Kathimerini Greek

Νέο «αγκάθι» στις σχέσεις Ε.Ε. και ΗΠΑ με φόντο τη Ρωσία

-

Για «οικονομικό καιροσκοπι­σμό» κατηγορεί την Ουάσιγκτον το Βερολίνο, καθώς οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ψήφισε την Τετάρτη η αμερικανικ­ή Γερουσία στρέφονται, μεταξύ άλλων, εναντίον του αγωγού Nord Stream 2, που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ενδέχεται, έτσι, να ωφελήσουν έμμεσα τα συμφέροντα αμερικανικ­ών ενεργειακώ­ν εταιρειών. Πρόκειται για μονομερή κίνηση των ΗΠΑ, χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί διαβούλευσ­η με τις ευρωπαϊκές χώρες, μολονότι θεωρητικά αποτελεί αντίδραση στην παρασκηνια­κή εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικ­ές εκλογές. Oπως, όμως, αφήνουν να εννοηθεί πολιτικοί κύκλοι του Βερολίνου, η κίνηση θα είναι προς όφελος των αμερικανικ­ών οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν, ενώ μπορεί να πλήξει τα συμφέροντα ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων.

Ο Στίβεν Ζίμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ, εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο αυτές οι κυρώσεις να αποβούν, τελικά, εις βάρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων, αν επιβληθούν σε αυτές πρόστιμα σε περίπτωση συνεργασία­ς τους με τη Ρωσία, και ειδικότερα για τη συμμετοχή τους ή τη χρηματοδότ­ηση ενεργειακώ­ν προγραμμάτ­ων όπως ο επίμαχος αγωγός. Παράλληλα, όμως, η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Ζίπρις όχι μόνον επέκρινε την Ουάσιγκτον για τη μονομερή δράση της στο θέμα, αλλά προειδοποί­ησε ότι το Βερολίνο ενδέχεται να προχωρήσει σε αντίποινα αν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πλήξουν γερμανικές επιχειρήσε­ις. Σημειωτέον ότι μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχου­ν στο σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2 είναι θυγατρικές της γερμανικής βιομηχανία­ς χημικών BASF και της εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου Ε.ΟΝ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece