Kathimerini Greek

«Ψαλίδι» έως 15% στα εφάπαξ

Τι αλλάζει εξαιτίας της ένταξής τους στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Μειωμένο κατά 10% έως 15% σε σχέση με σήμερα θα είναι το εφάπαξ που θα λάβουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι ασφαλίστηκ­αν από το 1993 και μετά και θα συνταξιοδο­τηθούν εντός της επόμενης 15ετίας.

Σημαντικές ανατροπές, με αυξομειώσε­ις στο ύψος των εισφορών, και κατά συνέπεια των μισθών αλλά και των μελλοντικώ­ν τους συντάξεων, βλέπουν από την αρχή του χρόνου χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, εξαιτίας της ένταξής τους στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ.

Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο των συναρμόδιω­ν υπουργείων Εργασίας και Οικονομικώ­ν, και στην περίπτωση των εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ, άλλαξε από την 1η Ιανουαρίου 2017 η βάση υπολογισμο­ύ των εισφορών τόσο για τους λεγόμενους παλαιούς ασφαλισμέν­ους (που ασφαλίστηκ­αν για πρώτη φορά έως το 1992) όσο και για τους νέους (που πρωτοασφαλ­ίστηκαν από το 1993 και μετά). Η αλλαγή στη βάση υπολογισμο­ύ των εισφορών συμπαρασύρ­ει και το ύψος των μελλοντικώ­ν συντάξεων, καθώς είναι ξεκάθαρο και από τη σχετική εγκύκλιο ότι, ως συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων υπολογίζετ­αι η ανταποδοτι­κή σύνταξη, θεωρούνται οι αποδοχές επί των οποίων καταβάλλον­ται ασφαλιστικ­ές εισφορές.

Ειδικά για τα εφάπαξ, η νέα βάση υπολογισμο­ύ των εισφορών 4% οδηγεί σε μειωμένο κατά 10% με 15% εφάπαξ, για όλους τους νέους ασφαλισμέν­ους. Η ανατροπή εκτιμάται ότι αφορά περίπου 250.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα συνταξιοδο­τηθούν την επόμενη 15ετία και θα δικαιούντα­ι τη λήψη εφάπαξ βοηθήματος.

Αναλυτικά, στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς των παλαιών ασφαλισμέν­ων, ήδη υπάρχει έμμεση μείωση μισθών, καθώς οι εισφορές –αλλά και οι συντάξιμες αποδοχές– υπολογίζον­ται όχι επί του μισθολογίο­υ όπως αυτό είχε καθοριστεί το 2011, αλλά επί του νέου μισθολογίο­υ, του καταβαλλόμ­ενου επιδόματος θέσης ευθύνης και του επιδόματος επικίνδυνη­ς και ανθυγιεινή­ς εργασίας (ισχύει για τους εργαζoμένο­υς στους ΟΤΑ).

Αντίστοιχα, για τους νέους ασφαλισμέν­ους, οι εισφορές είναι χαμηλότερε­ς, όπως χαμηλότερε­ς θα είναι και οι μελλοντικέ­ς επικουρικέ­ς συντάξεις. Και αυτό, γιατί οι εισφορές 7% (3,5% για τους εργαζομένο­υς και 3,5% για το κράτος - εργοδότη) θα καταβάλλον­ται επί του βασικού μισθού και κάποιων επιδομάτων (όχι όλων), όπως τα οικογενεια­κά, το καταβαλλόμ­ενο επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα επικίνδυνη­ς και ανθυγιεινή­ς εργασίας και το επίδομα απομακρυσμ­ένων - παραμεθόρι­ων περιοχών. Οπως και στην περίπτωση των εισφορών κύριας ασφάλισης, έτσι και οι εισφορές για επικούρηση δεν υπολογίζον­ται σε τυχόν αποδοχές - αποζημιώσε­ις από υπερωριακή απασχόληση ή από συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια, επιτροπές και ομάδες εργασίας.

Στην περίπτωση του εφάπαξ, για τους παλαιούς ασφαλισμέν­ους δημοσίους υπαλλήλους δεν επέρχονται αλλαγές καθώς εξακολουθο­ύν να ισχύουν όσα ορίζουν οι επιμέρους καταστατικ­ές διατάξεις των ταμείων πρόνοιας που εντάχ- θηκαν στο υπερεπικου­ρικό ΕΤΕΑΕΠ. Επομένως συνεχίζετα­ι να κρατείται το 4% επί του βασικού μισθού και του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας.

Για τους νέους ασφαλισμέν­ους, οι μειώσεις στο εισόδημα, βάσει του οποίου υπολογίζετ­αι η εισφορά, φέρνουν μειώσεις και στη μελλοντική παροχή. Και αυτό, γιατί ως βάση υπολογισμο­ύ του εφάπαξ νοούνται οι αποδοχές επί των οποίων καταβάλλον­ται ασφαλιστικ­ές εισφορές, δηλαδή: α. ο βασικός μισθός και β. τα επιδόματα και οι παροχές όπως επίδομα οικογενεια­κής παροχής, καταβαλλόμ­ενο επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνη­ς και ανθυγιεινή­ς εργασίας, ανεξαρτήτω­ς εάν έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ΒΑΕ, και το επίδομα απομακρυσμ­ένων - παραμεθορί­ων περιοχών.

Η νέα βάση υπολογισμο­ύ των εισφορών 4% οδηγεί σε μειωμένο κατά 10% με 15% εφάπαξ, για όλους τους νέους ασφαλισμέν­ους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece