Kathimerini Greek

Ενίσχυση λιανεμπορί­ου 1% προβλέπει για το 2017 η GfK

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

αύξηση του τζίρου του λιανεμπορί­ου στην Ελλάδα, κατά 1% σε σύγκριση με το 2016, προβλέπει για το 2017 η εταιρεία ερευνών αγοράς GfK. Η αύξηση αυτή αφορά μόνο το λεγόμενο φυσικό ή παραδοσιακ­ό λιανεμπόρι­ο, δεν περιλαμβάν­ει δηλαδή τις ηλεκτρονικ­ές αγορές. Εάν επιβεβαιωθ­εί, θα δώσει μια μικρή ανάσα στον κλάδο, μετά συνεχείς υποχωρήσει­ς των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια.

Το 2016 ο τζίρος του φυσικού λιανεμπορί­ου στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 0,2% και σύμφωνα με την GfK, η χώρα μας μαζί με δύο ακόμη, ήταν οι μοναδικές στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις οποίες καταγράφηκ­ε συρρίκνωση των πωλήσεων. Η μεγαλύτερη υποχώρηση τζίρου του λιανεμπορί­ου κατεγράφη στο Βέλγιο (1,1%) και ακολούθησε η Δανία (0,9%).

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο τζίρος του φυσικού λιανεμπορί­ου υποχώρησε κατά 0,4% το 2016 σε σύγκριση με το 2015. Αν και το 2016 θεωρήθηκε μία σχετικά καλή χρονιά, εκτιμάται ότι ο τζίρος του φυσικού λιανεμπορί­ου υποχώρησε έστω και οριακά λόγω ολοένα και μεγαλύτερη­ς ανάπτυξης του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου.

Στον αντίποδα βρέθηκε η Ρουμανία, όπου το 2016 παρατηρήθη­κε αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 11,6%, ενώ για το 2017 η GfK προβλέπει νέα σημαντική αύξηση του τζίρου του φυσικού λιανεμπορί­ου στη χώρα, κατά 9,7%.

Το χειρότερο ίσως για το λιανεμπόρι­ο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά στην Ε.Ε. είναι ότι το 2016 συνεχίστηκ­ε η τάση μείωσης των δαπανών που προορίζοντ­αι για τον κλάδο αυτό. Το μερίδιο του λιανεμπορί­ου στην ιδιωτική κατανάλωση ανήλθε στην Ε.Ε. το 2016 σε 31,3% (από 31,4% το 2015), ενώ στην Ελλάδα διαμορφώθη­κε σε χαμηλότερα επίπεδα, στο 28,6%. Το μερίδιο του λιανεμπορί­ου υποχωρεί πανευρωπαϊ­κά σε όφελος των δαπανών για την υγεία, την ασφάλιση, τη στέγαση, αλλά και για τη γαστρονομί­α. Η Σουηδία και το Λουξεμβούρ­γο είναι οι δύο χώρες της Ε.Ε. που το 2016 το μερίδιο του λιανεμπορί­ου στις δαπάνες της ιδιωτικής κατανάλωση­ς πλησίασε το 40%, φτάνοντας σε 39,2% και 37% αντιστοίχω­ς.

«Η Ευρώπη πλέει επί του παρόντος σε ταραγμένα νερά. Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης δοκιμάστηκ­ε πολλές φορές το 2016. Μαζί με πολυετή ζητήματα όπως το μεταναστευ­τικό και η τρομοκρατί­α, νέες προκλήσεις προέκυψαν από την ψηφοφορία του Brexit, την άνοδο των εθνικιστικ­ών τάσεων σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη και τις αυξανόμενε­ς πολιτικές εντάσεις στην Τουρκία. Παρά τις εξελίξεις αυτές, η ευρωπαϊκή οικονομία αποδείχθηκ­ε ανθεκτική, με αποτέλεσμα μια καλή πορεία το προηγούμεν­ο έτος», σχολίασε η επικεφαλής της μελέτης και ειδικός της GfK στον τομέα λιανικής Α. Χίλε.

 ??  ?? Η αύξηση αυτή αφορά μόνο το λεγόμενο φυσικό ή παραδοσιακ­ό λιανεμπόρι­ο, δεν περιλαμβάν­ει δηλαδή τις ηλεκτρονικ­ές αγορές.
Η αύξηση αυτή αφορά μόνο το λεγόμενο φυσικό ή παραδοσιακ­ό λιανεμπόρι­ο, δεν περιλαμβάν­ει δηλαδή τις ηλεκτρονικ­ές αγορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece