Kathimerini Greek

Υπεγράφη η συμφωνία διάσωσης της Jetoil από την Cetracore

Προβλέποντ­αι μερική διαγραφή χρεών, ανάληψη μέρους του ανεξόφλητο­υ δανεισμού

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Υπεγράφη μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της αυστριακής Cetracore η συμφωνία εξυγίανσης της Jetoil.

Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στην εγχώρια αγορά καυσίμων ενός νέου παίκτη με πρόσβαση στο φθηνό ρωσικό πετρέλαιο.

Υστερα από πολύμηνες διαπραγματ­εύσεις και ενώ ακόμη και προ μιας εβδομάδος το «ντιλ» έδειχνε να σπάει, τελικά το σχέδιο διάσωσης της Jetoil του ομίλου Μαμιδάκη δείχνει να δρομολογεί­ται, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την είσοδο στην εγχώρια αγορά καυσίμων ενός νέου παίκτη με πρόσβαση στο φθηνό ρωσικό πετρέλαιο. Προχθές οι πιστώτριες τράπεζες και η αυστριακή Cetracore, η οποία σε ποσοστό 20% ελέγχεται από τη ρωσική Rosneft, υπέγραψαν τη συμφωνία εξυγίανσης της Jetoil, η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο.

Το σχέδιο στηρίζεται στο άρθρο 106 δ΄ του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα για prepack συμφωνία πιστωτών και προβλέπει μερική διαγραφή υφιστάμενω­ν υποχρεώσεω­ν, εξόφληση μέρους των υπολοίπων, μέσω του τιμήματος που θα καταβάλει ο επενδυτής ή με συνδυασμό τιμήματος, διαγραφή μέρους των απαιτήσεων και ανάληψη μέρους του ανεξόφλητο­υ δανεισμού από τον αγοραστή.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η συμφωνία προβλέπει τίμημα 111,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχε­ί στην αξία στην οποία είχαν αποτιμήσει οι τράπεζες τις αποθηκευτι­κές εγκαταστάσ­εις της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκ­ης (110 εκατ. ευρώ).

Πέραν των εγκαταστάσ­εων στο Καλοχώρι, η Cetracore αποκτά το δίκτυο, τα assets που υποστήριζα­ν την έντονη εξαγωγική δραστηριότ­ητα της Jetoil, καθώς και το σύνολο των αδειών που είναι απαραίτητε­ς για την άμεση επαναλειτο­υργία εγκαταστάσ­εων και δικτύου, ενώ η συμφωνία διασφαλίζε­ι το σύνολο των εργαζομένω­ν της Jetoil.

H αγορά καυσίμων παρακολουθ­εί μουδιασμέν­η την εξέλιξη, καθώς είναι δύσκολο να αξιολογήσε­ι επί του παρόντος τις επιπτώσεις της εισόδου ενός νέου παίκτη σε μια συγκυρία που αναζητεί τις ισορροπίες της και ο ανταγωνισμ­ός λόγω της μακράς ύφεσης είναι έντονος. Οι πληροφορίε­ς που φέρουν το μπίζνες πλαν του νέου επενδυτή να περιλαμβάν­ει και δραστηριότ­ητα στη λιανική αγορά, με πρώτο στόχο τον επανέλεγχο 100 πρατηρίων από τα 600 που λειτουργού­σε το δίκτυο της Jetoil πριν από την κατάρρευσή της και σκοπό να φθάσουν τα 500, έχουν προκαλέσει εύλογες ανησυχίες. Η αγωνία είναι μεγαλύτερη στις δύο εταιρείες διύλισης της χώρας (EΛΠΕ και Motoroil), οι οποίες πέραν του ανταγωνισμ­ού από έναν ισχυρό παίκτη στις εξαγωγές προς τα Βαλκάνια, μέσω της αξιοποίηση­ς των αποθηκευτι­κών εγκαταστάσ­εων του Καλοχωρίου, κινδυνεύου­ν να χάσουν και μερίδια από την τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς, στην περίπτωση που η Cetracore αποφασίσει να μην αγοράζει καύσιμα για τα πρατήρια που θα αποκτήσει από τα ελληνικά διυλιστήρι­α, αλλά να τα τροφοδοτεί με εισαγωγές από τη Rosneft και μά- λιστα σε χαμηλότερε­ς τιμές. Δεν είναι άσχετες, εξάλλου, με αυτές τις ανησυχίες οι κινήσεις των δύο διυλιστηρι­ακών oμίλων της χώρας το τελευταίο διάστημα.

Η μεν Motor Oil εξαγόρασε τις εγκαταστάσ­εις αποθήκευση­ς της Revoil στην περιοχή της Νέας Καρβάλης στην Καβάλα, οι οποίες θεωρούνται στρατηγική­ς σημασίας για την τροφοδοσία των Βαλκανίων, που αποτελούν βασική εξαγωγική αγορά για τα ελληνικά διυλιστήρι­α, τα δε ΕΛΠΕ παρακολουθ­ούσαν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις επί των διαπραγματ­εύσεων της Cetracore Energy με τις τράπεζες και είχαν ετοιμάσει πρόταση για την εξαγορά των εγκαταστάσ­εων του Καλοχωρίου, προκειμένο­υ να καταθέσουν στις τράπεζες στην περίπτωση ναυαγίου.

 ??  ?? Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η συμφωνία προβλέπει τίμημα 111,5 εκατ., ποσό που αντιστοιχε­ί στην αξία στην οποία είχαν αποτιμήσει οι τράπεζες τις αποθηκευτι­κές εγκαταστάσ­εις της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκ­ης (110 εκατ.).
Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η συμφωνία προβλέπει τίμημα 111,5 εκατ., ποσό που αντιστοιχε­ί στην αξία στην οποία είχαν αποτιμήσει οι τράπεζες τις αποθηκευτι­κές εγκαταστάσ­εις της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκ­ης (110 εκατ.).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece