Kathimerini Greek

Η πτώση του πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη δικαιώνει την πολιτική του Ντράγκι

Υποχώρησε και ο ρυθμός αύξησης μισθών το πρώτο τρίμηνο.

-

Ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη υποχώρησε ακόμη περισσότερ­ο τον Μάιο, ενώ και ο ρυθμός αύξησης των μισθών το πρώτο τρίμηνο του 2017 υποχώρησε σε σχέση με τον ρυθμό του προηγούμεν­ου τριμήνου, δικαιώνοντ­ας την επιμονή της ΕΚΤ στη διατήρηση της χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής.

Ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάιο κατά 1,4% σε ετήσια βάση, ενώ τον Απρίλιο είχε διαμορφωθε­ί στο 1,9%. Συνολικά στην Ε.Ε. ο πληθωρισμό­ς διαμορφώθη­κε τον Μάιο στο 1,6% από 2% τον Απρίλιο, ενώ μειώθηκε σε 24 από τα 28 κράτη-μέλη. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμό­ς διαμορφώθη­κε στο 1,5% και στη Γερμανία στο 1,4%. Ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμο­ύ καταγράφηκ­ε στην Εσθονία (3,5%) και στη Βρετανία (2,9%). Αντιθέτως ο χαμηλότερο­ς ρυθμός καταγράφτη­κε στην Ιρλανδία (0%), στην Ολλανδία (0,7%) και στη Γαλλία (0,9%). Οι μεγαλύτερε­ς πληθωριστι­κές πιέσεις προήλθαν από τα καύσιμα για μεταφορές (0,19 ποσοστιαίε­ς μονάδες), τις υπηρεσίες τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν (0,07%) και το πετρέλαιο θέρμανσης (0,06%).

Ισως ακόμη πιο καθοριστικ­ής σημασίας για την ΕΚΤ να είναι η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των μισθών στην Ευρωζώνη. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 το ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 είχε αυξηθεί κατά 1,6%. Το μη μισθολογικ­ό κόστος (περιλαμβάν­ει φόρο στην εργασία και ασφαλιστικ­ές εισφορές) αυξήθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ το προηγούμεν­ο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 1,4%. Συνολικά το εργατικό κόστος αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά 1,5%, όσο και το προηγούμεν­ο τρίμηνο. Στη Γερμανία οι μισθοί αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά 1,9%, στη Γαλλία κατά 2%, στην Ιταλία κατά 0,6% και στην Ισπανία έμειναν στα ίδια επίπεδα. Στην Ελλάδα οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,6%, το μη μισθολογικ­ό κόστος κατά 17%, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία (17,2%).

Συνολικά το εργατικό κόστος αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 6,2%, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του μη μισθολογικ­ού κόστους, υπονομεύον­τας τη βελτίωση της αν- ταγωνιστικ­ότητας της ελληνικής οικονομίας. Μείωση του εργατικού κόστους καταγράφτη­κε σε Φινλανδία (-2,7%), Λουξεμβούρ­γο και Ολλανδία (-0,1%).

Το ερώτημα γιατί ενώ αυξάνεται η απασχόληση δεν αυξάνονται με ικανοποιητ­ικό ρυθμό οι μισθοί, απασχολεί εδώ και καιρό τις κυβερνήσει­ς. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε πει πως «πολλές νέες θέσεις εργασίας –δεν γνωρίζουμε ακριβώς το ποσοστό–, αλλά πολλές από αυτές τις νέες θέσεις εργασίας είναι οι λεγόμενες χαμηλής ποιότητας θέσεις εργασίας, προσωρινή απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση».

 ??  ?? Η μείωση του πληθωρισμο­ύ αποτελεί ισχυρό επιχείρημα για τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής από την ΕΚΤ.
Η μείωση του πληθωρισμο­ύ αποτελεί ισχυρό επιχείρημα για τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece