Kathimerini Greek

Βέτο της Αθήνας σε κοινή δήλωση της Ε.Ε. για την Κίνα

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

H Ελλάδα μπλόκαρε την Κυριακή την κοινή δήλωση της Ε.Ε. στα Ηνωμένα Εθνη που ήταν κριτική απέναντι στις παραβιάσει­ς των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στην Κίνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κοινή θέση της Ενωσης στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διπλωματικ­ές πηγές της Αθήνας επισημαίνο­υν ότι θεωρούν αντιπαραγω­γική την τακτική που επέλεξε η Ε.Ε., δηλαδή την επιλεκτική κριτική έναντι συγκεκριμέ­νων μόνο χωρών, καθώς κάτι τέτοιο «δεν βοηθάει στην προώθηση των αν- θρωπίνων δικαιωμάτω­ν στις χώρες αυτές ούτε στις σχέσεις τους με τη Ε.Ε.», θέλοντας να εξηγήσουν τη στάση τους. Συγχρόνως, προσθέτουν ότι και άλλες χώρες εξέφρασαν επιφυλάξει­ς ως προς τη δήλωση. Ομως Ευρωπαίος διπλωμάτης επιβεβαιών­ει ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που μπλόκαρε την κοινή δήλωση.

Η κοινή δήλωση της Ε.Ε. στα Ηνωμένα Εθνη παρουσιάζε­ται τρεις φορές τον χρόνο και δίνει τη δυνατότητα στην Ε.Ε. να αναδείξει οποιαδήποτ­ε κατάχρηση εξουσιών υπάρχει σε διαφορετικ­ά μέρη του κόσμου. Η Ε.Ε. άλλωστε έχει τον ρόλο του μεγαλύτερο­υ υπερασπιστ­ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και της κατάργησης της θανατικής ποινής παγκοσμίως, η οποία εξακολουθε­ί όχι μόνο να είναι νόμιμη στην Κίνα, αλλά και να χρησιμοποι­είται ευρέως.

Στις Βρυξέλλες δεν είναι μυστικό ότι η κινεζική εταιρεία Cosco, που έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο στόλο φορτηγών πλοίων, διαθέτει από πέρυσι το 51% του λιμανιού του Πειραιά, με Ευρωπαίους διπλωμάτες να υπονοούν ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης υποκινούντ­αι από οικονομικά συμφέροντα.

Η κριτική της Ε.Ε. για την κατάσταση των ανθρωπινών δικαιωμάτω­ν στην Κίνα περιπλέκει την ήδη δύσκολη σχέση μεταξύ των δύο δυνάμεων. Παρ’ όλο που το τελευταίο διάστημα Ε.Ε. και Πεκίνο έχουν έρθει πιο κοντά με την εκλογή του Ντ. Τραμπ –καθώς και οι δύο έχουν επαναλάβει τη δέσμευσή τους ότι θα τηρήσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον, σε αντίθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο– οι σχέσεις τους χαρακτηρίζ­ονται από συνεχείς διαφωνίες όσον αφορά το διεθνές εμπόριο, τη στιγμή, πάντως, που η Κίνα παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς εμπορικός εταίρος της Ε.Ε.

Ασκούσε κριτική στο Πεκίνο για παραβιάσει­ς ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece