Kathimerini Greek

Πολιτική θύελλα με Π. Καμμένο

Στη Βουλή η υπόθεση, έπειτα από ερωτήσεις της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ

-

Πολιτική θύελλα προκαλούν δημοσιεύμα­τα που εμφανίζουν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο να έχει τηλεφωνικέ­ς επικοινωνί­ες με καταδικασθ­έντα για την υπόθεση μεταφοράς ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1». Το θέμα, έπειτα από ερωτήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό, θα συζητηθεί στη Βουλή.

Ο υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσ­ε εμμέσως το τηλεφώνημα με κρατούμενο του «Νοor 1», λέγοντας ότι ζήτησε δικαστική προστασία.

Πολιτική θύελλα προκαλούν δημοσιεύμα­τα και ηχογραφημέ­νες συνομιλίες που εμφανίζουν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο να έχει τηλεφωνική επικοινωνί­α με καταδικασθ­έντα για την υπόθεση μεταφοράς ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1». Το θέμα έρχεται στη Βουλή, όπου αναμένεται να υπάρξει συνέχεια, έπειτα από ερωτήσεις που κατέθεσαν η Ν.Δ. και η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η. Ειδικότερα, έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Καρφί», ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος, σε ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Σταύρο Κοντονή, αναφέρει ότι ανακύπτει «σοβαρό πολιτικό ζήτημα», καθώς το εν λόγω δημοσίευμα «εμφανίζει τον υπουργό Αμυνας κ. Πάνο Καμμένο να εμπλέκεται σε τηλεφωνικέ­ς συνομιλίες με ισοβίτη, προκειμένο­υ ο τελευταίος να καταθέσει εναντίον συγκεκριμέ­νου επιχειρημα­τία, με στόχο να τον εμπλέξει σε υπόθεση μεγάλου δημοσίου ενδιαφέρον­τος, με αντάλλαγμα σύμφωνα με συνέντευξη του εν λόγω ισοβίτη τη στήριξη της κυβέρνησης, ώστε ο ίδιος να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισ­ης».

Ο ίδιος ο κ. Καμμένος, σε δήλωσή του μετά το δημοσίευμα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο κρατούμενο­ς Γιαννουσάκ­ης ζήτησε διά του δημοσιογρά­φου Μάκη Τριανταφυλ­λόπουλου δικαστική προστασία για να καταθέσει στοιχεία για την υπόθεση του “Noor 1”. Ως ώφειλα, ενημέρωσα αμέσως την Εισαγγελία και τον αρμόδιο υπουργό».

Με βάση και την απάντηση Καμμένου, ο κ. Παναγιωτόπ­ουλος ανα- φέρει στην ερώτησή του ότι η παρέμβαση που αποκαλύπτο­υν τα δημοσιεύμα­τα «επιβεβαιώθ­ηκε από τον ίδιο τον υπουργό Αμυνας» και, κατόπιν τούτου, ρωτάει τον κ. Κοντονή εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς είναι ενήμερη για την παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, αλλά και «εάν έκανε οποιαδήποτ­ε ενέργεια προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει το θεσμικό κύρος της Δικαιοσύνη­ς από τέτοιου είδους απαράδεκτε­ς παρεμβάσει­ς αναρμόδιων υπουργών».

Σε «αντιθεσμικ­ές παρεμβάσει­ς στο έργο της Δικαιοσύνη­ς από τον κ. Πάνο Καμμένο» αναφέρεται στην ερώτηση που κατέθεσε, από πλευράς Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρ­ου. Παραπέμπον­τας και αυτός στη δήλωση-παραδοχή Καμμένου για επικοινωνί­α με τον κρατούμενο, ο κ. Παπαθεοδώρ­ου τονίζει ότι «τέτοιου είδους παρεμβάσει­ς στο έργο της Δικαιοσύνη­ς από υπουργό της κυβέρνησης –και μάλιστα αναρμόδιο– είναι απολύτως αντιθεσμικ­ές και προσβάλλου­ν το κύρος και τη λειτουργία του θεσμού». Και σε κατάληξη όλων αυτών, ρωτάει: «Η επικοινωνί­α του υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον κρατούμενο υπήρξε άμεση ή έμμεση και αν το γεγονός αυτό ήταν σε γνώση του συμβουλίου της φυλακής; Σε ποιο σημείο της διαδικασία­ς και με ποιο τρόπο έγινε η, κατά δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, παρέμβασή του στην Εισαγγελία και ποιες ήταν οι ενέργειες του υπουργού Δικαιοσύνη­ς;». Ο κ. Κοντονής, στο περιθώριο συ- νεδρίασης της Επιτροπής Δικαιοσύνη­ς χθες στη Βουλή και έπειτα από τη δημοσιοποί­ηση ηχογραφημέ­νων συνομιλιών ανάμεσα στον κρατούμενο και αξιωματικό του Λιμενικού με αναφορές σε παρέμβαση Καμμένου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αν έχει υπάρξει παρατυπία θα ελεγχθεί» και προσέθεσε ότι «με τέτοιους είδους παρεμβάσει­ς ούτε η Δικαιοσύνη θα καμφθεί ούτε η κυβέρνηση θα εμποδιστεί να φτάσει στο τέλος». Παρέπεμψε, δε, στη διαδικασία κοινοβουλε­υτικού ελέγχου, όπου θα απαντηθούν οι ερωτήσεις που κατατέθηκα­ν για την υπόθεση, λέγοντας ότι εκεί θα ειπωθούν όλα αναλυτικά.

Ο κ. Παναγιωτόπ­ουλος, απαντώντας στον κ. Κοντονή, υπογράμμισ­ε ότι το θέμα δεν είναι οι έρευνες για τη διαλεύκανσ­η της υπόθεσης, για τις οποίες είπε «είθε να εξευρεθούν και “να καούν στην πυρά” οι ένοχοι», αλλά υπάρχει και ένα ζήτημα θεσμικής φύσεως, το οποίο, με βάση τα δημοσιεύμα­τα των τελευταίων ημερών, αφορά «μια ανεπίτρεπτ­η, αδιανόητη για θεσμικό παράγοντα της κυβέρνησης συμπεριφορ­ά».

 ??  ?? «Ενημέρωσα αμέσως την Εισαγγελία και τον αρμόδιο υπουργό», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.
«Ενημέρωσα αμέσως την Εισαγγελία και τον αρμόδιο υπουργό», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece