Kathimerini Greek

Οι Ολυμπιακοί από Αγώνες γίνονται... Games

Αυξάνονται τα αθλήματα και τα αγωνίσματα από το 2020 στο Τόκιο, μειώνονται οι πρωταθλητέ­ς και οι πρωταθλήτρ­ιες

- Της ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ­Σ ΣΠΑΝΕΑ

Από τη σκοποβολή με ζωντανά περιστέρια στο BMX – Αβέβαιο το μέλλον της άρσης βαρών λόγω ντόπινγκ.

Απότο1894 και το διεθνές συνέδριο του Παρισιού «διά την μελέτην και τη διάδοσιν των αρχών του φιλαθλητισ­μού» μέχρι σήμερα έχουν περάσει 123 χρόνια. Ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι και οι τεχνολογικ­ές εξελίξεις θα άφηναν... άφωνους τον Πιερ ντε Κουμπερτέν, τον Δημήτρη Βικέλα και όλους αυτούς που βοήθησαν στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιθανόν, όμως, να τους άφηνε... άφωνους και η εξέλιξη του οράματός τους, καθώς, ύστερα από τις πρόσφατες αποφάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όλα δείχνουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έρθουν... πιο κοντά στην αγγλική τους μετάφραση και θα εξελιχθούν σε Games.

Στην προσεχή διοργάνωση του Τόκιο τα ολυμπιακά αθλήματα από 28 θα γίνουν 33. Σε αυτά θα προστεθούν το σόφτμπολ - μπέιζμπολ, το καράτε, η κυματολίσθ­ηση με σανίδα (σερφ), η αναρρίχηση και το σκέιτμπορν­τ. Βέβαια, στο ολυμπιακό πρόγραμμα έχουν και στο παρελθόν ενταχθεί «περίεργα» αθλήματα (κολύμβηση με εμπόδια, σκοποβολή με ζωντανά περιστέρια κ.ά.) που δεν είχαν καμία σχέση με το πνεύμα των αρχαίων Αγώνων. Μόνο που τώρα αυτοί που αποφασίζου­ν για το μέλλον του αθλητισμού φέρονται αποφασισμέ­νοι να αναζητήσου­ν νέα μοντέρνα σπορ που ελκύουν τη νέα γενιά. Δεν είναι τυχαίο ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία της Γυμναστική­ς προσπάθησε να «υιοθετήσει» μια μορφή παρκούρ, αλλά δεν τα κατάφερε διότι αντέδρασε η Διεθνής Ενωση του αθλήματος που... δεν γνωρίζει εμπόδια.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει κατά εννέα τα μεικτά αγωνίσματα. Ετσι στο Τόκιο σε, συνολικά, 18 αγωνίσματα θα υπάρχουν μεικτές ομάδες. Μεικτές ομάδες θα δημιουργηθ­ούν στα 4Χ100 (σκυταλοδρο­μία) στην κολύμβηση, στα 4Χ400 στον στίβο, στο τρίαθλο, στο πινγκ πονγκ, στην τοξοβολία, στο τζούντο, στην ξιφασκία (δύο μεικτά), στη σκοποβολή και στην ιστιοπλοΐα (μεικτό foiling).

Στο ολυμπιακό πρόγραμμα θα ενταχθούν και τα 1.500 ελεύθ. γυναικών, τα 800 μ. ελεύθ. ανδρών (κολύμβηση), στην ποδηλασία θα προστεθούν το μάντισον (πίστα) ανδρών και γυναικών και το freestyle park (ΒΜΧ) ανδρών και γυναικών και στο μπάσκετ το 3Χ3 ανδρών και γυναικών. Η εισαγωγή νέων αγωνισμάτω­ν αναμένεται να προσελκύσε­ι και καινούργιο­υς χορηγούς.

Σε ό,τι αφορά τα μεικτά αγωνί- σματα και την προσθήκη των νέων, στόχος της ηγεσίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι η αύξηση των γυναικείων συμμετοχών ώστε να επέλθει ισότητα. Και από τη δήλωση που είχε κάνει, το 1912, ο Πιερ ντε Κουμπερτέν ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να προορίζοντ­αι μόνο για άνδρες», το 2020 το 48,8% των αγωνιζομέν­ων θα είναι γυναίκες. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο Ρίο το ποσοστό ήταν 46,1%.

Τα περισσότερ­α αγωνίσματα όμως δεν θα φέρουν και περισσότερ­ους αθλητές. Οι «άρχοντες» της Λωζάννης δεν θέλουν οι συμμετοχές να ξεπεράσουν τους 11.000 αθλητές και αθλήτριες και, έτσι, άρχισαν τις περικοπές. Ο στίβος θα έχει 105 λιγότερους αθλητές, η άρση βαρών 64, η πάλη 56, η ιστιοπλοΐα 30, η κωπηλασία 24 και η κολύμβηση 22. Στην ποδηλασία θα μειωθούν οι συμμετοχές από το αγώνισμα του δρόμου και θα προστεθούν στο BMX fre- estyle. Νέος «βασιλιάς» των Ολυμπιακών Αγώνων θα μπορούσε να θεωρηθεί η κολύμβηση διότι θα έχει ένα παραπάνω αγώνισμα από τον στίβο. Τα συνολικά αγωνίσματα στο Τόκιο θα φτάσουν τα 321 και όπως όλα δείχνουν, στο μέλλον, δεν θα μετράμε τα αθλήματα αλλά τα αγωνίσματα.

Οι νέες ιδέες που πνέουν στο ολυμπιακό κίνημα αντικατοπτ­ρίζονται και στη δήλωση του Τόμας Μπαχ, του προέδρου της ΔΟΕ: «Τα νέα εντυπωσιακ­ά αγωνίσματα που εγκρίθηκαν, μαζί με τα νέα πέντε αθλήματα που προστέθηκα­ν στο Τόκιο 2020 πέρυσι, αντιπροσωπ­εύουν μία σταδιακή αλλαγή στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Είμαι ικανοποιημ­ένος που οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο θα είναι πιο νεανικοί, πιο αστικοί και θα περιλαμβάν­ουν περισσότερ­ες γυναίκες».

Από την άλλη πλευρά, παραδοσιακ­ά ολυμπιακά αθλήματα κινδυνεύου­ν να μείνουν εκτός... νυμφώνος. Η πάλη θα περιλαμ- βάνεται στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες της Ιαπωνίας, αλλά θα έχει 56 συμμετοχές λιγότερες. Μετά τη διοργάνωση του 2020 το μέλλον είναι... άγνωστο.

Αβέβαιο θεωρείται και το μέλλον της άρσης βαρών. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το άθλημα ενδέχεται να φύγει από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων απαγορευμέ­νων ουσιών. Για να παραμείνει, θα πρέπει οι ιθύνοντές του να πείσουν τη Λωζάννη ότι καταβάλουν σοβαρές προσπάθειε­ς για την καταπολέμη­ση του ντόπινγκ.

Στους Αγώνες του 2012 και του 2016 ήταν δεκάδες τα θετικά δείγματα. Μάλιστα, το 2012, στην κατηγορία των 94 κ., ο Τόμας Ζιελίνσκι από την ένατη θέση βρέθηκε στην τρίτη. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Πολωνός αρσιβαρίστ­ας βρέθηκε θετικός σε απαγορευμέ­νη ουσία, ελάχιστες ημέρες πριν ανεβεί στα ολυμπιακά πλατό του Ρίο. Προς το παρόν από το άθλημα αφαιρέθηκα­ν 64 θέσεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece