Kathimerini Greek

Σινεφίλ και λάτρεις των καλών τεχνών...

-

H ύποπτη μαλαισιανή εταιρεία, η οποία χρηματοδότ­ησε την ταινία «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ» και άλλες δύο ακόμα, ονομάζεται Red Granite. Tην ίδρυσε ο Ριζά Αζίζ, θετός γιος του Μαλαισιανο­ύ πρωθυπουργ­ού. Τα άλλα φιλμ είναι το «Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος» με τον Τζιμ Κάρεϊ και το «Ο μπαμπάς γύρισε» με τον Γουίλ Φέρελ. Το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των κατασχέσεω­ν περιουσιακ­ών στοιχείων, θα επιδιώξει να λάβει και τα πνευματικά δικαιώματα των δύο ταινιών. Το 2016 είχε κινηθεί για να εξασφαλίσε­ι τα δικαιώματα της ταινίας «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ». Η Red Granite δηλώνει πως είναι σε συζητήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς και σε πλήρη συνεργασία μαζί του για να επιλυθεί το ζήτημα. Αναφορικά τώρα με τον πίνακα του Πικάσο, που έδωσε ως δώρο η Red Granite στον Λεονάρντο ντι Κάπριο, αυτό ήταν μια χειρονομία σε αναγνώριση της προσφοράς του στον «Λύκο της Γουόλ Στριτ».

Το ίδρυμα για την προστασία του περιβάλλον­τος και την κλιματική αλλαγή που έχει ιδρύσει ο Αμερικανός ηθοποιός δήλωσε πέρυσι ότι θα επιστραφεί οποιαδήποτ­ε δωρεά ή δώρο, εάν διαπιστωθε­ί ότι συνδέονται με κεφάλαια του μαλαισιανο­ύ επενδυτικο­ύ Ταμείου. Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των Ηνωμένων Πολιτειών διερευνά την υπόθεση από το 2009, ενώ ανάλογες διαδικασίε­ς διεξάγοντα­ι και από αντίστοιχε­ς αρχές σε ακόμα έξι χώρες του κόσμου.

Ωστόσο, οι ίδιες οι εισαγγελικ­ές αρχές της Μαλαισίας μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστώσε­ι ότι κάποιος αξιωματούχ­ος του 1MDB ή συνεργάτης του έχει κάνει αξιόποινες πράξεις. Πάντως, συνεργάζον­ται στενά με τις Αρχές των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece