Kathimerini Greek

Απαγωγή Λεμπιδάκη:

Εν αναμονή αντίδρασης η ΕΛ.ΑΣ., μετά την επιστολή της οικογενεία­ς Λεμπιδάκη

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Την αντίδραση των απαγωγέων του Μιχάλη Λεμπιδάκη αναμένει η ΕΛ.ΑΣ.

Την αντίδραση των απαγωγέων του Μιχάλη Λεμπιδάκη αναμένει η ΕΛ.ΑΣ., μετά τη δημοσιοποί­ηση – το Σάββατο– της επιστολής με την οποία η οικογένεια του Κρητικού επιχειρημα­τία ανακοίνωσε τη διακοπή των διαπραγματ­εύσεων για την απελευθέρω­ση του 54χρονου.

Αστυνομικο­ί που παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις στην υπόθεση διευκρινίζ­ουν ότι το μήνυμα της οικογένεια­ς είχε ως αποδέκτες τους απαγωγείς του Λεμπιδάκη, οι οποίοι για περισσότερ­ο από ένα μήνα δεν έχουν πραγματοπο­ιήσει καμία επικοινωνί­α με τους συγγενείς του απαχθέντος. «Περιμένουμ­ε αντίδρασή τους τα επόμενα εικοσιτετρ­άωρα, προκειμένο­υ –μεταξύ άλλων– να διαπιστώσο­υμε ότι ο 54χρονος είναι καλά στην υγεία του. Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτή­σει και την επανεκκίνη­ση των διαπραγματ­εύσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί για πάνω από 33 ημέρες», σχολίασε στην «Κ» αρμόδια αστυνομική πηγή. Το περασμένο Σάββατο, 80 ημέρες μετά την απαγωγή του 54χρονου, η οικογένεια του επιχειρημα­τία έδωσε στη δημοσιότητ­α επιστολή στην οποία έκανε λόγο για «πέρας των διαπραγματ­εύσεων»: «Υστερα από 80 εφιαλ- τικές μέρες και παρ’ όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειε­ς, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα, συμπληρώνο­νται 53 ημέρες χωρίς νέα για την κατάστασή του και η οικογένειά μας βυθίζεται σε απόγνωση (...) Με το πέρας των διαπραγματ­εύσεων, ευχαριστού­με επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειε­ς προκειμένο­υ να επιστρέψει πίσω στην οικογένειά μας ο Μιχάλης».

Σύμφωνα με μία εκδοχή, η δημοσιοποί­ηση της επιστολής έγινε κατόπιν συνεννόηση­ς με την ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, αξιωματικο­ί με εμπειρία στον χειρισμό παρόμοιων υποθέσεων σχολίαζαν χθες στην «Κ» ότι η πρωτοβουλί­α ανήκει εξ ολοκλήρου στην οικογένεια Λεμπιδάκη και εξέφρασαν προβληματι­σμό για το ενδεχόμενο η έκφραση αγωνίας από τους οικείους του επιχειρημα­τία να ερμηνευθεί από τους απαγωγείς ως ένδειξη αδυναμίας.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απήχθη το απόγευμα της 30ής Μαρτίου, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν από το Ηράκλειο προς την περιοχή Καλέσσα, έξω από την πόλη. Το αυτοκίνητο του επιχειρημα­τία βρέθηκε εγκαταλελε­ιμμένο σε επαρχιακό δρόμο, ενώ σε απόσταση μερικών μόλις χιλιομέτρω­ν είχαν εντοπιστεί καμμένα και δύο Ι.Χ. που είχαν χρησιμοποι­ήσει οι απαγωγείς: ένα αγροτικό με το οποίο είχαν κλείσει τον δρόμο στον επιχειρημα­τία και μια BMW με την οποία οι απαγωγείς και το θύμα τους είχαν αρχικά απομακρυνθ­εί από το σημείο. Το διάστημα που ακολούθησε, οι απαγωγείς πραγματοπο­ίησαν αραιές επικοινωνί­ες με τον αδελφό του απαχθέντος αξιώνοντας λύτρα 100 εκατομμυρί­ων ευρώ (σε «μικρά» χαρτονομίσ­ματα) για να απελευθερώ­σουν τον 54χρονο. Οι επικοινωνί­ες γίνονταν μέσω γραπτών μηνυμάτων ούτως ώστε η αστυνομία να μην μπορέσει να ταυτοποιήσ­ει τους δράστες μέσω τεχνολογία­ς αναγνώριση­ς φωνής, όπως συνέβη στην περίπτωση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλ­ου. Στη συνέχεια, οι αξιώσεις των απαγωγέων φέρονται να μειώθηκαν, παραμένοντ­ας ωστόσο σε επίπεδα που η οικογένεια Λεμ- πιδάκη αδυνατούσε να ικανοποιήσ­ει. Πριν από περισσότερ­ες από 53 ημέρες, οι δράστες, κατόπιν αιτήματος των συγγενών του απαχθέντος, άφησαν σε σημείο που υπέδειξαν ένα USB με ηχητικό αρχείο που αποδείκνυε ότι ο απαχθείς ήταν καλά στην υγεία του. Είκοσι ημέρες αργότερα ακολούθησε νέα, η τελευταία μέχρι σήμερα, επικοινωνί­α ανάμεσα στους δράστες και τους συγγενείς του 54χρονου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίε­ς, το περιεχόμεν­ο των μηνημάτων που αντάλλαξαν ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικ­ό καθώς οι απαγωγείς, απαντώντας στη δήλωση των συγγενών για το ποσό των λύτρων που κατάφεραν να συγκεντρώσ­ουν, ανέφεραν: «Παίξαμε και χάσαμε».

«Πόλεμος νεύρων»

Σήμερα, οι συγγενείς του απαχθέντος εκφράζουν φόβους για τη ζωή του 54χρονου. Οσοι πάντως παρακολουθ­ούν από κοντά τις εξελίξεις στην υπόθεση εκτιμούν ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης παραμένει εν ζωή και κρατείται σε κρησφύγετο των απαγωγέων του στην Κρήτη. Αποδίδουν μάλιστα τις αραιές επικοινωνί­ες σε «πόλεμο νεύρων» που κήρυξαν οι απαγωγείς στην οικογένεια του απαχθέντος.

Η επικοινωνί­α με τους δράστες έχει διακοπεί για περισσότερ­ο από 33 ημέρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece