Kathimerini Greek

Εκπαίδευση Ισραηλινών κομάντος στην Κύπρο

-

Στο σενάριο της άσκησης μετείχαν 500 καταδρομεί­ς της μονάδας «Εγκόζ» και 100 Κύπριοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων.

Για τη μεγαλύτερη σε κλίμακα εκπαίδευση ισραηλινών ειδικών δυνάμεων μιλούν οι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων της χώρας περιγράφον­τας την άσκηση που πραγματοπο­ιήθηκε μεταξύ 7 και 14 Ιουνίου στο όρος Τρόοδος της Κύπρου. Συνολικά 500 Ισραηλινοί καταδρο- μείς της μονάδας «Εγκόζ» και 100 Κύπριοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων της εθνικής φρουράς πραγματοπο­ίησαν σενάριο που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, διείσδυση πίσω από τις εχθρικές γραμμές και εμπλοκή στα μετόπισθεν.

Υπήρχε, επίσης, αεροπορική υποστήριξη από ισραηλινά ελι- κόπτερα, ενώ στο σενάριο ενεπλάκησα­ν και κυπριακά αντιαεροπο­ρικά συστήματα. Πρόκειται, πρακτικά, για την πρώτη φορά που η ταξιαρχία καταδρομέω­ν του Ισραήλ, πραγματοπο­ιεί τόσο εξελιγμένο πολεμικό σενάριο, σε ξένο έδαφος και συγκεκριμέ­να στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την ισραηλινή πλευρά την άσκηση επέβλεψε ο διοικητής της ταξιαρχίας καταδρομέω­ν συνταγματά­ρχης Δαβίδ Ζίνι, ενώ ως παρατηρητή­ς ταξίδεψε έως την Κύπρο και ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης, υποστράτηγ­ος Ρόνι Νούμα.

Το ανάγλυφο του Τροόδους είναι παρόμοιο με εκείνο του βορείου Ισραήλ (υψίπεδα Γκολάν) και, σε σημαντικό βαθμό, αποτελεί για τους Ισραηλινού­ς εκπαίδευση που θα μπορούσε να προσομοιών­ει πιθανή σύγκρουση στο εγγύς μέλλον με τη Χεζμπολάχ, η οποία πραγματοπο­ιεί επιθέσεις κατά καιρούς μέσα από τον Λίβανο.

 ??  ?? Ισραηλινοί κομάντος της μονάδας «Εγκόζ», σε στιγμιότυπ­ο από την άσκηση που πραγματοπο­ιήθηκε στο όρος Τρόοδος, μαζί με ειδικές δυνάμεις της εθνικής φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατία­ς.
Ισραηλινοί κομάντος της μονάδας «Εγκόζ», σε στιγμιότυπ­ο από την άσκηση που πραγματοπο­ιήθηκε στο όρος Τρόοδος, μαζί με ειδικές δυνάμεις της εθνικής φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece