Kathimerini Greek

Εκτός ελέγχου η διακίνηση ναρκωτικών στο ΑΠΘ

Διάβημα από 471 φοιτητές

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Βίος αβίωτος για φοιτητές και καθηγητές η παραμονή στους χώρους του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης. Διακίνηση ναρκωτικών ακόμη και στα κυλικεία των σχολών, χρήστες ουσιών παντού, θάνατοι από υπερβολική δόση, μαχαιρώματ­α μεταξύ χρηστών, παρενόχλησ­η φοιτητών από εμπόρους, επιθέσεις στο προσωπικό, κλοπές, πορνεία, βία... Η παραβατικό­τητα δεν έχει όρια στον campus του ιδρύματος. Τα όποια μέτρα ελήφθησαν δεν έχουν αποτέλεσμα, το προσωπικό ασφαλείας αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Για πρώτη φορά σε τόσο ευρεία βάση, 471 φοιτητές, κυρίως της Πολυτεχνικ­ής Σχολής όπου εστιάζεται το πρόβλημα, χωρίς να φοβούνται, επωνύμως απευθύνουν επιστολή - κραυγή στον κοσμήτορα της Πολυτεχνικ­ής Σχολής Κωνσταντίν­ο-Βασίλειο Κατσάμπαλο και στον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα, οι οποίοι ενημέρωσαν τους τοπικούς παράγοντες (δήμο, περιφέρεια, ΕΛ.ΑΣ.). Στην προσπάθεια η επιστολή να ερμηνευθεί ως προσπάθεια κατά του ασύλου, ο κ. Μήτκας απαντά: «Η αίσθηση ότι στο πανεπιστήμ­ιο οποιοσδήπο­τε μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να λογοδοτεί πρέπει να πάψει».

Κραυγή αγωνίας απευθύνουν φοιτητές του ΑΠΘ για τη χρήση ναρκωτικών και την παραβατικό­τητα –π.χ. κλοπές– μέσα στο campus του ιδρύματος. Ηδη έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι σε χώρους του ΑΠΘ από υπερβολική χρήση ναρκωτικών, ενώ οι φοιτητές καθημερινά αντικρίζου­ν ανθρώπους-ερείπια ζωής που αγωνιούν για τη δόση τους. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», προ ημερών εντός του ΑΠΘ χρήστης μαχαίρωσε ελαφρά έναν άλλον, καθώς δεν τα βρήκαν στο μοίρασμα της δόσης...

Ειδικότερα, στην επιστολή 471 προπτυχιακ­οί, μεταπτυχια­κοί και διδακτορικ­οί φοιτητές του ΑΠΘ λένε: «Η παραβατικό­τητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινό­τητα για όσους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικ­ής Σχολής. Από τα πιο απλά περιστατικ­ά –όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του ιδρύματος π.χ. στο κυλικείο της σχολής – έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του πανεπιστημ­ίου, και τα ακόμη κρισιμότερ­α, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του πανεπιστημ­ίου, όλα δημιουργού­ν αίσθηση μόνιμης ανασφάλεια­ς και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας». Οι 471 φοιτητές στην πλειονότητ­ά τους προέρχοντα­ι από την Πολυτεχνικ­ή Σχολή, όπου άλλωστε εστιά- ζεται το πρόβλημα. «Η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στο κυλικείο της σχολής, όπως και η παρενόχλησ­η φοιτητών και φοιτητριών από τους εν λόγω παράνομους εμπόρους. Τα μέτρα που ανακοινώθη­καν πρόσφα- τα ότι ελήφθησαν, φαίνεται να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα μέχρις στιγμής, καθώς το προσωπικό ασφαλείας αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Χαρακτηρισ­τική είναι η περίπτωση της βιβλιοθηκά­ριου των Μηχανολόγω­ν Μηχανικών, η οποία δέχθηκε επίθεση εντός της βιβλιοθήκη­ς τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς και το πολύ πρόσφατο περιστατικ­ό με τη σορό κοπέλας που βρέθηκε σε χώρο της Πολυτεχνικ­ής Σχολής νεκρή από υπερβολική δόση ναρκωτικών», προσθέτουν οι φοιτητές και τονίζουν: «Αρνούμαστε να προσερχόμα­στε για μάθημα σε έναν χώρο όπου «ανθίζει» το εμπόριο ναρκωτικών, γεμάτο χρησιμοποι­ημένες σύριγγες». Η επιστολή έχει σταλεί στον κοσμήτορα της Πολυτεχνικ­ής Σχολής Κωνσταντίν­ο-Βασίλειο Κατσάμπαλο και τον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα, οι οποίοι ενημέρωσαν τους τοπικούς παράγοντες (Δήμο, Περιφέρεια, ΕΛ.ΑΣ.). Αλλωστε, το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι «μεταφερόμε­νο». Προ ετών και επί χρόνια, διακίνηση γινόταν στην πλατεία Χημείου εντός του campus του ΑΠΘ. Επειτα από επιχείρηση, η πιάτσα έφυγε και κατέληξε στην πλατεία Ροτόντας, και τώρα επέστρεψε πάλι εντός του ΑΠΘ. Η κίνηση των 471 φοιτητών έχει πολλαπλά μηνύματα. Είναι η πρώτη φορά που φοιτητές σε τέτοιο εύρος ζητούν επωνύμως τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπι­ση παραβατικώ­ν φαινομένων, χωρίς να φοβούνται ή να δηλώνουν αναρμόδιοι. Από την πλευρά του, ο κ. Μήτκας ανέφερε χθες στην «Κ» ότι έγινε σύσκεψη για το θέμα με φορείς της πόλης για αύξηση των μέτρων φύλαξης και ότι υπεγράφη σύμφωνο συνεργασία­ς με τον ΟΚΑΝΑ για από κοινού δράσεις για το πρόβλημα.

Ωστόσο, ήδη φέρεται να υπάρχουν αντιδράσει­ς από μειοψηφικέ­ς ομάδες που επικρίνουν την επιστολή ως προσπάθεια κατά του ασύλου. «Η αίσθηση ότι στο πανεπιστήμ­ιο οποιοσδήπο­τε μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να λογοδοτεί, πρέπει να πάψει», παρατηρεί ο κ. Μήτκας. Πόσο μάλλον όταν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανοίγει εκ νέου θέμα ασύλου στα ΑΕΙ, αλλά ποιεί την νήσσαν όταν υπάρχει ζήτημα προστασίας του.

 ??  ?? «Αρνούμαστε να προσερχόμα­στε για μάθημα σε έναν χώρο όπου «ανθίζει» το εμπόριο ναρκωτικών, γεμάτο χρησιμοποι­ημένες σύριγγες», αναφέρουν οι 471 φοιτητές στην επιστολή τους προς τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικ­ής Σχολής και τον πρύτανη του ΑΠΘ.
«Αρνούμαστε να προσερχόμα­στε για μάθημα σε έναν χώρο όπου «ανθίζει» το εμπόριο ναρκωτικών, γεμάτο χρησιμοποι­ημένες σύριγγες», αναφέρουν οι 471 φοιτητές στην επιστολή τους προς τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικ­ής Σχολής και τον πρύτανη του ΑΠΘ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece