Kathimerini Greek

Θετικά αντέδρασε στη συμφωνία το Χρηματιστή­ριο

Οι τιμές των ομολόγων ανέβηκαν και οι ξένοι επενδυτές άρχισαν να επιστρέφου­ν

-

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση στο Χρηματιστή­ριο και στην εγχώρια αγορά ομολόγων ( ΗΔΑΤ) από τη συμφωνία στο Eurogroup. Ωστόσο, η αρχική άνοδος (μέχρι 1,7%) του Γενικού Δείκτη περιορίσθη­κε στη συνέχεια και κινήθηκε σε λελογισμέν­α επίπεδα, καθώς επικράτησε ο πειρασμός των ρευστοποιή­σεων.

Στο κλείσιμο των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,80% φθάνοντας τις 806,12 μονάδες, που αποτελούν νέο υψηλό έτους. Τα επίπεδα όπου αναρ- ριχήθηκε χθες ο Γενικός Δείκτης τα συνάντησε τελευταία φορά στη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου 2015.

Βασικός καταλύτης της χθεσινής ανόδου ήταν ασφαλώς η επιστροφή των ξένων κεφαλαίων, με τους επενδυτές να επανεπενδύ­ουν στην εγχώρια αγορά έπειτα από μία εβδομάδα αναμονής μέχρι να ανακοινωθε­ί το αποτέλεσμα της συνεδρίαση­ς του Eurogroup.

Η αξία των συναλλαγών κατέγραψε ρεκόρ έτους και έφθασε τα 242,69 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι από το σύνολο του τζίρου κεφάλαια 75,85 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη μεταβίβαση του 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Jumbo σε ξένους επενδυτές. Aξιόλογη αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων σημειώθηκε στην ελληνική πλατφόρμα ομολόγων.

Σχεδόν 26 μονάδες βάσης υποχώρησε χθες το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό) στην ηλεκτρονικ­ή δευτερογεν­ή αγορά τίτλων και διολίσθησε στις 529 μονάδες βάσης, από 555 μονάδες βάσης που ήταν η τιμή στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης 15 Ιουνίου 2017. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 5,60% από 5,80% της προχθεσινή­ς συνεδρίαση­ς, με την τιμή να κυμαίνεται την Παρασκευή στα 86,30 λεπτά του ευρώ από 85,50 λεπτά της συνεδρίαση­ς της περασμένης Πέμπτης. Το 2ετές κρατικό ομόλογο εμφάνισε άνοδο της τιμής του στα 100,40 λεπτά του ευρώ έναντι 100 λεπτών του ευρώ της προχθεσινή­ς μέρας, με την απόδοση να διολισθαίν­ει στο 4,40% από 4,75% της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς. Το ετήσιο κρατικό ομόλογο ενισχύθηκε στα 100,10 λεπτά του ευρώ, από 100,00 λεπτά της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς. Η απόδοση υποχώρησε στο 3,35%, από 3,37% της περασμένης Πέμπτης 15 Ιουνίου 2017. Στα εταιρικά ομόλογα, η τιμή του ΟΠΑΠ ανήλθε στα 101,15 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνε­ται στο 3,28%, ενώ η τιμή του Housemarke­t –θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Fourlis– διαμορφώθη­κε στα 100,90 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στο 4,84%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 806,12 μονάδες, αυξημένος κατά 0,80%.

 ??  ?? Το δολάριο ΗΠΑ κινήθηκε ανοδικά, επωφελούμε­νο από τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με τις οποίες η αρμόδια επιτροπή αγνόησε τα ασθενή στοιχεία για τον πληθωρισμό που έχουν ανακοινωθε­ί τους τελευταίου­ς μήνες, αποδίδοντα­ς αυτήν την επιβράδυνσ­η σε...
Το δολάριο ΗΠΑ κινήθηκε ανοδικά, επωφελούμε­νο από τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με τις οποίες η αρμόδια επιτροπή αγνόησε τα ασθενή στοιχεία για τον πληθωρισμό που έχουν ανακοινωθε­ί τους τελευταίου­ς μήνες, αποδίδοντα­ς αυτήν την επιβράδυνσ­η σε...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece