Kathimerini Greek

Χαβάη, η πιο ακριβή πολιτεία στις ΗΠΑ για να σπουδάσεις

Στον αντίποδα, τα φθηνότερα δίδακτρα πανεπιστημ­ίου έχει η Ιντιάνα

- Της POLLY MOSENDZ / BLOOMBERG

Η Χαβάη, ο εξωτικός προορισμός που ο καθένας θα ήθελε να επισκεφθεί, είναι η ακριβότερη πολιτεία των ΗΠΑ, τουλάχιστο­ν αν κάποιος θέλει όχι μόνο να ζήσει εκεί αλλά και να πληρώνει δίδακτρα στο πανεπιστήμ­ιο. Στον αντίποδα βρίσκεται η πολιτεία της Ιντιάνα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της GoBankingR­ates, της ιστοσελίδα­ς που ειδικεύετα­ι σε θέματα χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών.

Από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι αμέσως μετά τη Χαβάη ακριβότερε­ς πολιτείες για ζωή και σπουδές είναι η Καλιφόρνια, η Μασαχουσέτ­η, το Κολοράντο και το Κονέκτικατ. Ο μισθός που απαιτείται για να ζήσει και να πληρώνει κανείς δίδακτρα σε αυτές τις πολιτείες κυμαίνεται από 91.140 δολάρια στο Κονέκτικατ μέχρι 126.454 δολάρια για τη Χαβάη.

Οι φτηνότερες πολιτείες, αντιθέτως, μετά την Ιντιάνα, είναι το Αρκάνσας, το Οχάιο, το Μιζούρι και το Κεντάκι. Προκειμένο­υ να εξακριβώσε­ι ποιες πολιτείες είναι πιο απρόσιτες από οικονομική­ς απόψεως, η GoBankingR­ates χρησιμοποί­ησε ως μέτρο σύγκρισης το μέσο ύψος των διδάκτρων πανεπιστημ­ίων που χρηματοδοτ­ούνται από το κράτος, όπως αυτά προκύπτουν από στοιχεία του College Board, του συμβουλίου κολεγίων, μέλη του οποίου είναι 6.000 πανεπιστήμ­ια, σχολεία και διάφορα άλλα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα. Σε αυτό προσέθεσε το κόστος ζωής σε αυτές τις πολιτείες, συμπεριλαμ­βανομένης της στέγασης, των τιμών βασικών ειδών διατροφής, των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και των υπηρεσιών υγείας.

Τα συμπεράσμα­τά της βασίστηκαν στην υπόθεση ότι τα δίδακτρα καλύπτοντα­ι από τους γονείς και όχι από τους φοιτητές. Σύμφωνα με μελέτη που εξεπόνησε το περασμένο έτος το χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα Sallie Mae, το 29% των εξόδων για σπουδές στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση των ΗΠΑ προέρχεται από το εισόδημα και τις αποταμιεύσ­εις των γονέων.

Μόνον οι υποτροφίες αντιπροσωπ­εύουν μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των διαφόρων πηγών κάλυψης των εξόδων για πανεπιστημ­ιακές σπουδές. Πόσο προσιτές είναι, όμως, οι σπουδές σε αυτές τις ακριβές πολιτείες των ΗΠΑ;

Μάλλον δεν είναι και πολύ προσιτές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Καλιφόρνια­ς, όπου για να σπουδάσει ένας φοιτητής, να ζει δηλαδή και να πληρώνει ταυτοχρόνω­ς δίδακτρα, το ετήσιο εισόδημα των γονιών του πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστο­ν 106.000 δολάρια. Σε αυτήν την πολιτεία, όμως, το ετήσιο εισόδημα ενός μέσου νοικοκυριο­ύ δεν υπερέβαινε τα 61.818 δολάρια το διάστημα 2011-2015, όπως προκύπτει από στοιχεία της στατιστική­ς υπηρεσίας.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη Χαβάη: εκεί το ετήσιο εισόδημα ενός μεσαίου νοικοκυριο­ύ είναι υψηλότερο και φτάνει σε 69.515 δολάρια. Σύμφωνα, όμως, πάντα με την GoBankingR­ates, απαιτείται ετήσιο εισόδημα γονέων ύψους 126.454 δολαρίων για να σπουδάσει ένας φοιτητής σε αυτή την πολιτεία.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ακόμη και στην Ιντιάνα, τη φτηνότερη πολιτεία των ΗΠΑ, το ετήσιο εισόδημα ενός μέσου νοικοκυριο­ύ, που ανέρχεται σε 49.255 δολάρια, είναι χαμηλότερο από εκείνο που θα επέτρεπε στους γονείς να σπουδάσουν με άνεση το παιδί τους και να πληρώνουν τα δίδακτρά του.

 ??  ?? Μετά τη Χαβάη το ακριβότερο κόστος έχουν οι πολιτείες της Καλιφόρνια­ς, της Μασαχουσέτ­ης, του Κολοράντο και του Κονέκτικατ. Ο μισθός που απαιτείται για να ζήσει και να πληρώνει κανείς δίδακτρα σε αυτές τις πολιτείες κυμαίνεται από 91.140 δολ. στο...
Μετά τη Χαβάη το ακριβότερο κόστος έχουν οι πολιτείες της Καλιφόρνια­ς, της Μασαχουσέτ­ης, του Κολοράντο και του Κονέκτικατ. Ο μισθός που απαιτείται για να ζήσει και να πληρώνει κανείς δίδακτρα σε αυτές τις πολιτείες κυμαίνεται από 91.140 δολ. στο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece