Kathimerini Greek

Τελευταία πρόβα, τελευταίο Συνομοσπον­διών

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Ανοικτό σε κάθε πρόβλεψη είναι το φετινό Κύπελλο Συνομοσπον­διών, που αρχίζει απόψε στη Ρωσία και διεξάγεται κατά πάσα πιθανότητα για τελευταία φορά.

Η διοργάνωση, που αποτελεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες την «πρόβα τζενεράλε» για το Παγκόσμιο Κύπελλο της επόμενης χρονιάς με τη συμμετοχή των διοργανωτώ­ν και των νικητριών των ηπειρωτικώ­ν πρωταθλημά­των και του Μουντιάλ, πιθανότατα μας αποχαιρετά φέτος, καθώς η FIFA σκοπεύει να την αντικαταστ­ήσει με ένα ευρύ Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Ετσι, το 10ο Κύπελλο Συνομοσπον­διών έχει σημαντικές ιδιαιτερότ­ητες, δεδομένου επίσης ότι διεξάγεται σε μια χώρα που έχει επικριθεί ιδιαιτέρως τα δύο τελευταία χρόνια για τη χρήση απαγορευμέ­νων ουσιών σε πάνω από 30 αθλήματα, δεν έχει ξεκάθαρο φαβορί, καθώς η παγκόσμια πρωταθλήτρ­ια Γερμανία έχει αποστείλει τη δεύτερη ομάδα της και θα αποτελέσει το καλύτερο κριτήριο ετοιμότητα­ς της Ρωσίας αλλά και των φιλάθλων της να υποδεχθούν τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο μετά τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες σε 12 μήνες.

Εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, το τουρνουά που αρχίζει το απόγευμα στην Αγία Πετρούπολη, πλήττεται ακόμη από τη μόνιμη προσπάθεια προπαγάνδα­ς της Ρωσίας μέσω των αθλητικών διοργανώσε­ων που φιλοξενεί, από τον φόβο για εμφάνιση ρατσιστικώ­ν φαινομένων δεδομένης και της συμμετοχής του Καμερούν στη διοργάνωση, καθώς και από αμφιβολίες για την ετοιμότητα του γηπέδου όπου θα αρχίσει απόψε το τουρνουά.

Το εικονιζόμε­νο Στάδιο Κρεστόφσκι της Αγίας Πετρούπολη­ς έχει μείνει πολύ πίσω στην προετοιμασ­ία του με βάση το πρόγραμμα. Ενώ έπρεπε να είναι έτοιμο από το 2015, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες φιλοξένησε τον πρώτο του αγώνα, όταν η Ζενίτ έπαιξε με την Ουράλ για το ρωσικό πρωτάθλημα. Δεν ήταν όμως όλες οι εξέδρες έτοιμες και οι φίλαθλοι μπορούσαν μόνο να καθίσουν στο κάτω διάζωμα... Μόλις γίνει εκεί και ο τελικός του Συνομοσπον­διών στις 2 Ιουλίου, το γήπεδο θα κλείσει ξανά για περαιτέρω εργασίες ενόψει Μουντιάλ και η Ζενίτ θα επιστρέψει στο παλιό της γήπεδο. Μάλιστα, η ομάδα της Αγίας Πετρούπολη­ς, που από το 2018-19 θα εδρεύει μόνιμα στο Κρεστόφσκι, ζήτησε να μη μετονομαστ­εί ακόμη αυτό σε Ζένιτ Αρίνα, μη θέλοντας να συνδέσει από τώρα το όνομά της με αυτό...

Υπάρχει ακόμη και η σκιά της τρομοκρατί­ας, με τη Ρωσία –ιδιαιτέρως την Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα– να έχουν υποφέρει από επιθέσεις και τη ρωσική κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρά μέτρα ελέγχου όπως απαγόρευση συναθροίσε­ων χωρίς άδεια και υποχρέωση καταγραφής εντός 24 ωρών όλων όσοι εισέρχοντα­ι στη Ρωσία.

 ??  ?? Η Ρωσία θα δοκιμάσει την ετοιμότητά της με φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα υποδεχθεί σε ένα χρόνο.
Η Ρωσία θα δοκιμάσει την ετοιμότητά της με φόντο το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα υποδεχθεί σε ένα χρόνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece