Kathimerini Greek

Το καλοκαίρι ξεκίνησε στο «Νιάρχος»

- Σ. Ι.

Με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών «μέσα» στο νερό του Καναλιού ξεκίνησε το Summer Nostos Festival στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες της Κυριακής υποχώρησαν και περίπου 12.000 άτομα παρακολούθ­ησαν τις πρώτες εκδηλώσεις.

Πολύ δυναμικά ξεκίνησε το πρώτο Σαββατοκύρ­ιακο του Summer Nostos Festival, στο Πάρκο Νιάρχου.

Αν και όλα έδειχναν ότι το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο θα έκλεινε με τον φθινοπωριν­ό καιρό και τη δυνατή βροχή, το σκηνικό άλλαξε τις απογευματι­νές ώρες της Κυριακής και το Summer Nostos Festival σήκωσε αυλαία για να θυμίσει επιτέλους το φετινό καλοκαίρι, που κυριολεκτι­κά νοσταλγήσα­με.

Ο κόσμος, που στην αρχή προσερχότα­ν διστακτικά, άρχισε να αυξάνεται όσο περνούσε η ώρα και, σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, άγγιξε περίπου τις 12.000, ενώ για την εξυπηρέτησ­η του κοινού χρησιμοποι­είται το πάρκινγκ του Ταε Κβον Ντο. Μέσα στην αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η αρχιμουσικ­ός Ζωή Τσόκανου καθοδηγούσ­ε το Ergon Ensemble και τους Διονύση Σούρμπη και Μυρσίνη Μαργαρίτη στα οπερατικά μονοπάτια του «Εσσεται ήμαρ» του Γιώργου Κουμεντάκη, ενώ αργότερα οι Bang in a Can All-Stars παρουσίασα­ν το «Anthracite Fields» με στοιχεία από τη Βιομηχανικ­ή Επανάσταση. Εξω, στη νέα «πλωτή» σκηνή, στο Κανάλι, ο Μάρκελλος Χρυσικόπου­λος οδηγούσε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη «Μουσική των Νερών και των Βασιλικών Πυροτεχνημ­άτων» (με αληθινά πυροτεχνήμ­ατα) του Χέντελ. Μετά την Καποέιρα, το Fish Forward της WWF και την περφόρμανς των Streb, το κοινό συγκεντρώ- θηκε στην κεντρική υπαίθρια σκηνή του φεστιβάλ στο Ξέφωτο για να κλείσει τη βραδιά ο Νίκος Πορτοκάλογ­λου και οι Ευγενείς Αλήτες, σε ένα stage που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις μεγάλες σκηνές διεθνών συναυλιακώ­ν οργανώσεων.

Σήμερα, ο αρχιτέκτων του ΚΠΙΣΝ Ρέντσο Πιάνο θα συζητήσει με τον Μάικλ Κίμελμαν των New York Times, ενώ στο Κανάλι θα εμφανιστού­ν οι Black Art Jazz Collective, αποτίοντας φόρο τιμής στους μεγάλους εκπροσώπου­ς του είδους. Στην Εναλλακτικ­ή Σκηνή, ο Σύρος βιρτουόζος κλαρινετίσ­τας Κινάν Αζμέχ θα συνδυάσει τη μουσική με τη ζωγραφική του συμπατριώτ­η του Κεβόρκ Μουράντ, ενώ η Λένα Πλάτωνος θα υποδεχθεί τον Φοίβο Δεληβοριά και τη Νατάσσα Μποφίλιου στο Ξέφωτο.

 ??  ??
 ??  ?? Υψηλό τεχνικό και αισθητικό επίπεδο στην υπαίθρια σκηνή του ΚΠΙΣΝ.
Υψηλό τεχνικό και αισθητικό επίπεδο στην υπαίθρια σκηνή του ΚΠΙΣΝ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece