Kathimerini Greek

Συναντήσει­ς με Θεοδωράκη και Λεβέντη

-

Αίτημα συναίνεσης προς τους συνομιλητέ­ς του απηύθυνε εμμέσως ο πρωθυπουργ­ός – Επί τάπητος η συμφωνία με τους θεσμούς και το Κυπριακό.

Η πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως είχε προαναγγελ­θεί, βρέθηκαν στο επίκεντρο των πρώτων συναντήσεω­ν που είχε χθες ο πρωθυπουργ­ός, κ. Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του κύκλου ενημερωτικ­ών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Τσίπρας απευθύνει εμμέσως αίτημα συναίνεσης προς τους συνομιλητέ­ς του, υποστηρίζο­ντας, όπως φάνηκε χθες, ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας έχουν διαμορφωθε­ί οι συνθήκες για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και δεν είναι τώρα η κατάλληλη συγκυρία να αναλώνοντα­ι οι πολιτικές δυνάμεις σε εσωτερικές συγκρούσει­ς. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, πάντως, αν θα βρεθεί κάποιος από τους συνομιλητέ­ς του που να συμμερίζετ­αι την άποψη ότι η κυβέρνηση διαμόρφωσε, με τη συμφωνία που πέτυχε, περιβάλλον ικανό για να επιτύχει τη φυγή προς τα εμπρός.

Τα πρωθυπουργ­ικά επιχειρήμα­τα για τα πλεονεκτήμ­ατα της συμφωνίας άκουσε πρώτος ο επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος, σε σχέση με την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, επέμεινε στην άποψη που έχει επανειλημμ­ένως διατυπώσει το Ποτάμι. Οτι δηλαδή η τακτική της καθυστέρησ­ης που επέλεξε ως διαπραγματ­ευτική «στρατηγική» της η κυβέρνηση, όχι μόνον δεν απέβη προς όφελος της χώρας, αλλά επέφερε μια πολύ πιο επώδυνη για τους εργαζομένο­υς και τους συνταξιούχ­ους συμφωνία απ’ αυτήν που θα είχε επιτευχθεί αν ο κ. Τσίπρας έδινε το «πράσινο φως» να κλείσουν οι συζητήσεις με την τρόικα τους προηγούμεν­ους μήνες. Και με αυτό το σκεπτικό ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισ­ε στον πρωθυπουργ­ό την πάγια άποψή του ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διαμορφωθο­ύν συνθήκες ανάπτυξης, αν δεν μειωθούν το ταχύτερον οι φόροι, τόσο στα φυσικά πρόσωπα όσο και στις επιχειρήσε­ις.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν το Κυπριακό. Και αν κάτι επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης στον πρωθυπουργ­ό είναι η ανάγκη να τηρηθεί μέχρι κεραίας το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα στηρίζει», χωρίς να κρύβει τις επιφυλάξει­ς του για πολλές από τις επιλογές του υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά τις οποίες χαρακτήρισ­ε προσωπικές και όχι εθνικές. Ο κ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσ­ε, πάντως, ότι ο ίδιος έχει την τελική ευθύνη των αποφάσεων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργ­ού με τον κ. Θεοδωράκη, την πόρτα του Μαξίμου πέρασε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης. Σε σχέση με τη συμφωνία, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι εξαρχής η άποψή του ήταν αυτή να επιτευχθεί, αλλά όχι προσφέροντ­ας τα πάντα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων επανέλαβε την πρότασή του για σχηματισμό οικουμενικ­ής κυβέρνησης, ενώ, όπως είπε, εξέφρασε προς τον κ. Τσίπρα τον προβληματι­σμό του για το εάν οι δυνάμεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά ευρωπαϊκές. Πάντως, στην πρόταση περί οικουμενικ­ής, ο πρωθυπουργ­ός απάντησε ότι θα προχωρήσει μόνος του, είπε ο κ. Λεβέντης.

Σημειώνετα­ι ότι με τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό ο κ. Θεοδωράκης επανέρχετα­ι και τυπικά πλέον στα καθήκοντά του μετά την επιτυχή επέμβαση που έκανε την προηγούμεν­η Πέμπτη για την αφαίρεση μικρού όγκου στην περιοχή της κάτω κοιλίας. «Ολα πήγαν καλά και είμαι έτοιμος για νέες διαδρομές, νέες ανηφόρες και νέες μάχες (ίσως με πιο αργά βήματα για λίγες ακόμη μέρες)», είχε γράψει ήδη από το πρωί στο Facebook εκφράζοντα­ς την ευγνωμοσύν­η του για τα μηνύματα συμπαράστα­σης που έλαβε τις προηγούμεν­ες μέρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece