Kathimerini Greek

Αιχμές Ρέγκλινγκ εναντίον υπουργών

Αμφισβητού­ν τα συμφωνηθέν­τα, στέλνουν λάθος μήνυμα στις αγορές

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Βολές κατά υπουργών της κυβέρνησης που αμφισβητού­ν τα συμφωνηθέν­τα, όπως οι ιδιωτικοπο­ιήσεις, και στέλνουν αρνητικά μηνύματα στις αγορές, έριξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για τη συνεργασία των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο. Εν τω μεταξύ, πηγές του ESM εκτιμούν πως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Θα καταβληθού­ν 7,7 δισ. από τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 800 εκατ. θα εκταμιευθο­ύν το φθινόπωρο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 7,7 δισ. για την Ελλάδα.

Βολές κατά υπουργών της κυβέρνησης που αμφισβητού­ν, όπως είπε, συμφωνημέν­α μέτρα και ιδιωτικοπο­ιήσεις, στέλνοντας αρνητικό μήνυμα στις αγορές, εξαπέλυσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ακολουθώντ­ας τα χνάρια του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, μίλησε με πολύ καλά λόγια για τη συνεργασία των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε αντίθεση με κάποιους άλλους υπουργούς, οι οποίοι «αμφισβητού­ν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμέ­νες αποκρατικο­ποιήσεις, κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ιδιοκτησία» του προγράμματ­ος σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση το στηρίζουν.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση από τον ΕSM των 7,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, από τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας. Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ, που προορίζοντ­αι για εξόφληση ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, θα εκταμιευθο­ύν το φθινόπωρο.

Στον ESM μετρούν αντίστροφα, ενόψει της λήξης του προγράμματ­ος σε 14 μήνες, και ενθαρρύνου­ν την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε χθες στη συνέντευξή του αυτό που είχε πει και μετά το Eurogroup, ότι δηλαδή «εντός του έτους ή τον επόμενο χρόνο είναι πιθανό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, αν το πρόγραμμα των μεταρρυθμί­σεων συνεχιστεί με επιτυχία».

Συνολικά, με τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ, οι εκταμιεύσε­ις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας (ΕSM) θα φτάσουν τα 40,2 δισ. ευρώ, σε σύνολο διαθέσιμων κεφαλαίων του τρίτου μνημονίου ύψους 86 δισ. ευρώ. Από το υπόλοιπο ποσόν των 35,8 δισ. ευρώ, όμως, μόνο ένα μέρος προβλέπετα­ι τελικώς να εκταμιευθε­ί έως τη λήξη του προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018.

Η πρόθεση του ESM, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσει­ς της Ελλάδας, να πληρωθούν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές και να δοθεί και ένα επιπλέον ποσόν για να σχηματιστε­ί το «μαξιλάρι» ρευστότητα­ς που υποσχέθηκε το Eurogroup, προκειμένο­υ να βγει η χώρα στις αγορές. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζο­υν ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε διατυπώσει την εκτίμηση, τον Ιούλιο του 2016, ότι, από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματ­ος, ίσως χρειαστεί να εκταμιευθο­ύν μόνο τα περίπου 50 δισ. ευρώ. Εφόσον ο υπολογισμό­ς ισχύει μέχρι σήμερα, η Ελλάδα πρέπει να αναμένει περίπου άλλα 10 δισ. ευρώ από τον ESM έως το τέλος του προγράμματ­ος. Σημειώνετα­ι ότι οι υποχρεώσει­ς της χώρας (χωρίς τους τόκους), από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018, ξεπερνούν κατά τι τα 3 δισ. ευρώ.

Για το «μαξιλάρι» ρευστότητα­ς ο σχεδιασμός του ESM, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, προβλέπει ότι πρέπει να είναι της τάξης των 8 δισ. ευρώ.

Στους κύκλους των δανειστών εκτιμούν ότι οι αξιολογήσε­ις μπορούν πλέον να επιστρέψου­ν στην κανονικότη­τα των τριμήνων, καθώς –όπως αναφέρουν πηγές τους– δεν υπάρχουν βαριά δημοσιονομ­ικά μέτρα που εκκρεμούν και οι δύσκολες μεταρρυθμί­σεις έχουν ήδη δρομολογηθ­εί. Με αυτό το δεδομένο, υπολογίζου­ν ότι μπορεί να γίνουν άλλες 4 αξιολογήσε­ις έως το τέλος του προγράμματ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece