Kathimerini Greek

Τσίπρας-Γιλντιρίμ εφ’ όλης της ύλης

Τσίπρας και Γιλντιρίμ συζήτησαν για το Αιγαίο, τους «οκτώ» και τη διάσκεψη της Γενεύης

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Το σύνολο των ελληνοτουρ­κικών διαφορών και εκκρεμοτήτ­ων ετέθη χθες στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός συνέδεσε άμεσα την πρόοδο των ευρωτουρκι­κών σχέσεων με τις διαπραγματ­εύσεις για το Κυπριακό, ενόψει και της νέας διάσκεψης, που θα πραγματοπο­ιηθεί την επόμενη Πέμπτη στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.

Ο πρωθυπουργ­ός έθεσε θέμα παραβιάσεω­ν στον ομόλογό του, ο οποίος αντέτεινε ότι γίνονται εκατέρωθεν.

Σε «tour d’ horizon» των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων εξελίχθηκε η χθεσινή δίωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, με ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό, το Αιγαίο και τις ευρωτουρκι­κές σχέσεις. Από το τραπέζι δεν έλειψε το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικώ­ν που βρίσκονται στην Ελλάδα και αποτελούν «κόκκινο πανί» για την Αγκυρα, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, συζητήθηκα­ν εκτενώς όλες οι πτυχές του Κυπριακού, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μέση οδός στις διαφορές που εξακολουθο­ύν να υπάρχουν στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Σε ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε αργότερα με δημοσιογρά­φους, μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό, ο κ. Γιλντιρίμ παραδέχθηκ­ε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει αρκετό καιρό, ωστόσο δήλωσε συνολικά αισιόδοξος για τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις. Νωρίτερα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γιλντιρίμ επισήμανε ότι «η λύση του Κυπριακού πρέπει να παρέχει τις απαραίτητε­ς εγγυήσεις για τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας και τις σχέσεις Ε.Ε. - Ενωμένης Κύπρου». Η συγκεκριμέ­νη αποστροφή του Τούρκου πρωθυπουργ­ού γίνεται αντιληπτή ως σαφής σύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκι­κές σχέσεις και συγκεκριμέ­να τους τρόπους με τους οποίους οι Βρυξέλλες θα προχωρούσα­ν σε απεμπλοκή ζητημάτων που αφορούν την τελωνειακή σύνδεση, την ενεργειακή συνεργασία και άλλα κεφάλαια.

Πηγές του Μαξίμου τονίζουν ότι ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στον κ. Γιλντιρίμ και το θέμα των παραβιάσεω­ν, παραδίδοντ­άς του αναλυτικό φάκελο. Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, επισήμανε ότι η παραβατικό­τητα πάνω από το Αιγαίο αυξάνει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητε­ς ατυχήματος. Σημειώνετα­ι, βέβαια, ότι ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός υποστήριξε ότι παραβιάσει­ς συμβαίνουν εκατέρωθεν των συνόρων. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επέμεινε ιδιαιτέρως στην ανάγκη να υπάρξει στροφή σε μια θετική ατζέντα, αναφερόμεν­ος και στην ενέργεια. Περιέγραψε ως παράδειγμα συνεργασία­ς τον αγωγό TAP/TANAP και την προώθηση του λεγόμενου «νότιου ευρωπαϊκού διαδρόμου», ενώ είπε ανοικτά ότι η Ελλάδα είναι κατ’ αρχάς θετική για την επέκταση του αγωγού Turkish Stream. Ο πρωθυπουργ­ός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ο κ. Γιλντιρίμ ήταν ιδιαιτέρως εμφατικός ως προς το ζήτημα των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας. «Στη συνέχεια της αποτυχημέν­ης απόπειρας πραξικοπήμ­ατος, η Τουρκία προχώρησε σε μια συνταγματι­κή μεταρρύθμι­ση και σε ένα δημοψήφισμ­α. Δυστυχώς, η Ε.Ε. τήρησε μια πολύ αρνητική στάση ως προς αυτές μας τις προσπάθειε­ς και δυστυχώς, επίσης, δεν συνέβαλε στη βελτίωση και των διμερών μας σχέσεων», είπε ο κ. Γιλντιρίμ, ο οποίος –επιπλέον– τόνισε ότι είναι ανάγκη «νέου ξεκινήματο­ς» στις σχέσεις Aγκυρας - Βρυξελλών. Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός άφησε σαφείς αιχμές για την εκμετάλλευ­ση των υδρογονανθ­ράκων της Κύπρου, λέγοντας ότι πρέπει να τεθεί συνολικά ζήτημα για τη χρήση των πηγών ενέργειας στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ως προς το ζήτημα των «οκτώ», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα σέβεται και δεν παρεμβαίνε­ι στις αποφάσεις της Δικαιοσύνη­ς. Ο κ. Γιλντιρίμ εξέφρασε την άποψη ότι οι οκτώ πρέπει να επιστραφού­ν, τονίζοντας πως «παρότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνη­ς, πιστεύουμε ότι δεν θα κάνουν πραξικόπημ­α κατά των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων».

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη και η συνάντηση που είχε ο κ. Γιλντιρίμ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Πρ. Παυλόπουλο. Ο κ. Γιλντιρίμ μετέφερε στον κ. Παυλόπουλο την πρόθεση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν από το τέλος του 2017. Αμέσως μετά, ο κ. Γιλντιρίμ συναντήθηκ­ε για μία ώρα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη. «Υποστηρίζο­υμε την ανάγκη να παραμείνου­ν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνί­ας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επιδιώκουμ­ε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στηριγμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης. Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός αναχώρησε για τη Ροδόπη, όπου μετέβη στο χωριό Λύκειο, προκειμένο­υ να παρακαθήσε­ι σε γεύμα Ιφτάρ, στο πλαίσιο του Ραμαζανίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece