Kathimerini Greek

«Πλαστικό χρήμα»:

Σε 1.000 τυχερούς – Τέλη Ιουλίου θα πραγματοπο­ιηθεί η πρώτη κλήρωση

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Από 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς, που χρησιμοποι­ούν για τις συναλλαγές τους πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, θα μοιράζει κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικώ­ν ως κίνητρο για τη χρήση «πλαστικού χρήματος».

Χρηματικά ποσά θα μοιράζει το υπουργείο Οικονομικώ­ν στους φορολογουμ­ένους που χρησιμοποι­ούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες στις καθημερινέ­ς τους συναλλαγές. Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικώ­ν κάνει στροφή 180 μοιρών, τροποποιών­τας το αρχικό σχέδιο για τις λοταρίες που προέβλεπε την πίστωση στους λογαριασμο­ύς των δικαιούχων «πόντων» για μελλοντικέ­ς τους συναλλαγές και μόνο.

Τα τεχνικά προβλήματα ανάγκασαν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν να εγκαταλείψ­ει το αρχικό σενάριο, παρά το γεγονός ότι η σχετική απόφαση είχε σχεδόν ολοκληρωθε­ί. Την τελευταία στιγμή υπήρξαν εισηγήσεις από υπηρεσιακά στελέχη για εγκατάλειψ­η του μοντέλου αυτού, καθώς δεν διασφαλιζό­ταν το απόρρητο των συναλλαγών.

Υπό το πρίσμα αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν αποφάσισε την υιοθέτηση ενός απλού μοντέλου, στοχεύοντα­ς στη διενέργεια της πρώτης κλήρωσης στα τέλη Ιουλίου.

Κάθε μήνα λοιπόν το Δημόσιο θα μοιράζει ένα εκατομμύρι­ο ευρώ στους φορολογουμ­ένους που διενεργούν συναλλαγές μέσω καρτών. Τα στοιχεία των συναλλαγών θα αποστέλλον­ται από τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία και θα αναλάβει την διαδικασία της κλήρωσης.

Στην κληρωτίδα θα μπαίνουν όλες οι συναλλαγές που έχουν πραγματοπο­ιηθεί μέσω των μηχανημά- των POS. Δηλαδή μεταφορές χρημάτων με e-banking δεν θα λογίζονται ως συναλλαγή από το υπουργείο Οικονομικώ­ν και θα εξαιρούντα­ι από τις κληρώσεις.

Αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση, κάθε μήνα 1.000 τυχεροί θα κερδίζουν 1.000 ευρώ. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι φέτος έχει αποφασιστε­ί να μοιραστούν 12 εκατ. ευρώ, δεν αποκλείετα­ι η αύξηση του μηνιαίου ποσού, καθώς η πρώτη κλήρωση θα πραγματοπο­ιηθεί στα τέλη Ιουλίου. Δηλαδή, ενδεχομένω­ς, θα μπορούσε το υπουργείο Οικονομικώ­ν ειδικά για το φετινό έτος να μοιράζει 2 εκατ. ευρώ σε 2.000 τυχερούς. Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικώ­ν, υπάρχουν προτάσεις αύξησης του αριθμού των νικητών και μείωση του ποσού που θα κερδίσει ο καθένας από αυτούς. Για παράδειγμα, έχει προταθεί κάθε μήνα 2.000 φορολογούμ­ενοι να κερδίζουν από 500 ευρώ ο καθένας.

Ενα ακόμα θέμα που απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Οικο- νομικών είναι πώς θα αντιμετωπι­στεί κάποιος νικητής που θα κερδίσει για παράδειγμα 1.000 ευρώ, ο οποίος έχει ταυτόχρονα βεβαιωμένε­ς ή ληξιπρόθεσ­μες οφειλές στην εφορία. Οπως τονίζει ο ίδιος παράγοντας, το πιθανότερο σενάριο που επεξεργάζο­νται οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι το ποσό που θα κερδίζει να συμψηφίζετ­αι με τις οφειλές που τυχόν υπάρχουν.

Ενας από τους λόγους που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν «βιάζεται» να προχωρήσει στην πρώτη κλήρωση, έγκειται στην κόπωση που παρατηρείτ­αι στις εισπράξεις των έμμεσων φόρων κυρίως του ΦΠΑ. Και αυτό συμβαίνει καθώς οι περισσότερ­οι φορολογούμ­ενοι, έχουν ήδη «χτίσει» το αφορολόγητ­ο όριο. Αυτό σημαίνει ότι είναι «ανοιχτοί» σε προσφορές από τους καταστηματ­άρχες. Οπως αναφέρουν στελέχη της φορολογική­ς διοίκησης, οι περισσότερ­οι μισθωτοί και συνταξιούχ­οι έχουν ήδη «πιάσει» το ποσοστό για το αφορολόγητ­ο όριο και πλέον κινούνται με βάση το προσωπικό τους συμφέρον. Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν έχουν αφορολόγητ­ο όριο, όπως για παράδειγμα οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, δεν είχαν έτσι και αλλιώς κανένα κίνητρο να ζητούν απόδειξη.

Σημειώνετα­ι ότι στο εξωτερικό το σύστημα των κληρώσεων αποδείξεων ξεκίνησε το 1950 στην Ταϊβάν, η οποία και συνεχίζει να το εφαρμόζει. Στην Ευρώπη εισήχθη από τη Μάλτα το 1997 και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να το εφαρμόζει. Στην Πορτογαλία το μέτρο οδήγησε σε αύξηση εσόδων κατά 1,6 δισ. ετησίως.

 ??  ?? Ενας από τους λόγους που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν «βιάζεται» να προχωρήσει στην πρώτη κλήρωση είναι η κόπωση που παρατηρείτ­αι στις εισπράξεις των έμμεσων φόρων, κυρίως του ΦΠΑ.
Ενας από τους λόγους που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν «βιάζεται» να προχωρήσει στην πρώτη κλήρωση είναι η κόπωση που παρατηρείτ­αι στις εισπράξεις των έμμεσων φόρων, κυρίως του ΦΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece