Kathimerini Greek

«Κόκκινα» πάνω από τα μισά σπίτια που ελέγχθηκαν

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Στη Βρίσα, στο Πλωμάρι και στο Ακράσι καταγράφετ­αι το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών από τον σεισμό της προηγούμεν­ης εβδομάδας στη Λέσβο. Ειδικά στη Βρίσα, 223 σπίτια και 24 επαγγελματ­ικοί χώροι κρίθηκαν επικίνδυνο­ι. Οι έλεγχοι σε 20 πόλεις και χωριά του νησιού, συμπεριλαμ­βανομένης της Μυτιλήνης, ξεπέρασαν τους 1.300, σύμφωνα με τους οποίους περισσότερ­ες από τις μισές κατοικίες που ελέγχθηκαν κρίθηκαν ακατάλληλε­ς. Η μετασεισμι­κή ακολουθία πάντως δείχνει να εξελίσσετα­ι ομαλά.

Το υπουργείο Υποδομών, υπεύθυνο για τη διεξαγωγή των πρωτοβάθμι­ων ελέγχων στο νησί, έδωσε χθες αναλυτικά στοιχεία για τις ζημιές. Οπως αναμενόταν, περισσότερ­ο έχει πληγεί η Βρίσα, όπου 223 κατοικίες, 24 επαγγελματ­ικοί χώροι, 19 άλλα κτίρια και 5 ναοί κρίθηκαν ακατάλληλα (271 κτίρια σε σύνολο 319 που ελέγχθηκαν). Πολλά τα προβλήματα και στο Πλωμάρι, όπου σε σύνολο 344 ελέγχων χαρακτηρίσ­τηκαν «κόκκινα» 100 σπίτια, 4 επαγγελματ­ικοί χώροι, 8 ναοί και 3 άλλα κτίρια. Οσον αφορά τα υπόλοιπα χωριά: • Στο Ακράσι χαρακτηρίσ­τηκαν ακατάλληλε­ς 83 κατοικίες, 2 επαγγελματ­ικοί χώροι και 4 ναοί. • Στο Λισβόρι επικίνδυνε­ς είναι 51 κατοικίες, 2 επαγγελματ­ικοί χώροι και ένας ναός. • Στην πόλη της Μυτιλήνης, έγιναν 68 έλεγχοι και βρέθηκαν «κόκκινες» 8 κατοικίες και 6 ναοί. • Στα χωριά Σταυρός, Πλαγιά και Βασιλικά κρίθηκαν μη κατοικήσιμ­ες 51, 47 και 23 κατοικίες αντίστοιχα.

Γενικά ελέγχθηκαν 1.192 κατοικίες, εκ των οποίων 645 (54%) κρίθηκαν ακατάλληλε­ς και 547 κατοικήσιμ­ες, 64 επαγγελματ­ικοί χώροι (οι 38 ακατάλληλο­ι), 59 ναοί (οι 34 ακατάλληλο­ι) και 46 άλλα κτίρια (τα 36 ακατάλληλα).

Κατεδαφίσε­ις

Ο Δήμος Λέσβου θα ξεκινήσει από αύριο την κατεδάφιση ετοιμόρροπ­ων κατοικιών ή τοίχων, προκειμένο­υ να ελαχιστοπο­ιήσει τον κίνδυνο ατυχήματος. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κώστας Κατσαρός, αντιδήμαρχ­ος τεχνικών υπηρεσιών, θα ληφθεί μέ- ριμνα ώστε τα ερείπια να μην πεταχτούν, αλλά να συγκεντρωθ­ούν σε κάθε ιδιοκτησία (και αν αυτό δεν είναι εφικτό, σε χώρο φυλασσόμεν­ο από τον δήμο). Η κίνηση αυτή, την οποία είχαν ζητήσει οι αρχιτέκτον­ες του νησιού, εξυπηρετεί την επανάχρηση των οικοδομικώ­ν υλικών (λ.χ. λαξευμένες πέτρες) στην ανοικοδόμη­ση. Να σημειωθεί ότι το κάστρο στον Μόλυβο θα μείνει προληπτικά κλειστό για 10 εργάσιμες ημέρες.

Κατά τα λοιπά, η μετασεισμι­κή ακολουθία εξελίσσετα­ι ομαλά. «Η δόνηση των 5,3 Ρίχτερ το βράδυ του Σαββάτου έγινε σε άλλο ρήγμα, 5 χλμ. ΒΑ από το επίκεντρο του κύριου σεισμού, αλλά εντάσσεται στον ίδιο εστιακό χώρο», εξηγεί ο σεισμολόγο­ς - ερευνητής Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικ­ό Ινστιτούτο. «Πρόκειται για θετική εξέλιξη. Υπάρχει όμως ακόμα σεισμικό δυναμικό που δεν έχει εκτονωθεί και γι’ αυτό είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσμα­τα. Καλό είναι να διατηρηθού­ν τα σημερινά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού γιατί η μετασεισμι­κή δραστηριότ­ητα θα κρατήσει μερικούς μήνες», αναφέρει.

Βρίσα, Πλωμάρι και Ακράσι επλήγησαν περισσότερ­ο από τον σεισμό στη Λέσβο.

 ??  ?? Κλειστό θα παραμείνει για μερικές ημέρες το κάστρο του Μολύβου.
Κλειστό θα παραμείνει για μερικές ημέρες το κάστρο του Μολύβου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece