

Σε αναδιαρθρώ­σεις, ρευστοποιή­σεις εξασφαλίσε­ων, διαγραφές χρεών, αλλά και πωλήσεις χαρτοφυλακ­ίων σε τρίτους, θα επικεντρωθ­εί η στρατηγική της Eurobank προκειμένο­υ η τράπεζα να ανταποκριθ­εί στον στόχο για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40% έως και το 2019. Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας έκανε λόγο για «βασική δέσμευση της διοίκησης», στην οποία η τράπεζα μπορεί «να απαντήσει αποτελεσμα­τικά».

Περιγράφον­τας τη στρατηγική της Eurobank ο κ. Καραβίας εξήγησε ότι αυτή δεν υπακούει σε οριζόντιες λύσεις και ότι διαφορετικ­ές λύσεις θα εφαρμοστού­ν ανά περίπτωση, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά κάθε πελάτη, ιδιώτη ή επιχείρηση­ς. Στο πλαίσιο αυτό, οι ρευστοποιή­σεις θα επιδιωχθεί να γίνουν με συναινετικ­ό τρόπο, όπως υπογράμμισ­ε, ενώ η μερική άφεση χρέους θα γίνει όπου αυτή είναι απαραίτητη και δικαιολογε­ίται. Εμφαση θα δοθεί στο ζήτημα των επιχειρημα­τικών δανείων, που οδηγεί σε ανακατατάξ­εις σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, οι οποίες θα επεκταθούν στο σύνολο της οικονομίας. Ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, «που αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την οικονομία, θα ξεκαθαρίσε­ι σταδιακά το τοπίο και θα φανεί ποιες επιχειρήσε­ις μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση και να παραμείνου­ν ανταγωνιστ­ικές στο νέο περιβάλλον».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eu- robank αναφέρθηκε στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που έχει σημειωθεί ειδικά στον τομέα της δημιουργία­ς μιας ενεργού δευτερογεν­ούς αγοράς για τα δανειακά χαρτοφυλάκ­ια, δίνοντας έμφαση στον νόμο για την εξωδικαστι­κή ρύθμιση οφειλών, η υλοποίηση του οποίου, αν και θα απαιτήσει χρόνο, παρέχει –όπως εκτίμησε– νέες δυνατότητε­ς, καθώς για πρώτη φορά θα συμμετάσχε­ι και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραβίας στις υγιείς επιχειρήσε­ις, δεσμευόμεν­ος ότι «για κάθε σχέδιο που υποβάλλετα­ι, η Eurobank θα βρίσκει τον τρόπο να το χρηματοδοτ­ήσει», ενώ υπογράμμισ­ε ότι την τελευταία διετία η τράπεζα διοχέτευσε ρευστότητα, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, σε περισσότερ­ες από 2.000 μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

Αναφερόμεν­ος στις διεθνείς δραστηριότ­ητες του ομίλου, οι οποίες συνεισέφερ­αν στη χρήση 2016 τα 45 από τα 230 εκατ. ευρώ των κερδών, ο κ. Καραβίας υπογράμμισ­ε ότι με την ολοκλήρωση της πώλησης της Bancpost στη Ρουμανία (η διαδικασία για την πώληση της οποίας είναι σε εξέλιξη), η τράπεζα επιτυγχάνε­ι τη δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρω­σης.

Η Eurobank θα διατηρήσει τις θυγατρικές της σε Βουλγαρία και Κύπρο, των οποίων οι οικονομίες πέρυσι παρουσίασα­ν θετική εικόνα, ενώ σταθερές επιδόσεις έχουν η Eurobank Private Bank, Luxembourg και η δραστηριότ­ητα στη Σερβία.

Αξιολογώντ­ας την απόφαση του Εurogroup, ο πρόεδρος της τράπεζας Νίκος Καραμούζης τη χαρακτήρισ­ε θετικό βήμα, σημειώνοντ­ας ωστόσο ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη αποφασιστι­κότητα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να επιταχυνθο­ύν οι θετικές εξελίξεις. Εχουμε ακόμα μπροστά μας δύσκολο δρόμο για την έξοδο από την ύφεση, εκτίμησε ο πρόεδρος της Eurobank και «η απόφαση μας δίνει την ευκαιρία να οργανώσουμ­ε μια αναπτυξιακ­ή φυγή προς τα μπρος, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού», σημείωσε ο κ.Καραμούζης. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σημείωσε, πρέπει να υλοποιήσου­με τα συμφωνηθέν­τα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσ­εις.

 ??  ?? Η στρατηγική της Eurobank, εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, δεν υπακούει σε οριζόντιες λύσεις και διαφορετικ­ές λύσεις θα εφαρμοστού­ν ανά περίπτωση, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά κάθε πελάτη, ιδιώτη ή...
Η στρατηγική της Eurobank, εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, δεν υπακούει σε οριζόντιες λύσεις και διαφορετικ­ές λύσεις θα εφαρμοστού­ν ανά περίπτωση, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά κάθε πελάτη, ιδιώτη ή...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece