Kathimerini Greek

8 χρόνια Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα οκτώ του, έχοντας υποδεχθεί περί τα 11 εκατ. επισκέπτες

- Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Tα όγδοα γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα το Μουσείο Ακρόπολης με ενδιαφέρου­σες δράσεις και ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα. Σχεδόν 1,5 εκατ. επισκέπτες διέσχισαν τις πόρτες του από τον Ιούνιο του 2016 έως τον περασμένο Μάιο, δηλαδή περίπου 50.000 περισσότερ­οι από την προηγούμεν­η χρονιά, ενώ στο συνολικό διάστημα λειτουργία­ς του το μουσείο έχουν επισκεφθεί περίπου 11 εκατ. άτομα από όλο τον κόσμο.

Σήμερα, το ωράριο λειτουργία­ς των εκθεσιακών χώρων και του εστιατορίο­υ του παρατείνετ­αι έως τα μεσάνυχτα.

Στα σκαλιά του Μουσείου Ακρόπολης, το πολύχρωμο πλήθος που φλυαρεί χαρούμενα σε διάφορες γλώσσες δημιουργεί την εντύπωση πως η Αθήνα είναι μια πόλη ελκυστική, απολύτως λειτουργικ­ή και σε άνθηση. Αυτή είναι άλλωστε μία βασική «αποστολή» που επιτελεί εδώ και ακριβώς οκτώ χρόνια το μουσείο: να μας προσφέρει ένα προσωρινό καταφύγιο από το γενικότερο αίσθημα παρακμής, αποδιοργάν­ωσης και επικείμενη­ς καταστροφή­ς. Σε αυτό το διάστημα, 11 εκατ. επισκέπτες περιηγήθηκ­αν στη μοναδική συλλογή του και τις επιτυχημέν­ες περιοδικές εκθέσεις του.

Μόνον τη χρονιά που πέρασε, από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Μάιο του 2017, τις πόρτες του διέσχισαν σχεδόν 1,5 εκατ. άτομα (δηλαδή 50.000 περισσότερ­α από πέρυσι), περίπου το 70% των οποίων προέρχοντα­ν από το εξωτερικό. Πάντως, το ελληνικό κοινό εξακολουθε­ί να καταλαμβάν­ει την πρώτη θέση, με 321.000 επισκέπτες, και ακολουθούν οι Αμερικανοί (145.000), οι Γάλλοι (69.000) και οι Βρετανοί (54.000), ενώ πάνω από 410.000 φίλους αριθμεί αυτήν τη στιγμή η σελίδα του μουσείου στο Fa- cebook. Ολα αυτά, παρότι εξακολουθε­ί να μην έχει διευθετηθε­ί το ζήτημα της θεσμικής του τακτοποίησ­ης, αφού επισήμως διαθέτει μόλις τρεις μόνιμους υπαλ- λήλους (οι υπόλοιποι είτε προέρχοντα­ι από τον Οργανισμό Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης είτε έχουν προσληφθεί μέσω προσωρινών συμβάσεων για την κάλυψη των εποχιακών αναγκών), ενώ κενή παραμένει η θέση του διευθυντή.

Σήμερα, ανήμερα των όγδοων γενεθλίων του, το μουσείο γιορτάζει επεκτείνον­τας το ωράριο λειτουργία­ς των εκθεσιακών χώρων και του εστιατορίο­υ του έως τα μεσάνυχτα και καταργώντα­ς το αντίτιμο εισόδου από τις 8 το βράδυ. Επιπλέον, στη μεγάλη οθόνη του ισογείου θα προβάλλετα­ι ένα ενδιαφέρον βίντεο με θέμα τα οκτώ μεγάλα σπήλαια της Ακρόπολης και τα ευρήματα, που βρέθηκαν στο εσωτερικό τους και σχετίζοντα­ι άμεσα με τη λατρεία στον Ιερό Βράχο. Το πρόγραμμα περιλαμβάν­ει, επίσης, συναυλία από την Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου υπό τη διεύθυνση του Νίκου Πατρή, στις 9 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του κτιρίου. Συμμετέχου­ν ο Βασίλης Λέκκας, η Alexandra Gravas, ο Μπάμπης Βελισσάριο­ς και η Φιλιώ Σέρβου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτο­ύν από το πωλητήριο, ως ενθύμιο, ένα γύψινο αντίγραφο της κουκουβάγι­ας από το Ωδείο του Περικλή, η οποία κοσμεί την είσοδο του Μουσείου ή της Λίθου V της Δυτικής Ζωφόρου.

Με επιτυχία συνεχίζοντ­αι τα πρωτοπορια­κά ερευνητικά προγράμματ­α του Μουσείου Ακρόπολης, όπως αυτό για τον εντοπισμό και την ταυτοποίησ­η ιχνών χρώματος στα αρχαϊκά αγάλματα με τη χρήση ειδικών μηχανημάτω­ν ή η μελέτη των τεχνικών λεπτομερει­ών στις νότιες μετόπες του Παρθενώνα. Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ψηφιοποίησ­ης της συλλογής, που μελλοντικά θα είναι δημοσίως προσβάσιμη μέσω διαδικτυακ­ής πλατφόρμας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Δημήτριο Παντερμαλή, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μετατροπή της ανασκαφής του οικοπέδου Μακρυγιάνν­η σε επισκέψιμο εκθεσιακό χώρο, με την ελπίδα να είναι έτοιμος για τον εορτασμό των δέκατων γενεθλίων, το 2019. Οι σχετικές οριστικές μελέτες αναμένεται να εξετασθούν από το Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο στο προσεχές μέλλον.

 ??  ??
 ??  ?? Ανάγλυφο των Ελληνιστικ­ών Χρόνων, το οποίο σχετίζεται με το σπήλαιο του Ερωτα και της Αφροδίτης, στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης.
Ανάγλυφο των Ελληνιστικ­ών Χρόνων, το οποίο σχετίζεται με το σπήλαιο του Ερωτα και της Αφροδίτης, στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης.
 ??  ?? Συνολικά 1.475.022 άτομα επισκέφθηκ­αν το Μουσείο Ακρόπολης το διάστημα Ιουνίου 2016 - Μαϊου 2017.
Συνολικά 1.475.022 άτομα επισκέφθηκ­αν το Μουσείο Ακρόπολης το διάστημα Ιουνίου 2016 - Μαϊου 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece