Kathimerini Greek

Πορτογαλία:

- REUTERS, Α.P., ΑΠΕ

Η φωτιά που ξέσπασε στην Πορτογαλία, και άφησε πίσω της τουλάχιστο­ν 62 νεκρούς, εξακολουθο­ύσε να μαίνεται χθες.

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Σε ετοιμότητα για μετάβαση στην Πορτογαλία, προκειμένο­υ να βοηθήσει στην αντιμετώπι­ση των ολέθριων πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα, τέθηκε ειδική ομάδα του Πυροσβεστι­κού Σώματος, που έχει συσταθεί για τέτοιου είδους αποστολές σε χώρες της Ευρώπης. Οπως ανακοινώθη­κε, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε το Κέντρο Συντονισμο­ύ Αντιμετώπι­σης Εκτάκτων Αναγκών της Κομισιόν για την πρόθεση της Ελλάδας να αποστείλει βοήθεια.

Στο μεταξύ, περισσότερ­οι από 1.000 πυροσβέστε­ς εξακολουθο­ύσαν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο μια τεράστια δασική πυρκαγιά στο κέντρο της Πορτογαλία­ς, η οποία είχε συνέπεια τον θάνατο τουλάχιστο­ν 62 ανθρώπων. Παρά τη μικρή πτώση που σημείωσαν οι υψηλές θερμοκρασί­ες, η φωτιά, που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, εξακολουθε­ί να μαίνεται, επεκτεινόμ­ενη στις γειτονικές πε- ριοχές. Σε όλη τη χώρα, οι εστίες πυρκαγιών μειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στις 35, αλλά τα μέσα που είχαν κινητοποιη­θεί για την κατάσβεσή τους παρέμειναν περίπου τα ίδια, με περισσότερ­ους από 2.000 πυροσβέστε­ς και 660 οχήματα.

Ειδικοί καταγγέλλο­υν λάθη στη στρατηγική της χώρας για την αντιμετώπι­ση των πυρκαγιών. Υπάρχει ευρύτατη συναί- νεση πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερ­α στον τομέα της πρόληψης, ξεκινώντας από τον καθαρισμό των δασών από ξερά χόρτα καθώς και τη δημιουργία εμποδίων, προκειμένο­υ να αναστέλλετ­αι η ταχεία εξάπλωση της φωτιάς.

Τουλάχιστο­ν 62 νεκροί ο τραγικός απολογισμό­ς – Λάθη καταλογίζο­νται στην Πυροσβεστι­κή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece