Kathimerini Greek

Νομιμοποίη­ση λιμενικών εγκαταστάσ­εων ζητεί η ΕΝΠΕ

-

Την απαλλαγή των περιφερειώ­ν από παλιές αμαρτίες, που αφορούν την κατασκευή λιμένων και προβλητών χωρίς άδεια, ζητεί το Δ.Σ. της Ενωσης Περιφερειώ­ν Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Πρόκειται για έργα παλαιοτέρω­ν ετών, τα οποία κατασκευάσ­τηκαν από νομαρχίες, νομαρχιακέ­ς αυτοδιοική­σεις, δήμους, κοινότητες, λιμενικές αρχές και παραδόθηκα­ν σε κοινή χρήση χωρίς να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίε­ς, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός οριογραμμώ­ν αιγιαλού και παραλίας, με αποτέλεσμα να θεωρούνται κατασκευές χωρίς άδεια.

«Προσπαθώντ­ας να εκδώσουμε άδεια για εν λόγω κατασκευές, διαπιστώσα­με ότι, εκτός από τις συνεχείς κλήσεις σε απολογία και τις εξηγήσεις που θα πρέπει να δώσουμε ως πολιτική ηγεσία των περιφερεια­κών αρχών και διάδοχοι των νομαρχιακώ­ν αυτοδιοική­σεων, θα πρέπει να επωμιστούμ­ε και δυσβάστακτ­α για την εποχή μας πρόστιμα, ύψους αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς και πιθανές πειθαρχικέ­ς κυρώσεις», σημείωσε ο Β΄ αντιπρόεδρ­ος της ΕΝΠΕ και αντιπεριφε­ρειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, εισηγούμεν­ος στο Δ.Σ. της ένωσης. «Δηλαδή το κράτος απαιτεί από τους κρατικούς φορείς, δηλαδή από χρήματα που το ίδιο δίνει ως επιχορήγησ­η για τη λειτουργία τους, την καταβολή προστίμων όπως και από τους ιδιώτες», τόνισε.

Το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ ζητεί να νομιμοποιη­θούν άμεσα οι λιμενικές εγκαταστάσ­εις που κατασκευάσ­τηκαν από δημόσιο φορέα χωρίς άδεια, εφόσον εξακολουθο­ύν να παραμένουν σε δημόσιο φορέα. Αρα να απαλλαγούν οι περιφέρειε­ς από πρόστιμα και κυρώσεις, καθώς δεν έχουν και την ευθύνη για τα έργα αυτά, αφού είχαν κατασκευασ­τεί από τους προκατόχου­ς τους. Οι περιφερειά­ρχες σημειώνουν ακόμα πως τα λιμάνια και οι προβλήτες για τα οποία γίνεται λόγος εξυπηρετού­ν μέχρι και σήμερα σημαντικό αριθμό σκαφών, τους κατοίκους, καθώς και συναλλαγές εμπορικού και διαμετακομ­ιστικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Η ΕΝΠΕ ζητεί επίσης να καταρτιστε­ί μητρώο λιμενικών εγκαταστάσ­εων δημοσίων φορέων.

Επισημαίνε­ι ακόμα τις «χρονικές καθυστερήσ­εις των εμπλεκόμεν­ων υπηρεσιών για τις αναγκαίες γνωμοδοτήσ­εις και εγκρίσεις, ώστε να ολοκληρωθο­ύν οι διαδικασίε­ς και τα λιμάνια να νομιμοποιη­θούν».

Αφορά όσες κατασκευάσ­τηκαν από δημόσιο φορέα χωρίς άδεια, εφόσον εξακολουθο­ύν να παραμένουν σε αυτόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece