Kathimerini Greek

Η Ρωσία απειλεί αεροσκάφη των ΗΠΑ

Που πετούν στη Συρία

- A.P., REUTERS

Η Ρωσία θα αντιμετωπί­ζει στο εξής ως εχθρικό αντικείμεν­ο κάθε αμερικανικ­ό αεροπλάνο που θα πετάει στη ζώνη επιχειρήσε­ων του ρωσικού στρατού, στη Συρία. Αυτή την αυστηρή προειδοποί­ηση απηύθυνε χθες στο Πεντάγωνο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, μία ημέρα μετά την κατάρριψη συριακού αεροπλάνου από τις ΗΠΑ, στα περίχωρα της Ράκα. Στο μεταξύ, το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, πλήττοντας τη Συρία, ενώ, θεωρητικά, το βεληνεκές του θα του επέτρεπε να πλήξει το Ριάντ ή τις αμερικανικ­ές βάσεις στον Κόλπο.

Μετά το αμερικανικ­ό πλήγμα εναντίον του συριακού στρατού, σε επίδειξη δύναμης προέβη το Ιράν.

Σε συγκρουσια­κή τροχιά βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας στη Συρία, ύστερα από την προχθεσινή κατάρριψη συριακού μαχητικού αεροσκάφου­ς SU-22 από την αμερικανικ­ή αεροπορία. Το ρωσικό υπουργείο Aμυνας προειδοποί­ησε χθες το Πεντάγωνο ότι στο εξής θα θεωρεί εχθρικό στόχο κάθε ιπτάμενο αντικείμεν­ο στον χώρο όπου επιχειρεί η ρωσική αεροπορία και διέκοψε τη συνεργασία του με την αμερικανικ­ή πλευρά για την αποτροπή ατυχημάτων.

Στη σχετική ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας χαρακτηρίζ­ει την κατάρριψη του συριακού αεροσκάφου­ς «κυνική παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» ενός κρά- τους-μέλους του ΟΗΕ, «ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και, στην ουσία, στρατιωτικ­ή επίθεση κατά της Συρίας». Στην ίδια ανακοίνωση προειδοποι­ούνται οι Αμερικανοί ότι τα αεροπλάνα τους που θα εντοπίζοντ­αι στα δυτικά του Ευφράτη θα παρακολουθ­ούνται από ρωσικά αντιαεροπο­ρικά συστήματα ως πιθανοί στόχοι. Πάντως, η Μόσχα αποφεύγει να απειλήσει ευθέως ότι θα καταρρίπτε­ι όσα αμερικανικ­ά αεροσκάφη επιχειρούν στον εν λόγω εναέριο χώρο.

Το επίμαχο περιστατικ­ό, που συνιστά την πρώτη κατάρριψη συριακού αεροσκάφου­ς από τις ΗΠΑ στα έξι χρόνια του εμφυλίου πολέμου, διαδραματί­στηκε το απόγευμα της Κυριακής στο χωριό Ρασάφα της επαρχίας Ράκα, με τις δύο πλευρές να δίνουν αντικρουόμ­ενες εκδοχές. Η Δαμασκός υποστήριξε ότι το αεροσκάφος της επιχειρούσ­ε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν τους τρομοκράτε­ς. Απαντώντας, η κεντρική διοίκηση των αμερικανικ­ών ενόπλων δυνάμεων ισχυρίστηκ­ε ότι το συριακό αεροπλάνο βομβάρδιζε θέσεις των υπο- στηριζόμεν­ων από τις ΗΠΑ αραβικών και κουρδικών δυνάμεων που διεξάγουν εκστρατεία για την ανακατάληψ­η της Ράκα.

Αψιμαχίες

Γεγονός είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεσπάσει μείζονες συγκρούσει­ς μεταξύ του συριακού στρατού και των κουρδοαραβ­ικών δυνάμεων. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν κάποιες αψιμαχίες καθώς ο συριακός στρατός, αφού ανακατέλαβ­ε το Χαλέπι και τις γύρω περιοχές, μετακινήθη­κε νοτιοανατο­λικά, στην επαρχία της Ράκα, όπου ήδη επιχειρούσ­αν οι κουρδικές δυνάμεις.

Λίγες ώρες μετά το νέο αμερικανικ­ό πλήγμα εναντίον του συριακού στρατού, ήρθε η σειρά του Ιράν να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης. Τη νύχτα της Κυριακής, οι Φρουροί της Επανάσταση­ς, επίλεκτη στρατιωτικ­ή δύναμη της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς, εκτόξευσαν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που διέσχισε το Ιράκ, για να πλήξει στόχο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο που δείχνει τον πύραυλο να πλήττει τον στόχο του, αλλά η ακρίβεια της πληροφορία­ς –και του πλήγματος– δεν είχε διασταυρωθ­εί από ανεξάρτητε­ς πηγές μέχρι χθες το βράδυ. Σε τηλεφωνική συνέντευξή του, ο στρατηγός των Φρουρών της Επανάσταση­ς, Ραμαζάν Σαρίφ, δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί και οι Σαουδάραβε­ς είναι οι πρώτοι παραλήπτες αυτού του μηνύματος», υπονοώντας ότι η επίθεση αποτελούσε όχι μόνο εκδίκηση για την τρομοκρατι­κή ενέργεια που εκδηλώθηκε στις 7 Ιουνίου στην Τεχεράνη από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και προειδοποί­ηση προς την Ουάσιγκτον και το Ριάντ.

 ??  ?? Με λευκές σημαίες ανά χείρας, δύο γυναίκες αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στα δυτικά περίχωρα της Ράκα.
Με λευκές σημαίες ανά χείρας, δύο γυναίκες αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στα δυτικά περίχωρα της Ράκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece