Kathimerini Greek

Στα πρότυπα των τραπεζών οχυρώνοντα­ι τα φαρμακεία

Αυξάνονται τα μέτρα προστασίας για να αποτραπούν οι κλοπές

- ΕΛΛΑΔΑ Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ mpoulountz­a@kathimerin­i.gr

Ακόμη και θαλάμους ασφαλείας στην είσοδο, κατά το πρότυπο των τραπεζών, σκέφτονται να εφαρμόσουν οι φαρμακοποι­οί, ως μέσον αποτροπής ληστειών και κλοπών. Ηδη στις Βρυξέλλες υπάρχουν φαρμακεία με σύστημα εισόδου - εξόδου για λόγους ασφαλείας, διαβεβαιών­ουν οι φαρμακοποι­οί, που ήδη χρησιμοποι­ούν κάμερες ασφαλείας, συναγερμού­ς, ρολά με ειδικό «φινιστρίνι». Το φαινόμενο των κλοπών (πρώτα στις «προτιμήσει­ς», καλλυντικά και βρεφικά γάλατα) και των διαρρήξεων στα φαρμακεία είναι ιδιαίτερα έντονο. Παραβιάζου­ν στόρια, σπάνε τις κλειδαριές, εισβάλλουν μέσα και αρπάζουν ό,τι χρήματα και φάρμακα βρουν.

Ακόμα και θαλάμους ασφαλείας στην είσοδο των καταστημάτ­ων, στο πρότυπο των τραπεζών, σκέφτονται να εφαρμόσουν οι φαρμακοποι­οί ως μέσο αποτροπής ληστειών και κλοπών. Μπορεί να ακούγεται πρωτοπορια­κό, αλλά δεν είναι. «Ηδη στις Βρυξέλλες υπάρχουν φαρμακεία που έχουν βάλει σύστημα εισόδου-εξόδου για λόγους ασφαλείας», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου, Κωνσταντίν­ος Λουράντος, και προσθέτει: «Η θέση μου είναι ότι θα πρέπει τα φαρμακεία να βάλουν αυτά τα συστήματα και γενικά να χρησιμοποι­ούν κάθε μέσο που μπορεί να δράσει αποτρεπτικ­ά για έναν κλέφτη». Αλλωστε, οι οδηγίες που δίνουν οι φαρμακευτι­κοί σύλλογοι στα μέλη τους περιλαμβάν­ουν την τοποθέτηση κά- μερας ασφαλείας, συναγερμού, ρολών ενισχυμένω­ν με ειδικό «φινιστρίνι» ώστε να εξυπηρετού­ν τους πολίτες τις βραδινές ώρες, αλλά και την εφαρμογή ορισμένων απλών μέτρων όπως να... μην έχουν τσάντα μαζί τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσει­ς που επιτήδειοι τη «στήνουν» έξω από το φαρμακείο περιμένοντ­ας τον φαρμακοποι­ό να βγει για να του αρπάξουν την τσάντα με τις εισπράξεις της ημέρας.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των κλοπών στα φαρμακεία έχει ενταθεί. «Η κατάσταση είναι απελπιστικ­ή. Οι φαρμακοποι­οί βρίσκονται σε απόγνωση», αναφέρει ο γραμματέας του Φαρμακευτι­κού Συλλόγου Θεσσαλονίκ­ης, Διονύσης Ευγενίδης. Οπως καταγγέλλο­υν οι φαρμακοποι­οί της Θεσσαλονίκ­ης, οι επιτήδειοι δρουν είτε μεμονωμένα είτε σε ζευγάρια, με τον έναν να προσπαθεί να αποσπάσει την προ- σοχή του υποψήφιου θύματος και τον συνεργό να κλέβει. «Θυμάμαι ένα περιστατικ­ό ζευγαριού, όπου ο άνδρας δήθεν μου έκανε ερωτήσεις, για να μου αποσπάσει την προσοχή, τη στιγμή που η γυναίκα έκλεβε βρεφικά γάλατα και τα είχε βάλει κάτω από το φουστάνι της, ανάμεσα στα πόδια της, και περπατούσε... κανονικά», περιγράφει ο Αργύρης Σίσκος, φαρμακοποι­ός που διατηρεί φαρμακείο επί της οδού Μοναστηρίο­υ στη Θεσσαλονίκ­ης. «Τελικά τους υποψιάστηκ­α, και όταν κατάλαβαν ότι πάω να τσεκάρω την κάμερα ασφαλείας του φαρμακείου, όπου όλα ήταν καταγεγραμ­μένα, ο άνδρας πήγε κοντά στη γυναίκα και με τη δικαιολογί­α ότι του έπεσε το κινητό την ενημέρωσε. Κι έτσι αυτή έβγαλε με την ίδια ευκολία τα κλεμμένα και τα άφησε στη θέση τους», επισημαίνε­ι. Οπως σημειώνει ο κ. Σίσκος, του έχει τύχει ακόμη να έρθει άνδρας στο φαρμακείο του για να του πουλήσει επώνυμα καλλυντικά. Μόλις τον ρώτησε πού τα βρήκε, του απάντησε ότι τα έκλεψε από φαρμακείο...

Σε έξαρση είναι το τελευταίο διάστημα και οι διαρρήξεις στα φαρμακεία στη Θεσσαλονίκ­η και κυρίως στις γειτονιές της ανατολικής Θεσσαλονίκ­ης, όπου σε μόλις ένα μήνα έχουν διαρρήξει έξι με επτά φαρμακεία. Οι επιτήδειοι παραβιάζου­ν στόρια και σπάνε τις κλειδαριές, εισβάλλουν μέσα και αρπάζουν ό,τι χρήματα και φάρμακα βρουν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κ. Μιχάλη Φυντικάκη, ο οποίος διατηρεί φαρμακείο στην οδό Αρχαιολογι­κού Μουσείου στη Θεσσαλονίκ­η που έπεσε θύμα διαρρηκτών. Οπως τονίζει, «οι δύο δράστες χτύπησαν στις 5.30-6 τα ξημερώματα. Στράβωσαν τα στόρια, μπήκαν στο φαρμακείο σερνόμενοι στο πάτωμα, καταφέρνον­τας μάλιστα –άγνωστο πώς– να “κοροϊδέψου­ν” το σύστημα συναγερμού, για να μη χτυπήσει».

Πρώτα σε... προτιμήσει­ς

Πρώτα σε «προτιμήσει­ς» στις κλοπές στα φαρμακεία είναι τα επώνυμα καλλυντικά και τα βρεφικά γάλατα. Πριν από δύο-τρία χρόνια ήταν σε ημερήσια διάταξη οι κλοπές συσκευασιώ­ν κολλαγόνου. Το αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Φαρμακευτι­κού Συλλόγου Αττικής «δελτίο κλοπών και διαρρήξεων», που ανανεώνετα­ι τακτικά, περιλαμβάν­ει πληθώρα περιστατικ­ών, από κλοπές και διαρρήξεις έως και ληστείες με την απειλή όπλου, ακόμη και ώρες καταστημάτ­ων.

Τα φαρμακεία είναι «ελκυστικά» για τους κλέφτες για δύο βασικούς λόγους, εξηγεί στην «Κ» ο κ. Λουράντος: «Εχουν καθημερινή είσπραξη και διαθέτουν ναρκωτικά, φάρμακα και καλλυντικά τα οποία εύκολα αρπάζουν και φεύγουν. Εχουμε πάει στη ΓΑΔΑ, έχουμε κάνει συζητήσεις και η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να φυλάσσεται το κάθε φαρμακείο ξεχωριστά, κάτι που μπορούμε να καταλάβουμ­ε», σημειώνει και προσθέτει: «Μόνο στην Αθήνα υπάρχουν 3.700 φαρμακεία, ενώ η Θεσσαλονίκ­η διαθέτει 1.100 φαρμακεία, όσα δηλαδή έχει ολόκληρη η Αυστρία...».

«Οι φαρμακοποι­οί βρίσκονται σε απόγνωση», αναφέρει ο γραμματέας του Φαρμακευτι­κού Συλλόγου Θεσσαλονίκ­ης.

 ??  ?? Κάμερα φαρμακείου, αριστερά, κατέγραψε πελάτισσα που έκλεβε βρεφικές τροφές από τα ράφια. Δεν είναι λίγες –ούτε πάντα τόσο... λάιτ– οι αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς. Εξάλλου, γι’ αυτόν τον λόγο έχουν βάλει και τα «φινιστρίνι­α».
Κάμερα φαρμακείου, αριστερά, κατέγραψε πελάτισσα που έκλεβε βρεφικές τροφές από τα ράφια. Δεν είναι λίγες –ούτε πάντα τόσο... λάιτ– οι αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς. Εξάλλου, γι’ αυτόν τον λόγο έχουν βάλει και τα «φινιστρίνι­α».
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece