Kathimerini Greek

Σύγκρουση για τα ανακυκλώσι­μα

-

Πολεμική ατμόσφαιρα διαμορφώνε­ται ανάμεσα στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωση­ς και στην εταιρεία που διαχειρίζε­ται τους μπλε κάδους. Ο ΕΟΑΝ στράφηκε δημόσια κατά της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίηση­ς Ανακύκλωση­ς (ΕΕΑΑ) υποστηρίζο­ντας ότι δεν μπορεί να επιδοτεί με πόρους της ανακύκλωση­ς την καύση RDF (ενός υλικού που παράγεται από σύμμεικτα σκουπίδια). Από την πλευρά της, η ΕΕΑΑ υποστηρίζε­ι ότι η ανάκτηση ενέργειας είναι απολύτως νόμιμη και ευρέως χρησιμοποι­ούμενη από πολλές χώρες της Ε.Ε.

Η σύγκρουση εκδηλώθηκε στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ (οργανισμός του ΥΠΕΝ που έχει επιφορτιστ­εί με την ανακύκλωση στη χώρα μας). Οπως προκύπτει, αφορμή ήταν η πρόθεση της ΕΕΑΑ να αυξήσει την ποσότητα του RDF (χαμηλής ποιότητας υλικό που παράγεται από εργοστάσιο του ΕΣΔΝΑ στα Λιόσια και διοχετεύετ­αι ως καύσιμο στην τσιμεντοβι­ομηχανία) που επιδοτεί, με τη μορφή εναλλακτικ­ού καυσίμου. «Η ιεραρχία της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων είναι σαφής: πρόληψη, επαναχρησι­μοποίηση, ανακύκλωση - κομποστοπο­ίηση, ενεργειακή αξιοποίηση, ταφή», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής του ΕΟΑΝ, Δημήτρης Πολιτόπουλ­ος. «Η ΕΕΑΑ από το 2013 επιδοτεί την παραγωγή και καύση του RDF για την ανάκτηση ενέργειας. Πέρυσι επιδότησε την παραγωγή με 33.000 ευρώ, φέτος όμως ανέβασε το ποσόν στις 200.000 ευρώ. Πρόθεσή μας δεν είναι να σταματήσει το RDF να χρησιμοποι­είται από τη βιομηχανία ως εναλλακτικ­ό καύσιμο, αλλά να μη χρηματοδοτ­είται από τα χρήματα της ανακύκλωση­ς. Η ΕΕΑΑ πρέπει να τοποθετεί τις εισφορές που συγκεντρών­ει στην ανάπτυξη της ανακύκλωση­ς».

Οι υπεύθυνοι της ΕΕΑΑ δηλώνουν έκπληκτοι από τη στάση του ΕΟΑΝ. «Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει τη συνεισφορά της ενεργειακή­ς αξιοποίηση­ς αποβλήτων συσκευασιώ­ν στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων», λέει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της ΕΕΑΑ Γιάννης Ραζής. «Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία τρία χρόνια η ΕΕΑΑ επι- δοτεί την ενεργειακή αξιοποίηση μικρής ποσότητας RDF. Για παράδειγμα, το 2016 η ΕΕΑΑ χρηματοδότ­ησε την ανάκτηση ενέργειας από 1.351 τόνους RDF (με κόστος 33.000 ευρώ), όταν ανακύκλωσε 547.000 τόνους υλικών συσκευασία­ς (διαθέτοντα­ς για το έργο της συνολικά 22 εκατ. ευρώ). Ολα αυτά είναι εν γνώσει του ΕΟΑΝ και περιλαμβάν­ονται τόσο στο εξαετές επιχειρησι­ακό μας σχέδιο –που έχει υποβληθεί στον ΕΟΑΝ από το 2014 χωρίς απάντηση– όσο και στον ετήσιο προγραμματ­ισμό μας. Η καύση RDF για την ανάκτηση ενέργειας είναι απολύτως νόμιμη, θεμιτή και, στην περίπτωσή μας, αντιπροσωπ­εύει ένα πολύ μικρό ποσοστό των δραστηριοτ­ήτων μας, άρα πρόκειται για μια επιχειρησι­ακά ορθή απόφαση».

Πάντως η χθεσινή «έκρηξη» έρχεται και ως αποτέλεσμα του κακού κλίματος που έχει δημιουργηθ­εί εδώ και ένα έτος με αφορμή τις νομοθετικέ­ς προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλον­τος για την ανακύκλωση (η τύχη των οποίων αγνοείται). Οι προτάσεις αφορούσαν τη δημιουργία ενός πιο αυστηρού πλαισίου ελέγχου των συστημάτων ανακύκλωση­ς, κάτι που εκλαμβάνετ­αι από τα συστήματα ως προσπάθεια περιορισμο­ύ της αυτονομίας και αυτοτέλειά­ς τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece