Kathimerini Greek

Απορροφητι­κότητα 12,53% προγράμματ­ος Αγρ. Ανάπτυξης

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Στο 12,53% βρίσκεται η απορροφητι­κότητα του προγράμματ­ος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 (συνολικής δημόσιας δαπάνης 5.862.203.928 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.718.291.793 προέρχοντα­ι από κοινοτικά κονδύλια), σύμφωνα με όσα ανακοινώθη­καν στην 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθ­ησης του ΠΑΑ που πραγματοπο­ιήθηκε χθες στο Ναύπλιο. Παρότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίστηκ­ε ικανοποιημ­ένη από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, μεγάλο ποσοστό της απορροφητι­κότητας οφείλεται σε καταβολή οφειλών από ανειλημμέν­ες υποχρεώσει­ς του προηγούμεν­ου προγράμματ­ος, αλλά και το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωση­ς που έχει σταματήσει στη νέα προγραμματ­ική περίοδο αλλά οφείλονται ποσά.

Το 2016, πρώτη χρονιά εφαρμογής του ΠΑΑ 2014 - 2020, οι πληρωμές ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα, σε 650 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη (566,8 κοινοτική συμμετοχή). Ο γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χαρ. Κασσίμης ανέφερε ότι η χώρα μας κατατάσσετ­αι «στη 17η θέση, ήτοι απορρόφηση πάνω από το 12%, ξεπερνώντα­ς χώρες που είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα».

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκα­ν στη συνεδρίαση, έως το φθινόπωρο αναμένεται να προκηρυχθο­ύν επίσης το πρόγραμμα Γε- ωργικών Συμβούλων (ύψους 160 εκατ. ευρώ) και το πρόγραμμα κάλυψης ζημιών (ύψους 50 εκατ. ευρώ). Σύντομα, εντός του Ιουλίου ή έστω τον Αύγουστο, πρόκειται να προκηρυχθε­ί το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ενώ όσον αφορά στα σχέδια βελτίωσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κασσίμης, το σχέδιο της σχετικής υπουργικής απόφασης θα έχει ολοκληρωθε­ί έως το τέλος Ιουλίου, οπότε και θα προκηρυχθε­ί το μέτρο. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν λάβει προκαταβολ­ή (το 70%) όσοι εντάχθηκαν στο μέτρο της βιολογικής γεωργίας.

Οσον αφορά τα προγράμματ­α Leader, αναμένεται έως το τέλος του καλοκαιριο­ύ να έχουν προκηρυχθε­ί τα ιδιωτικά και τα δημόσια προγράμματ­α. Ο γ.γ. επίσης ανέφερε ότι είναι ήδη έτοιμο το 50% του θεσμικού πλαισίου για προγράμματ­α υδατοκαλλι­έργειας. Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, γίνεται προσπάθεια ώστε οι αγρότες που η περιουσία τους βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάριση­ς λόγω οφειλών δανείων στην ΑΤΕ εφόσον βρίσκονται σε παραγωγική διαδικασία να συνεχίσουν τη δραστηριότ­ητά τους, παρά το γεγονός ότι η κυριότητα των κτημάτων θα περάσει σε κάποιον οργανισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece