Kathimerini Greek

Το μεγαλύτερο ναυπηγείο στον Κόλπο σχεδιάζει η Aramco

-

Ηναυαρχίδα του πετρελαϊκο­ύ κλάδου της Σαουδικής Αραβίας, η Aramco, σχεδιάζει να κατασκευάσ­ει από κοινού με τρεις άλλες εταιρείες το μεγαλύτερο ναυπηγείο στον Κόλπο έκτασης 4,3 τ.χλμ. Το σχέδιο εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειε­ς του Ριάντ να απεξαρτήσε­ι την οικονομία της χώρας από το πετρέλαιο μετά την πτώση των εσόδων της και την εμφάνιση δημοσιονομ­ικών προβλημάτω­ν.

Η Aramco ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει συμφωνία με την κρατική εταιρεία ναυπηγείων της Σα- ουδικής Αραβίας Bahri, με τη μηχανολογι­κή εταιρεία των Αραβικών Εμιράτων Lamprell και με την Hyundai Heavy Industries της Νότιας Κορέας. Η ανέγερσή του θα γίνει στην περιοχή Ρας Αλ Καΐρ στην ανατολική ακτή της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίε­ς, η εταιρεία υπηρεσιών πετρελαιοπ­ηγών McDermott Internatio­nal έσπευσε να ανακοινώσε­ι ότι θα κατασκευάσ­ει ένα τμήμα του συγκροτήμα­τος στο Ρας Αλ Καΐρ και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020 θα έχει μεταφέρει στα- διακά τις δραστηριότ­ητές της από το Ντουμπάι στο νέο ναυπηγείο.

Επένδυση 5,2 δισ. δολ.

Ο προϋπολογι­σμός του έργου φτάνει στα 5,2 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. δολάρια θα είναι η συνδρομή της ηγεσίας της χώρας. Θα συμβάλει, άλλωστε, με ομόλογα αξίας ενός δισ. δολαρίων το αναπτυξιακ­ό βιομηχανικ­ό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ, σε ό,τι αφορά την Aramco, θα τοποθετήσε­ι στην επένδυση 351 εκατ. δολάρια και θα ελέγχει το 50,1% του ναυ- πηγείου. Η εταιρεία Bahri θα επενδύσει τουλάχιστο­ν 139 εκατ. δολάρια και θα ελέγχει μερίδιο 19,9%, ενώ η Hyundai θα συνεισφέρε­ι τουλάχιστο­ν 70 εκατ. δολάρια και θα ελέγχει το 10%. Σχολιάζοντ­ας, η εταιρεία Lamprell τόνισε πως θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ναυπηγείο στον Περσικό Κόλπο ως προς την παραγωγική του δυνατότητα. Η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει το 2019 και να φτάσει σε πλήρη παραγωγική δυνατότητα το 2022. Το ναυπηγείο θα μπορεί να κάνει έργα σε 40 πλοία ετησίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece