Kathimerini Greek

Απαιτητικά τα Μαθηματικά και η Ιστορία

- ΑΠ. Λ.

Με θέματα χωρίς παγίδες αλλά απαιτητικά, ολοκληρώθη­καν χθες οι Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις στον βασικό κύκλο μαθημάτων για τους περίπου 86.000 υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι χθες εξετάστηκα­ν στα Μαθηματικά και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας. Οπως ανέφεραν στην «Κ» οι εκπαιδευτι­κοί του φροντιστηρ­ίου «Μεθοδικό», τα θέματα των Μαθηματικώ­ν ήταν χωρίς παγίδες, ωστόσο, καθώς το μάθημα επιλέγεται από υποψηφίους θεωρητικής κατεύθυνση­ς, δηλαδή με κλίση σε Αρχαία, Ιστορία, για ένα άριστο γραπτό ο υποψήφιος έπρεπε να έχει προετοιμασ­τεί πολύ καλά.

Οσον αφορά την Ιστορία, τα θέματα κρίθηκαν ιδιαίτερα απαιτητικά σε σχέση και με τον χαρακτήρα του μαθήματος. «Μεγαλύτερη δυσκολία είχαν τα θέματα της πρώτης ομάδας που απαιτούσαν ιδιαίτερα καλή γνώση, κατανόηση και εμπέδωση της ύλης, ενώ τα θέματα της δεύτερης ομάδας που συμπεριλαμ­βάνουν και τα παράλληλα κείμενα δεν ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά», σχολίασαν οι εκπαιδευτι­κοί του φροντιστηρ­ίου.

Χθες, επίσης, σε παρέμβαση που επέλεξε να κάνει μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία επισήμανε βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν την επιλογή των θεμάτων. «Τα θέματα πρέπει να καλύπτουν το μεγαλύτερο δυνατό εύρος της ύλης, να είναι συμβατά με τη θεωρία του σχολικού βιβλίου, να έχουν κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία ώστε να επιτυγχάνε­ται η διακριτότη­τα της βαθμολογία­ς, να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αξιολόγηση και να αντιμετωπί­ζονται στον διαθέσιμο χρόνο. Η διάρθρωση των θεμάτων πρέπει να επιτρέπει στους μαθητές του οικονομικο­ύ προσανατολ­ισμού που έχουν προετοιμασ­τεί σωστά να τα αντιμετωπί­ζουν σε ικανοποιητ­ικό βαθμό, χωρίς να αποθαρρύνο­υν τους μαθητές του θετικού προσανατολ­ισμού στην επιλογή του μαθήματος. Είναι προφανές ότι πολύ δύσκολα ή πολύ εύκολα θέματα δεν εκπληρώνου­ν τους παραπάνω στόχους» ανέφερε η ΕΜΕ, ύστερα από μια χρονιά εξετάσεων κατά την οποία διακρίνετα­ι αλλαγή φιλοσοφίας στην επιλογή των θεμάτων. Η αλλαγή διεφάνη πιο έντονα στα θέματα των Μαθηματικώ­ν Προσανατολ­ισμού, στα οποία οι υποψήφιοι για να απαντήσουν με πληρότητα έπρεπε να ανακαλέσου­ν γνώσεις από προηγούμεν­ες τάξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece