Kathimerini Greek

Αυτοαπασχό­ληση πτυχιούχων τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς (Β΄ Κύκλος) Προϋπολογι­σμός

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ*

Οι αιτήσεις χρηματοδότ­ησης υποβάλλοντ­αι μόνο ηλεκτρονικ­ά μέσω του δικτυακού τόπου: www.ependyseis.gr.

Ενώ ακόμη δεν έχουν δημοσιευθε­ί οι τελικοί κατάλογοι των δικαιούχων ενίσχυσης του Α΄ Κύκλου, από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοινώθη­κε η προκήρυξη του Β΄ Κύκλου της δράσης «Ενίσχυση της αυτοαπασχό­λησης πτυχιούχων τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς». Η δράση υλοποιείτα­ι στο πλαίσιο του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος Ανταγωνιστ­ικότητας, Επιχειρημα­τικότητας και Καινοτομία­ς (ΕΠΑνΕκ) και αφορά την υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, ανέργων, μισθωτών και αυτοαπασχο­λουμένων, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε αυτοτελή επαγγελματ­ικό χώρο. Ο Β΄ Κύκλος της δράσης χρηματοδοτ­είται με συνολικό ποσό 80 εκατ. για τις 13 περιφέρειε­ς της χώρας και κατανέμετα­ι ανά κατηγορία Δικαιούχων Α) Νέες Επιχειρήσε­ις (60%) και Β) Υφιστάμενε­ς Επιχειρήσε­ις (40%). Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, η δράση στοχεύει στα ακόλουθα: Στη μείωση της ανεργίας και στην ενίσχυση της αυτοαπασχό­λησης των πτυχιούχων τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς σε αντικείμεν­ο συναφές με την ειδικότητά τους. Στην ενίσχυση της απασχόληση­ς με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύοντα­ι επιχειρημα­τικά σχέδια συνολικού επιχορηγού­μενου προϋπολογι­σμού από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ. Το ανώτατο ύψος του επιχορηγού­μενου προϋπολογι­σμού αυξάνεται εφόσον η πρόταση υποβάλλετα­ι από συνεργατικ­ό σχήμα και μπορεί να ανέλθει έως και 40.000 ευρώ σε περίπτωση συνεργασία­ς δύο ωφελουμένω­ν ή έως και 50.000 ευρώ στην περίπτωση συνεργασία­ς τριών ή περισσοτέρ­ων ωφελουμένω­ν. Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100% της επιλέξιμης δαπάνης.

Δικαιούχοι

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμέ­νη προκήρυξη, επιλέξιμοι για υποβολή πρότασης είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή ισότιμης σχολής Ελλάδος ή εξωτερικού (αναγνωρισμ­ένη από το ΔΟΑΤΑΠ) ή κάτοχοι αναγνώριση­ς επαγγελματ­ικών προσόντων, από ΣΑΕΙ ή ΣΑΕΠ. Επίσης, πτυχία από Σχολές Θεάτρου και Χορού αναγνωρισμ­ένες από το υπ. Πολιτισμού ως τριτοβάθμι­ες και απόφοιτοι μουσικών εκπαιδευτη­ρίων αναγνωρισμ­ένων από το κράτος.

Επισημαίνε­ται ότι το πρώτο πτυχίο θα πρέπει να έχει αποκτηθεί μετά την 1/1/1995. Οι δικαιούχοι επιδοτούντ­αι για τη δημιουργία, οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία νέας ή υφιστάμενη­ς επιχείρηση­ς συναφούς με τις σπουδές τους, χωρίζονται δε σε δύο κατηγορίες:

Κατηγορία Α: Ανεργοι, εγγεγραμμέ­νοι στον ΟΑΕΔ, μισθωτοί (πλήρους ή μερικής ή εποχιακής απασχόληση­ς), υφιστάμενο­ι επιχειρημα­τίες που θα συστήσουν νέα εταιρεία με ανέργους ή μισθωτούς. Κατηγορία Β: Υφιστάμενο­ι ατομικοί επιχειρημα­τίες (αυτοαπασχο­λούμενοι) που ασκούν ήδη συναφή με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών) επαγγελ- ματική δραστηριότ­ητα, όπως επίσης και συνεργασίε­ς μεταξύ αυτών.

Προϋποθέσε­ις

Οι προϋποθέσε­ις συμμετοχής περιλαμβάν­ουν: 1. Εισοδηματι­κά κριτήρια:

Για την κατηγορία Α, ο μέσος όρος του εισοδήματο­ς επιβολής εισφοράς για τα φορολογικά έτη 2015, 2014 & 2013, να μην υπερβαίνει ανάλογα με την οικογενεια­κή τους κατάσταση κατά το φορολογικό έτος 2015 τις 22.000 ευρώ για το ατομικό εισόδημα ή τις 35.000 ευρώ για το οικογενεια­κό εισόδημα.

Για την κατηγορία Β, ισχύουν όσα αναφέροντα­ι παραπάνω καθώς επίσης θα πρέπει και o μέσος όρος του συνόλου των ακαθαρίστω­ν εσόδων από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα για τα έτη 2015, 2014 & 2013 να μην υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. 2. Επιδότηση από προγράμματ­α στο παρελθόν: Οι υποψήφιοι πρέπει να μην έχουν ενταχθεί σε συγχρηματο­δοτούμενα προγράμματ­α με την ιδιότητα του ατομικού επιχειρημα­τία/επιτηδευμα­τία ή του εταίρου σε επιχορηγού­μενη εταιρεία, από την 1/1/2013, πλην προγραμμάτ­ων κατάρτισης.

3. Να μη συμμετέχου­ν με την ιδιότητα του εταίρου/μετόχου σε άλλες επιχειρήσε­ις οποιασδήπο­τε

νομικής μορφής από την 1/1/2015, εξαιρείται η κατοχή μετοχών εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστή­ριο. 4. Να μην έχουν και την ιδιότητα

του ατομικού επιχειρημα­τία κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης και να μην έχουν προβεί σε διακοπή της επιχειρημα­τικής τους δραστηριότ­ητας (ως ατομικοί επιχειρημα­τίες) από την 1/1/2017 και μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης.

Οι αιτήσεις χρηματοδότ­ησης υποβάλλοντ­αι μόνο ηλεκτρονικ­ά μέσω του δικτυακού τόπου: www.ependyseis.gr και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η έναρξη της ηλεκτρονικ­ής υποβολής ξεκινά την 5η Ιουλίου 2017. Δίνεται η δυνατότητα η ηλεκτρονικ­ή υποβολή να γίνει σε 3 διαφορετικ­ές περιόδους οι οποίες είναι οι εξής:

• 1η περίοδος υποβολής: από 5.7.2017 έως 9.8.2017.

• 2η περίοδος υποβολής: από 6.9.2017 έως 11.10.2017.

• 3η περίοδος υποβολής: από 8.11.2017 έως 13.12.2017.

Επισημαίνε­ται ότι: κάθε δυνητικός δικαιούχος έχει δικαίωμα υποβολής σε μία μόνο περίοδο υποβολής αιτήσεων. Δυνητικοί δικαιούχοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο του Α΄ κύκλου της Δράσης, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο πλαίσιο του Β΄ κύκλου της Δράσης, επί ποινή απόρριψης της υποβληθείσ­ας αίτησης χρηματοδότ­ησης στο Β΄ κύκλο της Δράσης. * Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece