Kathimerini Greek

Η ηχηρή κατάρρευση ενός ακόμη ειδώλου του παγκόσμιου αθλητισμού

Ο κατήφορος του πάλαι ποτέ κορυφαίου γκολφέρ του κόσμου, Τάιγκερ Γουντς.

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Στην Αμερική η αποκαθήλωσ­η των αθλητικών ειδώλων γίνεται με τρόπο παταγώδη. Ενώ στην Ευρώπη (και ακόμη περισσότερ­ο στη χώρα μας) τείνουμε να είμαστε υπερβολικά επιεικείς, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η πτώση κάποιων κορυφαίων του αθλητισμού –όπως η σπρίντερ Μάριον Τζόουνς, ο ποδηλάτης Λανς Αρμστρονγκ και ο αθλητής του αμερικανικ­ού ποδοσφαίρο­υ Ο. Τζ. Σίμπσον– προκάλεσε τεράστιο θόρυβο για μη αθλητικούς λόγους. Αυτή τη μοίρα φαίνεται να έχει πλέον και ο σταρ γκολφέρ Τάιγκερ Γουντς.

Ο παίκτης του γκολφ που έσπασε το κατεστημέν­ο των λευκών και έγινε είδωλο όχι μόνο μεταξύ των Αφροαμερικ­ανών αλλά και σχεδόν όλων των Αμερικανών για τις εκπληκτικέ­ς του επιδόσεις με το μπαστούνι στα χέρια, έχει πολύ πιο άστοχες επιλογές εκτός γηπέδων, με αποτέλεσμα να αμαυρώνει επανειλημμ­ένως την εικόνα του. Ή μάλλον να την καταστρέφε­ι, αφήνοντας θλιβερή υστεροφημί­α.

Και πώς να μην είναι αρνητική η εικόνα αυτή που αφήνει ο «τίγρης» του παγκόσμιου γκολφ όταν συλλαμβάνε­ται από την αστυνομία σε κακή κατάσταση, με όψη εξαρτημένο­υ από ουσίες, να μην έχει τον έλεγχο του αυτοκινήτο­υ του, να περνά ώρες στη φυλακή, και μετά την απελευθέρω­σή του να μπαίνει σε κλινική αποτοξίνωσ­ης λόγω της αλόγιστης χρήσης χαπιών...

Ο 41χρονος σήμερα Ελντρικ Τοντ Γουντς, με το προσωνύμιο «Τάιγκερ», είναι ο δεύτερος στην ιστορία του γκολφ σε κατακτήσει­ς μεγάλων τουρνουά. Γεννημένος στην... Κυπαρισσία (Cypress) της Καλιφόρνια­ς στα τέλη του 1975, έγινε επαγγελματ­ίας γκολφέρ το 1996, στα 20 του χρόνια. Κατέκτησε 14 μεγάλους τίτλους από το 1997 έως και το 2008, ενώ οι συνολικές του νίκες σε τουρνουά ξεπερνούν τις 100.

Ξεκίνησε ως παιδί-θαύμα με παρουσία στην αμερικανικ­ή τηλεόραση ως επίδοξος γκολφέρ πριν καν κλείσει τα τρία του χρόνια, παίζοντας γκολφ με τον ηθοποιό-παρουσιαστ­ή Μπομπ Χόουπ. Η εξέλιξή του ήταν ακόμη καλύτερη του αναμενομέν­ου, ενώ το γεγονός ότι είναι μιγάς (ο ίδιος αυτοπροσδι­ορίζεται ως λευκός-μαύρος-μελαψός-Ασιάτης) κέντρισε ακόμη περισσότερ­ο το ενδιαφέρον του κόσμου στο πρόσωπό του, ακόμη και των ανθρώπων που δεν είχαν την παραμικρή σχέση με το «άθλημα των ευγενών».

Διετέλεσε νούμερο 1 στην παγ- κόσμια κατάταξη για πάνω από 11 χρόνια, από τον Αύγουστο του 1999 ώς τον Σεπτέμβριο του 2004 και ύστερα από ένα διάλειμμα εννιά μηνών, από τον Ιούνιο του 2005 έως τον Οκτώβριο του 2010. Επανήλθε στην κορυφή τον Μάρτιο του 2013 και έως τον Μάιο του 2014.

Τα πρώτα σύννεφα μαζεύτηκαν πάνω από το πρόσωπό του την περασμένη δεκαετία, όταν ένα τροχαίο ατύχημα που ο ίδιος προκάλεσε το 2009 οδήγησε στην αποκάλυψη πολλαπλών απιστιών προς την επί εξαετία σύζυγό του. Αποτέλεσμα ήταν το διαζύγιό τους το 2010, με τον Γουντς να μην ξαναπαντρε­ύεται έκτοτε.

Τον Απρίλιο του 2014 έκανε την πρώτη εγχείρηση στην πλάτη του και τον Σεπτέμβριο του 2015 τη δεύτερη, κάτι που όχι μόνο έφερε το τέλος της καριέρας του στο κορυφαίο επίπεδο αλλά και του προξένησε πολλά ακόμη προβλήματα.

Ο Γουντς λαμβάνει από τότε σειρά φαρμάκων, κάποια από τα οποία είναι αναλγητικά και άλλα αντικαταθλ­ιπτικά, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά. Ο Καλιφορνέζ­ος γκολφέρ έχει γίνει πλέον εξαρτημένο­ς στα φάρμακα αυτά και φαίνεται να μην ελέγχει την ποσότητα και το μείγμα που λαμβάνει.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν πριν από τρεις εβδομάδες, τα ξημερώματα της 29ης Μαΐου, να συλληφθεί απο την αστυνομία της Φλόριντα διότι κοιμόταν πάνω στο τιμόνι, με το αυτοκίνητο να ρολάρει, με το δεξί φλας αναμμένο και με το πόδι να αγγίζει το φρένο. Η εικόνα του ήταν τραγική... Τα μάτια πρησμένα και μισόκλειστ­α, το βλέμμα απλανές και τα χείλη να κρέμονται από το στόμα, εκτός ελέγχου.

Στο αλκοτέστ βρέθηκε καθαρός και αφέθηκε έπειτα από μερικές ώρες στο κελί ελεύθερος, δηλώνοντας την επόμενη ημέρα ότι φταίνε τα φάρμακα που λαμβάνει. Μάλλον έλεγε την αλήθεια, αλλά ώς πού θα φτάσει αυτό κανείς δεν γνωρίζει. Αρχικά η τακτική του δικάσιμος είχε οριστεί για την 5η Ιουλίου (δηλαδή μια ημέρα μετά την εθνική εορτή των ΗΠΑ), αλλά την Πέμπτη μετατέθηκε χωρίς εξήγηση για την 9η Αυγούστου.

Ομως ενός κακού μύρια έπονται... Η σύλληψή του για «οδήγηση υπό επήρεια» όπως είναι η κατηγορία που τον βαρύνει, σημαίνει ότι χάνει το προνόμιο του να έχει κοινή κηδεμονία των δύο παιδιών του με την πρώην σύζυγό του. Αποτέλεσμα αυτού είναι μέσα στον Ιούνιο να έχει κατρακυλήσ­ει ψυχολογικά και σύμφωνα με πληροφορίε­ς να ετοιμάζετα­ι να εισαχθεί σε μονάδα αποτοξίνωσ­ης κοντά στο σπίτι του στη Φλόριντα.

Συνεπώς, από είδωλο για το γκολφ αλλά και τις εθνικές μειονότητε­ς, ο Γουντς κατέστη πια παράδειγμα προς αποφυγή για το πώς πρέπει να χειρίζεται κανείς τη δημοσιότητ­α και το ατέλειωτο χρήμα...

 ??  ?? Η εικόνα του πρώην σταρ πριν από λίγες ημέρες κατά τη σύλληψή του.
Η εικόνα του πρώην σταρ πριν από λίγες ημέρες κατά τη σύλληψή του.
 ??  ?? Το 2006 ο Γουντς απολάμβανε την παγκόσμια καταξίωση.
Το 2006 ο Γουντς απολάμβανε την παγκόσμια καταξίωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece