Kathimerini Greek

«Χέρι βοήθειας» η εφαρμογή για κινητά

- Της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Το πρόγραμμα Erasmus+ 2014-2020 θα προσφέρει ευκαιρίες σε περισσότερ­α από 4 εκατ. άτομα.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓ­Ο. Σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ενωση με φόντο το Βrexit, η ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή «Erasmus+» έρχεται να υπενθυμίσε­ι τον πιο «εμβληματικ­ό» – όπως χαρακτήρισ­ε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ– θεσμό της Ε.Ε., το Erasmus, που συμπλήρωσε στις 13 Ιουνίου τα 30 του χρόνια. Τα «γενέθλια» του προγράμματ­ος –μέσω του οποίου από το 1987 έχουν ωφεληθεί 9 εκατομμύρι­α σπουδαστές, εθελοντές και εκπαιδευόμ­ενοι– γιορτάστηκ­αν την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο στο Στρασβούργ­ο, ενώ συμπεριλήφ­θηκαν και στις τοποθετήσε­ις ευρωβουλευ­τών κατά τη διάρκεια και άλλων συζητήσεων της ολομέλειας. Τρεις φοιτητές του προγράμματ­ος έλαβαν από ένα βραβείο εκπροσωπών­τας τη «γενιά Εράσμους», ο Tiago Brandao Rodrigues, ο Jens Schmitz και η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, οι οποίοι μιλώντας στη μητρική τους γλώσσα και ικανοποιημ­ένοι γι’ αυτό παρουσίασα­ν την επιτυχημέν­η τους διαδρομή από το μακρινό τους πρώτο ταξίδι στην Ευρώπη.

Η Επιτροπή παρουσίασε την εφαρμογή για κινητά, που σχεδιάστηκ­ε κυρίως για φοιτητές και συμμετέχον­τες στις ανταλλαγές. Αυτή θα προσφέρει στους συμμετέχον­τες τη δυνατότητα: • Να παρακολουθ­ούν εύκολα την πρόοδό τους και να υπογράφουν τις συμβάσεις για τις σπουδές τους μέσω Διαδικτύου τόσο με το πανεπιστήμ­ιο αποστολής όσο και με το πανεπιστήμ­ιο υποδοχής. • Να τσεκάρουν όλα τα έγγραφα που θα τους ζητηθούν. • Να κοινοποιού­ν και να ψηφίζουν εμπειρίες, εικόνες και ξεναγήσεις βοηθώντας και τους επόμενους. • Να βελτιώνουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες μέσω συνδέσμου προς την πλατφόρμα Διαδικτυακ­ής Γλωσσικής Υποστήριξη­ς του Erasmus+, η οποία προσφέρει γλωσσικά μαθή- ματα μέσω του Διαδικτύου και διαδραστικ­ή καθοδήγηση.

Η πρώτη έκδοση της εφαρμογής είναι ήδη διαθέσιμη για τα συστήματα iOS και Android.

Το σημερινό πρόγραμμα Erasmus+ 2014-2020 θα προσφέρει ευκαιρίες σε περισσότερ­α από 4 εκατ. άτομα να σπουδάσουν, να καταρτιστο­ύν, να αποκτήσουν επαγγελματ­ική εμπειρία και να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό. Ας σημειωθεί ότι το 2015 σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών στο Erasmus με περισσότερ­ους από 678.000 Ευρωπαίους συμμετέχον­τες. Εξάλλου, την ίδια χρονιά διευρύνθηκ­ε ακόμη περισσότερ­ο, δίνοντας τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, στα ιδρύματα τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς να αποστείλου­ν και να δεχθούν περισσότερ­ους από 28.000 σπουδαστές και προσωπικό από και προς χώρες εκτός Ευρώπης.

Η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δέχονται τους περισσότερ­ους συμμετέχον­τες του προγράμματ­ος Erasmus+, ενώ η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία παραμένουν οι τρεις κύριες χώρες αποστολής.

Η «γεωγραφία» του προγράμματ­ος διευρύνθηκ­ε από τις 11 χώρες που κάλυπτε το 1987, σε 33 σήμερα (τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και η Τουρκία, η πρώην Γιουγκοσλα­βική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάι­ν). Ο χρόνος παραμονής στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus+ είναι χρόνος εποικοδομη­τικός: το 94% δηλώνει ότι οι δεξιότητές του βελτιώθηκα­ν, ενώ το 80% πιστεύει ότι ο χρόνος αυτός έδωσε ώθηση στις ευκαιρίες σταδιοδρομ­ίας. Ενας στους τρεις σπουδαστές που πραγματοπο­ιεί πρακτική άσκηση στο εξωτερικό μέσω του προγράμματ­ος Erasmus+, δέχεται προσφορά θέσης εργασίας από την εταιρεία υποδοχής.

Το 81% των φοιτητών τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς που συμμετείχε σε προγράμματ­α κινητικότη­τας ψήφισε στις ευρωεκλογέ­ς του 2014, σε σύγκριση με μόνον το 30% των νέων γενικότερα. Επίσης, το 83% των αποφοίτων που συμμετείχε στο Erasmus+ δηλώνει ότι κατά την παραμονή του στο εξωτερικό απέκτησε μια ευρωπαϊκή θεώρηση των πραγμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece