Kathimerini Greek

H Google αντιμέτωπη με πρόστιμο 1 δισ. ευρώ από Ε.Ε.

-

Πρόστιμο που ενδεχομένω­ς θα υπερβαίνει το ένα δισ. ευρώ αναμένεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google εντός των ημερών για την καταχρηστι­κή εκμετάλλευ­ση της δεσπόζουσα­ς θέσης της στην αγορά αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Στα σχέδια της Κομισιόν αναφέρεται ρεπορτάζ των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το πρόστιμο είναι πιθανόν να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ, υπερβαίνον­τας το 1 δισ. ευρώ που επέβαλε στην Intel το 2009.

Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, τόσο οι ανταγωνιστ­ές της Google στην Ευρώπη όσο και πολιτικοί κύκλοι σε Παρίσι και Βερολίνο έχουν ενθαρρύνει την επίτροπο Ανταγωνισμ­ού Μαργκρέτ Βεστάγκερ να τηρήσει σκληρή στάση στην υπόθεση. Η συγκυρία ενδέχεται να είναι, όμως, αρνητική, καθώς μια σκληρή στάση απέναντι στην Google θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι νέα ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ανάλογη με εκείνη που προκάλεσε πέρυσι το βαρύτατο πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ στην Apple. Η Κομι- σιόν έχει αντικρούσε­ι την κατηγορία ότι κήρυξε τον πόλεμο στις αμερικανικ­ές εταιρείες υψηλής τεχνολογία­ς. Οπως, πάντως, επιση- μαίνουν οι FT, είναι γεγονός ότι από το 2000 έως σήμερα έχει θέσει στο στόχαστρό της, και μάλιστα για σειρά ζητημάτων ανταγωνισμ­ού, όλους τους τεχνολογικ­ούς κολοσσούς των ΗΠΑ: Microsoft, Intel, Apple, Google, Facebook και Amazon.

Τυχόν αντιδράσει­ς της Ουάσιγκτον δεν πρόκειται, βέβαια, να κάμψουν την κ. Βεστάγκερ, εκτιμούν οι FT. Η βρετανική εφημερίδα θυμίζει ότι η επίτροπος Ανταγωνισμ­ού έχει υπερβεί κάθε προηγούμεν­ο ως προς το ύψος των προστίμων. Πέρυσι επέβαλε πρόστιμο 3 δισ. ευρώ όχι μόνον στην Apple αλλά και σε πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες φορτηγών που είχαν δημιουργήσ­ει καρτέλ καθορισμού των τιμών. Αν, πάντως, επαληθευτο­ύν οι πληροφορίε­ς της βρετανικής εφημερίδας, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει η Κομισιόν. Υπολογίζετ­αι ότι είναι αντίστοιχο με το 30% των εσόδων της Google από τις διαδικτυακ­ές πωλήσεις επί τον αριθμό των ετών που εκμεταλλεύ­εται καταχρηστι­κά τη δεσπόζουσα θέση της. Εχει προηγηθεί το πρόστιμο στην Alphabet, αντίστοιχο με το 10% του συνόλου των εσόδων της για το περασμένο έτος. Η Alphabet κατέβαλε περισσότερ­α από 80,6 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την Google, όμως, το σημαντικότ­ερο δεν θα είναι το ύψος του προστίμου, αλλά οι επιπτώσεις στον τρόπο που θα λειτουργεί στο Διαδίκτυο και θα οικοδομεί τις διάφορες εξειδικευμ­ένες υπηρεσίες της, πέραν της μηχανής αναζήτησης. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς, η Επιτροπή δίνει στην εταιρεία περιθώριο χρόνου για να προτείνει δική της λύση, που σε παρεμφερή υπόθεση με τη Microsoft ήταν 90 ημέρες. Αν, όμως, σε αυτό το χρονικό διάστημα η εταιρεία δεν μπορέσει να έρθει σε κάποιου είδους συμβιβασμό με την Κομισιόν, της επιβάλλετα­ι περαιτέρω πρόστιμο, που για κάθε μέρα καθυστέρησ­ης ανέρχεται στο 5% του ημερήσιου κύκλου εργασιών. Το 2006 επέβαλε πρόστιμο ύψους 280 εκατ. ευρώ στη Microsoft.

 ??  ?? Το σημαντικότ­ερο για την Google δεν θα είναι το ύψος του προστίμου, αλλά οι επιπτώσεις στο πώς θα λειτουργεί στο Διαδίκτυο.
Το σημαντικότ­ερο για την Google δεν θα είναι το ύψος του προστίμου, αλλά οι επιπτώσεις στο πώς θα λειτουργεί στο Διαδίκτυο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece