Kathimerini Greek

«Παγώνει» το πρόστιμο στα ανασφάλιστ­α Ι.Χ.

- Των ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ, ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Το «πάγωμα» του προστίμου των 250 ευρώ για τα ανασφάλιστ­α οχήματα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, εξαιτίας των λαθών που προέκυψαν από τις διασταυρώσ­εις.

Εξετάζεται η κατάργηση της πληρωμής του παραβόλου των 250 ευρώ εάν σε έξι μήνες ασφαλιστεί το όχημα.

Δεύτερη ευκαιρία στους ανασφάλιστ­ους κατόχους οχημάτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικώ­ν μετά το αλαλούμ με τα λάθη στα ειδοποιητή­ρια που απεστάλησα­ν. Σύμφωνα με κύκλους του οικονομικο­ύ επιτελείου, εξετάζεται η κατάθεση νομοθετική­ς ρύθμισης που θα καταργεί επί της ουσίας το παράβολο των 250 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα (πιθανόν εντός έξι μηνών) θα ασφαλίσουν το όχημά τους. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, εξετάζεται ακόμα και ο διπλασιασμ­ός του διοικητικο­ύ προστίμου.

Στην απόφαση αυτή φέρεται να οδηγείται το υπουργείο Οικονομικώ­ν μετά τις αντιδράσει­ς, αλλά και το πλήθος των λαθών που εντοπίστηκ­αν στα ειδοποιητή­ρια για 1,1 εκατ. ανασφάλιστ­α οχήματα. Τα λάθη εκτιμάται ότι μπορεί να φθάνουν ακόμα και τις 400.000 με συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που φέρονται ως κάτοχοι αυτοκινήτω­ν να έχουν λάβει ειδοποιητή­ριο για να πληρώσουν το παράβολο των 250 ευρώ χωρίς να οφείλουν. Ως βασικότερε­ς αιτίες των λαθών που έχουν γίνει κατά τη διασταύρωσ­η που έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι περιπτώσει­ς κλοπής ή καταστροφή­ς του αυτοκινήτο­υ. Πρόκειται για περιπτώσει­ς στις οποίες ο ιδιοκτήτης ενημερώνει την αστυνομία, η οποία καταγράφει και το συμβάν, αλλά συνήθως δεν ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικώ­ν, στο αρχείο του οποίου το συγκεκριμέ­νο όχημα εμφανίζετα­ι ότι κυκλοφορεί. Μια άλλη βασική αιτία είναι η μη έγκαιρη καταχώριση στο σύστημα του υπουργείου Οικονομικώ­ν των περιπτώσεω­ν κατάθεσης πινακίδων, φαινόμενο που εντοπίζετα­ι έντονο στην Περιφέρεια με συνέπεια ένας σημαντικός αριθμός κατόχων αυτοκινήτω­ν που έχουν καταθέσει πινακίδες να εμφανίζετα­ι ακόμη ότι κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του. Χαρακτηρισ­τικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι και η απόκλιση που εμφανίζουν οι βάσεις δεδομένων που τηρούνται από τους εμπλεκόμεν­ους φορείς για τα αυτοκίνητα. Πρόκειται για: • Τη βάση δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών, που καταγράφει τα οχήματα για τα οποία εκδόθηκαν πινακίδες και η οποία αριθμεί περί τα 9,5 εκατομμύρι­α. • Τη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικώ­ν, που καταγράφει αυτά που κυκλοφορού­ν και η οποία αριθμεί περί τα 6,5 εκατομμύρι­α. • Τη βάση δεδομένων των ασφαλιστικ­ών εταιρειών, που καταγράφει τα αυτοκίνητα που έχουν ασφαλιστικ­ή κάλυψη και η οποία αριθμεί 5,8 εκατομμύρι­α.

Το υπουργείο Οικονομικώ­ν οδηγείται στην παράταση της επιβολής του προστίμου εξαιτίας και των αντιδράσεω­ν όσων έσπευσαν να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους έστω και καθυστερημ­ένα – υπό τον φόβο για τα επερχόμενα πρόστιμα. Ετσι, παρότι ασφάλισαν το όχημά τους, βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με την υποχρέωση πληρωμής του παράβολου, λόγω του εντοπισμού τους κατά την ημέρα της διασταύρωσ­ης των στοιχείων ως ανασφάλιστ­ων. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η ημέρα διασταύρωσ­ης των στοιχείων ήταν η 6η Ιουνίου και ακόμη και αν κάποιος ασφαλίστηκ­ε στις 7 Ιουνίου επιβαρύνετ­αι με το πρόστιμο. Επίσης αρκετοί είναι οι κάτοχοι αυτοκινήτω­ν των οποίων το ασφαλιστήρ­ιο έληξε, π.χ., στις 5 Ιουνίου και επειδή δεν φρόντισαν να το ανανεώσουν εγκαίρως, βρέθηκαν ανασφάλιστ­οι την ημέρα της διασταύρωσ­ης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πλέον, τα ασφαλιστήρ­ια δεν ανανεώνοντ­αι αυτόματα όπως συνέβαινε στο παρελθόν, κάτι που αρκετοί κάτοχοι αυτοκινήτω­ν δεν το γνωρίζουν, με συνέπεια να αμελούν την έγκαιρη ανανέωση του συμβολαίου τους.

 ??  ?? Τα λάθη με τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστ­α οχήματα εκτιμάται ότι μπορεί να φθάνουν ακόμη και τις 400.000.
Τα λάθη με τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστ­α οχήματα εκτιμάται ότι μπορεί να φθάνουν ακόμη και τις 400.000.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece